Nr. 277 din 10 mai 2022

PROIECTUL „Strengthening the action capacity of the Directorate for Countering Organized Criminality in order to protect the financial interests of the European Union in Romania - HER-CIV” („Consolidarea capacității de acțiune a Direcției de Combatere a Criminalității Organizate în scopul de a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene în România - HER-CIV”)

Poliția Română a obținut finanțarea unui proiect european care va permite consolidarea capacității de acțiune a Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, în scopul de a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene în România (HER-CIV).

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă consolidarea capacității Poliției Române în prevenirea și combaterea infracțiunilor care afectează interesul financiar al Uniunii Europene.

Acesta își propune să contribuie la îndeplinirea următoarelor obiective specifice:

  1. îmbunătățirea capacității Poliției Române de identificare a grupărilor de criminalitate organizată implicate în săvârșirea infracțiunilor macro-economice și financiare la frontiera externă a UE, cu accent pe infracțiunile reglementate de Codul Vamal;
  2. reducerea contrabandei cu tutun și produse din tutun prin: identificarea (prin scanare) într-un timp mai scurt a mijloacelor de mobilitate terestră folosite de membrii grupărilor infracționale organizate care comit infracțiuni de contrabandă și efectuarea de capturi de țigarete provenite din contrabandă;
  3. asigurarea mobilității polițiștilor din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate aflate la frontiera externă a UE pentru efectuarea activităților specifice în scopul de a identifica, documenta și destructura grupările infracționale organizate implicate în comiterea infracțiunilor macro-economice și financiare și, în special, a infracțiunilor reglementate de Codul Vamal.

Activitățile planificate sunt centrate pe oferirea de echipamente specializate de depistare și investigare a infracțiunilor macro-economice-financiare și, implicit, a infracțiunilor vamale, echipelor mobile ale Poliției Române din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din Constanța, Galați, Iași, Suceava, Cluj-Napoca și Timișoara, unități specializate din punct de vedere al competenței teritoriale din România, în prevenirea și combaterea criminalității organizate ce acoperă frontierele externe ale Uniunii Europene.

Astfel, pentru a întări și îmbunătăți capacitatea operațională a Poliției Române în combaterea infracțiunilor de contrabandă, Inspectoratul General al Poliției Române va achiziționa mașini, echipamente de resort IT și echipamente tehnice.

Proiectul HER-CIV se află în faza de implementare și se derulează pe o perioadă de 24 luni (01.01.2021 - 31.12.2022). În urma semnării contractului de finanțare, bugetul total alocat proiectului este de 362.975,04 euro (fără TVA), dintre care 290.380,00 euro (fără TVA) reprezintă finanțarea externă nerambursabilă (80%), iar 72.595,04 euro (fără TVA) constituie cofinanțarea națională (20%).

 

FINANȚAREA EUROPEANĂ PENTRU DOTAREA STRUCTURILOR POLIȚIEI ROMÂNE

ACEST PROIECT A FOST FINANȚAT PRIN PROGRAMUL HERCULE III  AL UNIUNII EUROPENE - TECHNICAL ASSISTENCE 2020

 

 

Conținutul acestui material reprezintă exclusiv opinia I.G.P.R., responsabilitatea exclusivă revenind I.G.P.R.

Comisia Europeană nu acceptă nicio responsabilitate cu privire la o eventuală folosire a informațiilor conținute de acesta.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii