04 Februarie 2017Sursa: IGPR

BIROUL NAȚIONAL INTERPOL – INSTRUMENT DE COOPERARE INTERNAȚIONALĂ AL POLIȚIEI ROMÂNE

Una dintre structurile Poliției Române, cele mai de interes în aceste zile, este Biroul Național INTERPOL. Deși cu toții ați auzit de INTERPOL, probabil foarte puțini știți atribuțiile acestei structuri și cum funcționează ea.

Biroul Național INTERPOL sau INTERPOL România a fost constituit la 10 ianuarie 1973, la București, deși țara noastră a fost unul dintre membrii fondatori ai Comisiei Internaţionale de Poliţie Criminală – C.I.P.C., înființată în 1923, la Viena. Transformată, în 1956, în Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală – INTERPOL, aceasta a fost creată ca reacţie la dezvoltarea criminalităţii internaţionale. În perioada interbelică, România are contribuţii importante la viaţa organizaţiei, prin reprezentanţi ca Eugen Bianu şi Vespasian V. Pella.

Printre scopurile O.I.P.C.- INTERPOL se numără asigurarea şi dezvoltarea asistenţei reciproce cât mai largi a tuturor autorităţilor de poliţie criminală, în cadrul legilor existente în diferite ţări şi în spiritul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

Revenind în prezent, trebuie spus că INTERPOL România este structura ce asigură comunicarea, schimbul de date şi informaţii operative cu Poliţiile Naţionale de pe teritoriul celorlalte state membre ale Organizaţiei.

O preocupare constantă o constituite și alimentarea bazelor de date operative ale OIPC – INTERPOL şi punerea la dispoziţia poliţiştilor operativi români a tuturor instrumentelor dezvoltate de organizaţie.

Astfel, în contextul cooperării poliţieneşti prin INTERPOL, Poliţia Română a contribuit la plasarea ţării noastre ca al treilea mare utilizator din UE al bazelor de date INTERPOL, accesând informaţii poliţieneşti de peste 20 de milioane de ori. De asemenea, România ocupă locul 7 în rândul utilizatorilor din regiunea europeană şi este al 4-lea contribuitor al bazelor de date dintre cele 190 de ţări membre INTERPOL, ceea ce demonstrează activitatea şi volumul de muncă depus de poliţişti pentru controlul criminalităţii.

Din analiza fluxului de informaţii vehiculat prin canalul INTERPOL, prin sistemul mondial securizat de comunicații I-24/7, rezultă faptul că, anul trecut, au fost primite și procesate 141.567 de mesaje.

Trebuie precizat că, OIPC – INTERPOL are propriul sistem de reguli și standarde, pe care orice membru trebuie să le respecte, inclusiv în activitatea de urmărire internațională a persoanelor și obiectelor.

Pe parcursul anului 2016, prin intermediul Biroului Național Interpol din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională al Poliţiei Române a fost dispusă urmărirea internaţională pentru 1.898 de persoane, dintre care 200 de persoane cu mandate de arestare preventivă, 1.486 de persoane cu mandate de executare a pedepsei închisorii, 122 de persoane erau declarate dispărute, iar 90 aveau emise sentințe de internare.

În această perioadă, au fost arestate 1.114 persoane urmărite internaţional de autorităţile române şi 86 de persoane au fost localizate în străinătate, în vederea extrădării, dintre care 63 de persoane arestate sau localizate în afara spațiului Schengen (Republica Moldova – 13, Ucraina – 10, Irlanda – 7, Cipru și Turcia – câte 6, Federația Rusă, Serbia și SUA – câte 4, Emiratele Arabe Unite – 3, Croația și Tunisia – câte 2, Argentina, Israel, Liban și Georgia – câte 1).

De asemenea, s-a reuşit identificarea a 6 autoturisme furate - descoperite în România și 20 de autoturisme furate - descoperite în străinătate.

Prin intermediul Biroului Național Interpol, cu sprijinul Institutului Național de Criminalistică, a fost stabilită identitatea pentru 1.493 de persoane, din 3.467 de impresiuni papilare transmise. De asemenea, s-a continuat schimbul de informaţii, cu partenerii externi, pe linia verificării profilurilor ADN realizate în urma cercetării la faţa locului, mai ales în diferite cazuri de furt calificat şi omor, precum şi în cazul identificării cadavrelor sau persoanelor cu identitate necunoscută, transmiţându-se spre verificare Institutului Naţional de Criminalistică 620 de profiluri ADN.

În urma verificării cetăţenilor români care şi-au declarat identităţi false, semnalaţi de omologii străini ca suspecţi/autori de infracţiuni, s-a stabilit identitatea reală pentru 42 de persoane și pentru 22 de cadavre cu identitatea necunoscută.

Totodată, INTERPOL România a asigurat suportul tehnic și a pus la dispoziția Poliției Române și Poliției de Frontieră ultima versiune a aplicației FIND, de căutare automată și simultană atât în bazele de date naționale cât și în ale O.I.P.C. INTERPOL, fapt ce a condus la eficientizarea utilizării sistemelor informaționale, prin scăderea timpului de răspuns la căutările efectuate în bazele de date și a implementat aplicația și baza de date INTERPOL Facial Recognition Programme, pusă la dispoziția țărilor membre de către organizație, cu sprijinul căreia se pot realiza identificări judiciare pe baza fotografiilor.

În anul 2016, prin intermediul Biroului Naţional Interpol, au fost derulate în parteneriat cu agențiile de aplicare a legii din România o serie de operațiuni și proiecte care au vizat combaterea criminalității transfrontaliere.

• Operațiunea BONOMO - inițiată de autoritățile spaniole, privind abuzuri sexuale asupra minorilor. Pe baza schimbului intens de informații au fost identificați 8 cetățeni români bănuiți de astfel de fapte.

• Operațiunea SIGNAL România inițiată de autoritățile britanice, privind identificarea mai multor cetățeni români bănuiți de comiterea de furturi de buzunare pe teritoriul UE.

 • Operațiunea HYDRA, care vizează persoanele urmărite la nivel internațional pentru comiterea infracțiunii de trafic de migranți sau alte acțiuni conexe acestora. Biroul Național INTERPOL București participând activ atât în faza de pregătire cât și în faza operațională a acestei activități. La cea din urmă fază a operațiunii a fost prezent în cadrul Centrului de Comandă și Coordonare de la Lyon un ofițer din cadrul Biroului Urmăriri Internaționale și Extrădări, fapt ce a înlesnit și intensificat colaborarea dintre statele participante. Operațiunea este în plină desfășurare, schimbul de mesaje operative desfășurându-se la un ritm ridicat. Mai multe persoane au fost localizate în țările europene, procedura de preluare în țară fiind în plină desfășurare.

• Operațiunea NEMIROFF care a constat în verificarea mai multor autovehicule de lux traficate ilegal din Italia.

• Proiectul PIE - (Prisoner Intelligence Exchange) privind schimbul operativ de informații în legătură cu activitatea infracțională a cetățenilor români încarcerați în Marea Britanie pentru diferite infracțiuni. S-au avut în vedere în special infracțiuni de natură sexuală, constituirea de grupuri infracționale, infracțiuni săvârășite prin folosirea violenței sau a armelor de foc. Au fost transmise mesaje către SIC-urile de domiciliu ale persoanelor arestate precum și către MJ-Directia Națională de Probațiune, în vederea verificării și transmiterii de informații operative în legătură cu aceste persoane. Au fost primite 269 de solicitări din partea Interpol Manchester, fiind depistate 8 persoane urmărite internațional de către autoritățile din România, fiind transmise în acest sens solicitări pentru luarea măsurilor legale.

• Proiectul Foreign Terrorist Fighter al INTERPOL a continuat, schimbul de date si informatii pe acest subiect cunoscând o creștere semnificativă, având în vedere creșterea recentă a numărului de FTF și diversificarea modurilor de acțiune a grupărilor teroriste. România, prin agențiile de aplicare a legii cu atribuții în domeniu și cu sprijinul BNI, participă în mod activ la combaterea acestui fenomen, prin monitorizare permanentă a informațiilor referitoare la FTF, implementarea acestora în bazele de date, precum și participarea la activitățile inițiate și organizate de INTERPOL.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii