10 August 2021Sursa: IGPR

GRUPARE INFRACȚIONALĂ ORGANIZATĂ, SPECIALIZATĂ ÎN FRAUDE INFORMATICE, DESTRUCTURATĂ

      La data de 10 august 2021, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – S.C.C.I., împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - S.C., au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

      Video: https://www.youtube.com/watch?v=B1xTZlwJ1K0

 

În cadrul acțiunii, au fost efectuate 32 de percheziții domiciliare la adresele persoanelor bănuite și au fost puse în executare 26 de mandate de aducere emise pe numele persoanelor în cauză.

 

În paralel, în baza comisiilor rogatorii realizate de D.I.I.C.O.T., au fost efectuate 2 percheziții în Țările de Jos (Olanda) și Irlanda.

 

Acțiunea vizează un grup organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice, fiind folosit modul de operare BEC fraud (Business Email Compromised), care constă în crearea unor pagini de internet false, în numele unor companii, urmată de postarea pe diverse portaluri de comerț online a unor oferte avantajoase false de vânzare de produse către diverși potențiali beneficiari.

 

Părților vătămate (companii din U.E., S.U.A. și Asia) li s-ar fi solicitat plata bunurilor, în conturi bancare controlate de persoanele bănuite, fără ca aceasta să mai fie urmată de livrarea bunurile respective.

 

Persoanele bănuite ar fi încasat peste 1.000.000 de dolari, prin săvârșirea de fraude, în dauna a peste 30 de companii din străinătate.

 

În cadrul dosarului penal, în vederea  investigării persoanelor bănuite s-au realizat activități de cooperare cu autoritățile judiciare din Irlanda și Țările de Jos (Olanda) prin intermediul EUROPOL.

 

De asemenea, s-a cooperat prin intermediul INTERPOL cu Coreea de Sud, Taiwan, Vietnam și China. Cu autoritățile din SUA, Canada și Uzbekistan cooperarea s-a realizat prin intermediul comisiilor rogatorii.

 

Cu mai multe țări europene, Belgia, Franța, Grecia, Italia, Slovacia, Slovenia și Germania cooperarea s-a realizat prin intermediul ordinelor europene de anchetă.

 

În România, faptele fac obiectul dosarului penal înregistrat în cadrul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală.

 

Persoanele bănuite vor fi conduse la D.I.I.C.O.T, în vederea audierii și dispunerii eventualelor măsuri preventive.

  

Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliție Române.

 

Activitățile s-au realizat cu sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai brigăzilor de combatere a criminalității organizate Cluj-Napoca și Brașov.

 

La acțiune, au participat și jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii