12 Iulie 2024Sursa: IGPR

Proiectul Cyber LiEA – „Cybercrime-Live Forensic Challenge – formarea personalului specializat în domeniul live forensic (identificarea probelor digitale la fața locului)”

Poliţia Română derulează, în parteneriat cu Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen, proiectul ‚,Cybercrime - formarea personalului specializat în domeniul live forensic (identificarea probelor digitale la fața locului)”.

 

Proiectul este cofinanţat de Comisia Europeană, în cadrul Programului Național 2021-2027, Securitate internă 2021RO65ISPR001, derulându-se pe parcursul a 12 de luni, respectiv iunie 2024 – iunie 2025.

 

Obiectivul proiectului este de a crea premisele unei abordări strategice pentru combaterea fenomenului criminalității informatice, în principal, și a altor forme de criminalitate organizată, care implică utilizarea tehnologiei în modul de operare.

 

Realizarea acestuia vizează: activități de formare a polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate în domeniul identificării probelor digitale în momentele operative și conștientizarea ultimelor tendințe în ceea ce privește modurile de operare ce implică utilizarea tehnologiei.

 

Astfel, formarea tehnică în criminalitate informatică este o investiție în securitatea națională și în protejarea datelor personale și instituționale. Această abordare proactivă asigură o poziție mai puternică împotriva infracțiunilor cibernetice și contribuie la creșterea nivelului de securitate în cadrul spațiului de libertate, securitate și justiție, în acord cu obiectivul UE.

 

Necesitatea implementării proiectului a reieșit din consultarea practicienilor în drept cu privire la obstacolele pe care le întâmpină acum, în abordarea fenomenului criminalității informatice.

 

 

În cadrul proiectului, se vor achiziționa licențe aferente domeniului digital forensic, în vederea realizării activității operative, precum și pentru desfășurarea instruirilor aplicate, planificate la nivelul Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen.

 

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. formarea avansată a organelor de aplicare a legii în domeniul probelor digitale (la sediul Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen: 75 de polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române);

2. crearea unui cadru de cooperare pentru specialiști în domeniul probelor digitale și promovarea celor mai bune practici (tehnice, legislative), prin organizarea a 2 ateliere tehnice, pentru schimbul de experiență și informații, cu participarea a 200 de persoane din domeniul digital forensic.

 

Proiectul are un buget în valoare totală de 8.852.763 de lei (T.V.A. inclus), dintre care 7.967.486,70 lei reprezintă finanțare europeană nerambursabilă (90%) şi 885.276,30 lei reprezintă cofinanțare națională proprie Inspectoratului General al Poliției Române și Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen (10%).

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii