UPDATE: PERCHEZIȚII ÎNTR-UN CAZ DE TRAFIC DE PERSOANE
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 29 septembrie a.c., de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila, au fost descoperite și ridicate 175.750 de euro, 2 laptop-uri, 2 tablete, 21 de telefoane mobile, precum și alte mijloace de probă.
De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător asupra a 4 autovehicule și 4 imobile, precum și asupra a 10 conturi bancare.
La aceeași dată, în urma administrării probatoriului, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a 8 persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.
La data de 30 septembrie a.c., judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brăila a dispus arestarea preventivă a două dintre persoanele bănuite, măsura arestului la domiciliu pentru alte două și măsura controlului judiciar, pentru alte patru.
La data de 11 octombrie a.c., Curtea de Apel Galați a admis contestaţia formulată de procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila și a desființat în parte încheierea pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Brăila, dispunând arestarea preventivă a trei persoane, măsura arestului la domiciliu față de o altă persoană și cea a controlului judiciar, față de alte două persoane.
Reamintim că, la data de 29 septembrie 2023, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila, au efectuat 14 percheziții domiciliare, în municipiul Brăila, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.
Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2014, în municipiul Brăila și, ulterior, în afara României, ar fi acționat un grup infracțional organizat, format din aproximativ 10 membri, în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.
În urma verificărilor efectuate a rezultat că membrii grupului ar fi recrutat persoane majore, dar și minore, în vederea exploatării sexuale, atât în România, cât și în străinătate (Belgia, Italia și Spania).
În Belgia, doi dintre membri (frați), care s-ar fi impus ca lideri locali, ar fi obținut controlul asupra persoanelor care ar fi practicat prostituția în diferite locații și le-ar fi constrâns la plata unor taxe de protecție, precum și a unor sume percepute lunar (500 de euro) pentru „a-și păstra locul în club”.
De asemenea, persoanele recrutate de membrii grupului ar fi fost plasate pe piața prostituției, doar cu acordul prealabil și prin intermediul liderilor grupului.
Totodată, cei doi lideri, pe lângă activitatea de coordonare a grupului infracțional organizat, ar fi exploatat direct mai multe persoane, recrutate prin metoda „lover boy”.
Veniturile obținute din exploatarea sexuală ar fi fost, în cea mai mare parte, însușite de către membrii grupului, iar, în vederea disimulării sursei banilor, aceștia ar fi apelat la intermediari, care ar fi ridicat sumele primite din străinătate sau s-ar fi deplasat personal, pentru a ridica banii câștigați din exploatarea sexuală.
Liderii grupului infracțional și membrii acestuia ar fi investit sumele de bani în capitalul unor societăți comerciale, dar și în achiziționarea de mașini de lux și imobile în țară și străinătate.
Peste 40 de persoane au fost conduse la audieri.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, prin unitățile subordonate, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov și luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din Inspectoratul de Poliție Județean Brăila.
De asemenea, la activitate au participat și polițiștii de frontieră ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, precum și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii