09 August 2015Sursa: IGPR

SERVICIUL DE ANALIZĂ COMPORTAMENTALĂ – STRUCTURĂ SPECIALIZATĂ ÎN INVESTIGAREA INFRACȚIUNILOR GRAVE

Serviciul de Analiză Comportamentală din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este o structură unică în România, specializată în întocmirea de rapoarte de evaluare a personalității criminale ori a comportamentului infracțional în cazul unor infracțiuni grave.

Polițiștii Serviciului de Analiză Comportamentală au experiență în investigarea infracțiunilor grave împotriva persoane și au urmat stagii de specializare cu specialiști ai F.B.I. și Jandarmeriei Naționale Franceză.

 

La începutul anului 2014, odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări penale, în cadrul Direcției de Investigații Criminale – Inspectoratul General al Poliției Române a fost înființat Serviciul de Analiză Comportamentală.

 

Această structură este unică în România și este formată din ofițeri de poliție judiciară, cu experiență în domeniul infracțiunilor grave împotriva persoanei, specialiști în psihologie judiciară și sociologie.

 

De la înființare, polițiștii Serviciul de Analiză Comportamentală au urmat stagii de specializare la structurile similare, experimentate, ale F.B.I. și ale Jandarmeriei Naționale Franceză.

 

Serviciul are ca obiectiv principal întocmirea de rapoarte de evaluare a personalității criminale ori a comportamentului infracțional în cazul unor infracțiuni grave.

 

De la înființarea sa, la solicitarea unităților de parchet competente sau a structurilor de poliție teritoriale, Serviciul de Analiză Comportamentală a realizat rapoarte de analiză comportamentală în dosare penale.

 

De asemenea, polițiștii acestei structuri au oferit strategii de anchetă în dosare de omor cu autori cunoscuți și au întocmit rapoarte de analiză comportamentală.

 

Stagiile de pregătire din străinătate au pus în evidență că realizarea analizei comportamentale necesită atât foarte bune cunoștințe teoretice, cât și experiență practică, acestea putând fi îmbunătățite prin dezvoltarea unor cercetări proprii, menite să evidențieze particularitățile comportamentale specifice mediului social din România.

 

Astfel, polițiștii Serviciul de Analiză Comportamentală au inițiat un program pentru identificarea variabilelor comportamentale ante-delictum, în timpul comiterii faptelor și post-delictum, ale persoanelor private de libertate. Informațiile obținute vor fi folosite în realizarea concretă a analizelor comportamentale în cauzele cu autori neidentificați.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii