24 Ianuarie 2010Sursa: IGPR
Evaziunea fiscală este una dintre formele cele mai răspândite ale infracţionalităţii economico-finaciare care aduce prejudicii însemnate bugetului consolidat al statului, constituind în acelasi timp un pilon important al economiei subterane. Din investigaţiile efectuate a rezultat că evaziunea fiscală se află în strânsă conexiune cu fraudele vamale, spălarea banilor şi contrafacerea de produse.
Peste 7.500 de persoane au fost cercetate anul trecut de Poliţia Română pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală / Prejudiciul total cauzat prin aceste infracţiuni depăşeşte 1.750.000.000 lei.
În anul 2009 Poliţia Română a constatat 9.293 infracţiuni de evaziune fiscală în care au fost cercetate 7.514 persoane.
Prejudiciul total cauzat ca urmare a săvârşirii acestor infracţiuni este de 1.754.663.040 lei.
Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Petre Tobă, pe tot parcursul anului 2010 se vor desfăşura, sub directa coordonare a Inspectoratului General al Poliţiei Române, în toate judeţele, acţiuni concertate pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
În vederea îndeplinirii sarcinilor stabilite în Consiliul Interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, la data de 11 ianuarie a.c., între Poliţia Română, reprezentată prin inspectorul general, chestor principal de poliţie Petre Tobă şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală , reprezentată prin preşedintele Sorin Blejnar, a fost semnat Planul Naţional de acţiune pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
În baza acestui plan, la nivelul fiecărui judeţ, vor acţiona echipe comune formate din poliţişti de investigare a fraudelor, specialişti ANAF - comisari ai Gărzii Financiare şi inspectori ai Autorităţii Naţionale a Vămilor, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniile în care aceasta se manifestă pregnant, obiectivul primordial fiind creşterea încasărilor la bugetul general consolidat.
În acest sens, se va acţiona în toate domeniile în care se săvârşesc infracţiuni de evaziune fiscală, acordându-se o atenţie deosebită importului, producerii, achiziţionării, depozitării şi comercializării produselor energetice, tutunului şi produselor din tutun, alcoolului şi produselor din alcool, cerealelor, legumelor şi fructelor.
De asemenea, se vor avea în vedere şi industria alimentară, importul de mărfuri, în special din Orientul Apropiat şi China, legalitatea folosirii forţei de muncă, operaţiunile cu materiale reciclabile, turismul, jocurile de noroc şi tranzacţiile intracomunitare.
FORME DE MANIFESTARE A EVAZIUNII FISCALE
• neînregistrarea în tot sau în parte a veniturilor realizate;
• înregistrarea de cheltuieli fictive, îndeosebi sub aspectul prestărilor de servicii (management, marketing, know-how, consultanţă);
• majorarea cheltuielilor prin înregistrarea în contabilitate de documente de provenienţă a mărfurilor şi serviciilor cu preţuri nereale, în scopul diminuării TVA de plată şi a impozitului pe profit;
• reţinerea şi nevirarea în termenul legal a impozitelor cu stopaj la sursă.
În domeniul tranzacţiilor intracomunitare:
• nedeclararea tuturor tranzacţiilor realizate în spaţiul comunitar
În astfel de activităţi sunt implicate, de regulă, firme fantomă care nu funcţionează la sediul declarat sau ai căror asociaţi/administratori au părăsit ţara după perfectarea actelor de cesiune;
• interpunerea mai multor firme în tranzacţiile efectuate, obligaţiile fiscale fiind preluate de o firmă de tip fantomă (missing trader)
Abandonarea ori cesionarea societăţilor ce au realizat achizitii intracomunitare după trei luni, întrucât acesta este termenul de depunere a declaraţiei INTRASTAT, raportare ce ar permite identificarea societăţilor ce nu şi-au evidenţiat asemenea operaţiuni comerciale.
În domeniul recrutării şi utilizării forţei de muncă:
• angajarea de personal fără încheierea contractelor de muncă, nedeclararea acestora în termenul legal la Inspectoratul Teritorial de Muncă sau prelungirea în mod repetat a contractelor de muncă încheiate pe o perioadă determinată („munca la negru”);
• înregistrarea în contractele de muncă a salariului minim pe economie în condiţiile în care sumele încasate în realitate de angajaţi sunt mai mari.
În domeniul comerţului cu ţări extracomunitare:
• crearea de circuite comerciale fictive în care sunt incluse firme de tip fantomă, în vederea sustragerii de la plata T.V.A. şi impozitelor pentru mărfurile importate, în special din tările asiatice;
• înfiinţarea de firme tampon în diverse state comunitare, unde sunt indigenizate mărfurile importate şi apoi sunt valorificate în România, iar beneficiarii se sustrag de la achitarea obligaţiilor fiscale;
• supraevaluarea mărfurilor exportate sau evidenţierea în documentele contabile a unor operaţiuni fictive de export, în scopul obţinerii necuvenite de rambursări/compensări ale TVA.
De la semnarea Planului Naţional de acţiune pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, structurile specializate ale Poliţiei Române şi specialiştii ANAF, au desfăşurat peste 130 de controale comune, în urma cărora au fost constatate 30 de infracţiuni economice şi sancţionate contravenţional 50 de societăţi comerciale.
EXEMPLE:
* În urma activităţilor specifice desfăşurate de poliţişti de investigare a fraudelor din cadrul I.P.J. Mehedinţi, a fost identificat G. MARIAN, de 46 ani, din comuna Cujmir, judeţul Mehedinţi, administrator al unei societăţi comerciale, suspectat că în perioada anilor 2008 şi 2009 a desfăşurat activităţi comerciale fără a evidenţia în actele contabile veniturile realizate. Totodată, în aceeaşi perioadă, a efectuat achiziţii intracomunitare de produse alimentare şi industriale din Bulgaria, în valoare totală de 6.000.000 lei, pentru care nu a depus la organele fiscale declaraţiile prevăzute de Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, astfel sustrăgându-se de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.
În cauză au fost întocmite acte premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi fals intelectual, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 9, alin. 1, lit. a şi b din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi art. 43 din Legea nr. 82/1991, legea contabilităţii.
* Poliţiştii de investigare a fraudelor din cadrul I.P.J. Maramureş au dispus începerea urmăririi penale faţă de S. DARIUS, de 39 ani, din Ulmeni, judeţul Maramureş, reprezentant al cinci societăţi comerciale şi H. VASILE, de 28 ani, din Baia Mare, judeţul Maramureş, administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prevăzute şi pedepsite de art. 9 din Legea nr. 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziuneii fiscale.
În sarcina acestora s-a reţinut faptul că, în perioada 2004 – 2008, au dispus înregistrarea în evidenţele contabile ale celor cinci societăţi comerciale a unor cheltuieli reprezentând investiţii, care nu au la bază operaţiuni reale, în cuantum de 3.823.900 lei, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale.
De asemenea, H. Vasile, în calitate de administrator, în cursul lunii mai 2008, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale prin neînregistrarea a 73 de facturi fiscale, în valoare totală de 633.445,91 lei, reprezentând achiziţii intracomunitare de materiale de construcţii de la furnizori din Ungaria.
Prejudiciul, reprezentând TVA şi impozit pe profit, cauzat bugetului de stat, stabilit în acest moment, este în cuantum de 1.337.074 lei.
În continuare se efectuează acte de urmărire penală, administrându-se dovezi în vederea probării întregii activităţi infracţionale a învinuiţilor, stabilirii prejudiciului cauzat bugetului de stat şi recuperării acestuia.
* În urma investigaţiilor efectuate, la data de 11 ianuarie a.c., a fost organizată o acţiune pe D.N. 59, de către ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul I.P.J.Timiş, împreună cu ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, în urma căreia au fost oprite în trafic pentru control două autovehicule conduse de timişorenii T. MARIAN, de 23 ani şi P.NICOLAE, de 25 ani.
În interiorul celor două autovehicule a fos gasită cantitatea de 14.950 pachete de ţigări netimbrate, de diferite mărci, în valoare de 74.750 lei, pentru care nu existau documente de provenienţă.
S-a luat legătura cu reprezentanţii Gărzii Financiare Timiş care, în conformitate cu prevederile art. 220 alin.1 din O.G. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, au aplicat tinerilor două sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 40.000 de lei, dispunând totodată confiscarea întregii cantităţi de ţigări.
* În baza unor date deţinute de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din I.P.J. Caraş-Severin, pe DN 58 Reşiţa-Caransebeş, în localitatea Caransebeş a fost oprit pentru control autovehiculul condus de B. Ion, de 36 de ani, din comuna Brebu, judeţul Caraş-Severin. În urma verificării interiorului autoturismului a fost găsită cantitatea de 60.000 ţigarete.
În acelaşi timp, a fost identificat şi autoturismul condus de B. Petru, de 34 de ani, din Caransebeş, judeţul Caraş-Severin, în care se afla şi C. Nicolae, de 40 de ani, din Timişoara. La verificarea autoturismului a fost identificată cantitatea de 40.200 ţigarete de diferite mărci.
Întrucât pachetele de ţigări nu prezentau timbre fiscale, o mare parte dintre acestea fiind inscripţionate Duty-free only, întreaga cantitate de ţigarete a fost ridicată în vederea cercetărilor, valoarea acestora pe piaţă ridicându-se la peste 50.000 lei .
Având în vedere faptul sunt indicii clare că marfa identificată în cele două autoturisme este de provenienţă duty-free, în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 270, al.2 din Legea 86 din 2006 privind Codul vamal, în vederea stabilirii întregii stări de fapt.
* În ziua de 13 ianuarie a.c., în baza unor informaţii operative privind traficul cu ţigări netimbrate din zona de vest, în jurul orei 22.00, poliţişti din cadrul I.P.J.Mehedinţi au oprit în trafic, în localitatea Obârşia Cloşani, judeţul Mehedinţi, un autoturism şi o autotutilitară, înmatriculate în judeţul Argeş.
Verificând identitatea conducătorilor auto, s-a constatat că autoturismul era condus de S. IONUŢ, de 33 ani, care era însoţit de O. GEORGEL, de 35 ani şi Z.CLAUDIU, de 34 ani, toţi din municipiul Craiova, iar autoutilitara era condusă de N. MARIUS AUREL, de 38 ani, din Craiova.
Procedând la verificarea autoutilitarei, s-a constatat că în interiorul autodubei era amenajat un perete despărţitor din placaj, în spatele căruia era ascunsă cantitatea de 21.000 pachete ţigarete netimbrate, de diferite mărci, în valoare de 147.000 lei.
Din declaraţia lui N. Marius a rezultat că ţigările fuseseră cumpărate, din zona Oraviţa, de către cei trei ocupanţi ai autoturismului care însoţeau transportul, cu misiunea de a sesiza prezenţa poliţiştilor şi urma a fi comercializate în judeţul Dolj.
S-a dispus sancţionarea contravenţională a lui N. Marius, conform Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, cu suma de 1.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea întregii cantităţi de ţigări netimbrate.
* La data de 22 ianuarie a.c., ofiţerii Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu poliţişti de investigare a fraudelor din I.P.J. Ilfov, au desfăşurat o acţiune în vederea identificării persoanelor fizice şi juridice care efectuează comerţ cu produse contrafăcute şi piratate.
Astfel, în urma unui control într-un cunoscut centru comercial au fost verificate nouă societăţi comerciale, oamenii legii constatând 14 infracţiuni, şase la Legea 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi opt la Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, pentru care sunt cercetate 10 persoane.
De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării produse în valoare de 124.500 de lei şi au fost indisponibilizate mai multe bunuri pentru care nu au putut fi prezentate documente de provenienţă, valoarea acestora ridicându-se la 650.000 de lei. A fost aplicată şi o contravenţie în valoare de 5.000 de lei.
- Comercializare de produse textile contrafăcute:
Poliţiştii l-au depistat C. Marius, de 40 de ani, din Giurgiu, în timp ce comercializa, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, 398 de pantaloni tip blue-jeans susceptibili a fi contrafăcuţi, inscripţionaţi cu numele unor mărci cunoscute. Mărfurile contrafăcute, în valoare de aproximativ 20.000 de lei, au fost ridicate în vederea cercetărilor, iar bărbatul este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 83, alin 1, lit. b din Legea nr. 84/1998 şi art. 9, lit. b din Legea nr. 241/2005. Totodată au fost indisponibilizate alte mărfuri în valoare totală de aproximativ 80.000 de lei, pentru care administratorul societăţii nu a putut prezenta documente justificative.
De la un alt administrator, P. Florin, de 36 de ani, din Giurgiu, poliţiştii au ridicat în vederea cercetărilor 430 de pantaloni tip blue-jeans susceptibili de a fi contrafăcuţi, în valoare de aproximativ 23.000 de lei. La acelaşi punct de lucru au fost identificate şi alte mărfuri pentru care nu au putut fi prezentate documente justificative, în valoare de aproximativ 140.000 de lei. Şi acestea au fost indisponibilizate.
De la o bucureşteancă de 33 de ani, V. Ioana, au fost ridicaţi 470 de perechi de blugi, în valoare de aproximativ 25.000 de lei. Totodată, a mai fost indisponibilizată marfă fără acte, în valoare de 100.000 de lei.
Cei trei administratori de firmă sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute şi pedepsite de art. 9, lit b din Legea nr. 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi art. 83, alin. 1, lit. b din Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice.
-Evaziune fiscală prin întocmire de documente fictive ori fără documente de provenienţă a mărfurilor, în scopul sustragerii de la plata taxelor datorate bugetului de stat
A fost depistat G. Fangxing, de 23 de ani, cetăţean chinez, în timp ce comercializa, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, 1840 de pantaloni de tip blue jeans, pentru care nu a putut prezenta documente justificative. Mărfurile, în valoare de aproximativ 83.000 de lei, au fost indisponibiliazate.
De la un cetăţean iranian, O. Chabah, de 42 de ani, au fost indisponibilizaţi 1493 de pantaloni blue -jeans, în valoare de 130.000 de lei, pentru care nu a putut prezenta documente justificative.
De asemenea poliţiştii au indisponibilizat marfă în valoare de 130.000 de lei (958 de pantaloni de tip blue jeans) de la un alt cetăţean chinez, W. Hao Di, de 30 de ani, care nu a putut prezenta documente justificative.
Toţi aceştia sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală prevăzută şi pedepsită de art. 9, lit. b din Legea nr.241/2005.
* În data de 24 ianuarie a.c., începând cu orele 06.30, în baza autorizaţiei de percheziţie emise de Tribunalul Timiş, poliţiştii din cadrul I.P.J. Timiş – Serviciul de Investigare a Fraudelor, împreună cu luptători din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă şi cu sprijinul ofiţerilor DGIPI au organizat şi desfăşurat mai multe descinderi simultane în comuna timişană Moraviţa.
Au fost găsite aproximativ 16.400 pachete ţigări netimbrate de diferite mărci, valoarea totală a acestora fiind în jur de 100.000 lei. Ţigările au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Poliţiştii, sub coordonarea procurorului, efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.
CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii