14 Mai 2023Sursa: IGPR

ACȚIUNI PENTRU CREŞTEREA GRADULUI DE SIGURANŢĂ PE INFRASTRUCTURA NAȚIONALĂ DE CĂI FERATE

În perioada 3 aprilie – 5 mai 2023, polițiștii de la transporturi au acționat pentru creșterea gradului de siguranță și securitate pe infrastructura națională de căi ferate, în colaborare cu Autoritatea de Siguranță Feroviară Română de la nivelul Autorității Feroviare Române.

 

Obiectivele acțiunilor au fost prevenirea producerii de evenimente/accidente feroviare, prevenirea riscurilor profesionale, protecția sănătății și securității lucrătorilor, eliminarea factorilor de risc și accidentare, verificarea respectării serviciului continuu maxim admis pe locomotivă și prevenirea şi combaterea consumului de alcool și substanțe interzise, în timpul serviciului, la bordul locomotivelor/automotoarelor, în trenuri, stații de căi ferate, depouri, triaje, remize, de către personalul cu atribuții privind siguranța circulației feroviare.

 

Au acționat polițiști de la transporturi, lucrători de la A.S.F.R., sprijiniți de angajați feroviari, care au executat 1.428 de controale, au legitimat 2.687 de persoane cu atribuții în siguranța circulației și au efectuat verificări în 457 de stații de cale ferată și 398 de trenuri.

 

În cadrul activităților preventive, au fost verificate cu etilotestul/alcoolscopul 2.597 de persoane cu atribuții în siguranța circulației, de către reprezentanții A.S.F.R. și au fost verificați 496 de mecanici de locomotivă, în ceea ce privește depășirea serviciului maxim admis pe locomotive.

 

Pe durata acțiunii, polițiștii au constatat 17 infracțiuni, fiind cercetate 18 persoane, dintre care 17 persoane au fost depistate în flagrant delict, iar 16 au fost conduse la spital, în vederea prelevării probelor biologice de sânge.

 

Exemple:

 

1. La data de 6 aprilie 2023, polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj – Napoca - Biroul Județean de Poliție Transporturi Satu Mare, în cooperare cu inspectorii de stat din cadrul I.S.F. Cluj – Napoca, au efectuat un control pe linia consumului de alcool, fiind testați angajații cu responsabilități pe linia de siguranță feroviară.

În urma testării unui acar cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de părăsirea postului și prezența la serviciu sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

2. La data de 29 aprilie 2023, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Dolj au desfășurat activități în comun cu un reprezentant din cadrul A.S.F.R., fiind depistat, într-o stație C.F., un șef de manevră care era sub influența băuturilor alcoolice.

 

Astfel, în urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 0,84 mg/litru alcool pur în aerul expirat, ulterior, fiind condus la spital, unde i-au fost recoltate două probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei din sânge. 

 

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de părăsirea postului și prezența la serviciu sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

3. La data de 11 aprilie 2023, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj-Napoca și ai Postului de Poliție Transporturi Feroviare Jibou, însoțiți de un inspector de stat din cadrul I.S.F. Cluj-Napoca, au efectuat un control personalului cu atribuții privind siguranța feroviară.

 

Astfel, doi angajați C.F., cu atribuții privind siguranța circulației mijloacelor de transport, intervenție sau manevră, ar fi părăsit postul, deși aceștia se aflau de serviciu.

 

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de părăsirea postului și prezența la serviciu sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii