01 Martie 2016Sursa: IGPR

ACȚIUNE EUROPEANĂ PENTRU COMBATEREA ACTIVITĂȚILOR DE SPĂLARE DE BANI PRIN PERSOANE INTERPUSE

Poliția Română a participat la prima operațiune desfășurată la nivel european pentru combaterea activităților de spălare de bani prin persoane interpuse. În cadrul operațiunii, au fost efectuate 17 percheziţii domiciliare, au fost audiate 85 de persoane bănuite de implicare în activitățile ilicite și au fost identificați 134 de ,,cărăuşi de bani” (cetăţeni români, bulgari şi moldoveni).

 

În perioada 22  – 26 februarie 2016, Poliția Română a participat, împreună cu agenții de aplicare a legii din Belgia, Danemarca, Grecia, Olanda, Regatul Unit, Spania și Portugalia - cu sprijin suplimentar din Moldova și alte țări, la prima operațiune desfășurată la nivel european pentru combaterea activităților de spălare de bani prin persoane interpuse (money mule).

 

Operațiunea a fost, de asemenea, sprijinită de Europol, Eurojust și Federația Bancară Europeană. Activitatea s-a desfășurat în cadrul Proiectului EMPACT – O.A.P. – Payment card fraud, în care Romania deține pozitia de Driver.

 

Anterior desfășurării acțiunii, Europol și Eurojust au organizat trei reuniuni operaționale și de coordonare la care au luat parte reprezentanți ai structurilor de politie și de parchet specializate din țările participante. Aceste întâniri operative au urmărit combaterea activităților infracționale de tip ,,money mule”, care constau în implicarea, voluntară sau involuntară, a cetățenilor europeni în activități de spălare a banilor proveniți din activități infracționale din sfera criminalității informatice.

 

Programul ,,European Money Mule Action – (EMMA)” este un proiect operațional pilot, creat cu scopul de a combate fraudele online precum şi fraudele privind mijloacele de plată electronică.

 

Pe parcursul acțiunii internaționale ,,European Money Mule Action”, polițiștii specializați în combaterea criminalității informatice din toată țara au actionat, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., pentru depistarea și cercetarea cetățenilor români și străini implicați în activități infracționale de transfer de bani în mod ilegal.

 

Astfel, au fost efectuate 17 percheziţii domiciliare, iar 85 de persoane bănuite de implicare în activitățile ilicite au fost audiate, una dintre ele fiind arestată preventiv, iar 4 sunt cercetate sub control judiciar.

 

De asemenea, au fost identificați 134 de ,,cărăuşi de bani” (cetăţeni români, bulgari şi moldoveni), 198 de tranzacţii frauduloase, cu valoarea de aproximativ 2.420.000 euro, precum și 205 victime din Europa, Australia şi S.U.A..

 

În perioada 2014 – 2016, cu sprijinul Centrului SELEC, autoritățile române, respectiv D.I.I.C.O.T. și Poliția Română prin Direcția de Combatere a Criminalității Organizate,  au participat la mai multe întâlniri operative cu reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova în vederea documentării activității infracționale a unor suspecți aflați pe teritoriul țării vecine și stabilirea unui mod comun de acțiune.

 

Sintagma ,,money mule” (cărăuș de bani) se referă la persoane recrutate de grupări infracționale organizate în vederea primirii şi retransmiterii ulterioare a sumelor de bani obținute în mod ilegal, aceste tranzacții fiind efectuate din conturile bancare ale unor persoane din diferite state europene, scopul fiind acela de a ascunde beneficiarul final al respectivelor sume de bani.

 

Persoanele recrutate pot participa benevol la activitatea ilicită, însă există situații în care unii dintre participanți nu realizează faptul că acțiunile favorizează un spectru larg de activități infracționale. 

Galerie foto

Fişiere ataşate

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii