INFRACȚIUNI ȘI DOSARE PENALE PENTRU INVESTIGAREA CRIMINALITĂȚII ECONOMICE
Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat, în perioada 23 martie - 5 aprilie 2023, 354 de percheziții. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii în valoare de peste 19 milioane de lei și au fost indisponibilizate bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei.
În perioada 23 martie - 5 aprilie 2023, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 354 de percheziții domiciliare și au pus în aplicare 74 de mandate de aducere, în dosare penale ce vizează infracțiuni economice.
În cauzele penale instrumentate, faţă de 43 de persoane au fost dispuse măsuri preventive.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 19.799.484 de lei
Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 6.127.165 de țigarete, 240 de kilograme de tutun, 56 de litri de alcool și alte bunuri, în valoare totală de 12.799.596 de lei.
Exemple:
1. La data de 31 martie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, cu sprijinul polițiștilor inspectoratelor de poliție județene Suceava, Bistrița-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Mureș, Bihor, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, Serviciului Județean Anticorupție Maramureș, Poliției de Frontieră și Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj, au pus în executare 203 percheziții domiciliare și 6 mandate de aducere, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În cadrul acțiunii au fost vizați funcționari din cadrul unei unități administrativ teritoriale și 203 persoane, cu privire la care există bănuiala că ar fi obținut, pe nedrept, aproximativ 2.000.000 de euro, sumă care ar fi reprezentat contravaloarea cheltuielilor cu hrana și cazarea pentru cetățeni ucraineni, refugiați.
Prejudiciul cauzat reprezintă sumele plătite din Fondul de Rezervă Bugetară prevăzut în cadrul programului 50/20.
În urma perchezițiilor, în municipiul Sighetu Marmației, precum și în localitățile Săpânța, Ocna Șugatag, Remeți, Vadu Izei, Rozavlea, Rona de Sus, Oncești și Giulești, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș, sprijiniți de polițiștii implicați în activitate, au descoperit înscrisuri relevante, ce pot avea legătură cu ancheta, telefoane mobile, unități P.C. și stick-uri USB, care pot ajuta la probarea întregii activități infracționale.
De asemenea, au fost descoperiți și ridicați 179.188 de lei, 12.415 euro, 4.000 USD și echivalentul a 2.000 de lei în alte valute convertibile, susceptibile că ar proveni din decontarea, fără drept, de la bugetul de stat a cheltuielilor pentru cazarea și hrana persoanelor provenite din Ucraina, pentru perioada martie-decembrie 2022.
Totodată, s-a stabilit că o parte din locațiile menționate în cererile depuse la 2 instituții publice erau improprii activităților de cazare, fiind case în construcție, fără uși sau ferestre, fără utilități sau spații într-o stare avansată de degradare, iar spațiul camerelor subdimensionat.
Cercetările sunt continuate, sub supravegherea procurorului de caz, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care au fost săvârșite faptele, identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională, precum și pentru identificarea și indisponibilizarea de bunuri, în vederea recuperării prejudiciului.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Maramureș, Serviciului Criminalistic și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș.
2. La data de 23 martie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Arad au depistat în flagrant delict 3 persoane bănuite, care ar fi deținut 37.500 de pachete cu țigarete, nemarcate fiscal.
Față de bănuiți, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, aceștia fiind, ulterior, prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Arad, care a admis propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii