Organizarea şi desfăşurarea recrutării şi selecţiei candidaţilor pentru admiterea la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, forma de învăţământ cu frecvenţă redusă
Recrutarea personalului MAI pentru admiterea la forma cu frecvenţă redusă a programului de studii universitare de licenţă “ordine şi siguranţă publică”, organizat de Facultatea de Poliţie a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, se realizează în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative nr. 665/2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile MAI, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru locurile repartizate Inspectoratului General al Poliţiei Române sau Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, se pot înscrie exclusiv candidaţi care deţin statutul de agent de poliţie.
În vederea participării la concursul de admitere la programul de studii universitare de licenţă „ordine şi siguranţă publică”, forma de învăţământ frecvenţă redusă, candidaţii se adresează structurilor care realizează recrutarea din judeţul de domiciliu/ reşedinţă (flotant) şi completează cererea de participare la care atașează raportul personal întocmit conform modelelor puse la dispoziție de către structurile cu sarcini de recrutare.
Termenele de depunere a cererilor de înscriere și de constituire în volum complet a dosarelor sunt aceleași ca și pentru candidații pentru forma de învățământ cu frecvență.
Structurile de resurse umane ale unităţilor unde sunt încadraţi candidaţii eliberează o adeverinţă privind îndeplinirea criteriilor de recrutare.
Proba de verificare a aptitudinilor fizice se susţine de către candidaţi la unitatea în care sunt încadraţi, anterior susţinerii probei de verificare a cunoştinţelor, potrivit prevederilor Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 154/2004 privind activităţile de educaţie fizică şi sport în MAI, cu modificările şi completările ulterioare, pentru categoria de solicitare fizică „normală”, în raport de grupa de vârstă, distinct pentru bărbaţi şi femei.
Candidaţii sunt evaluaţi de către o comisie, care va întocmi calendarul activităților de evaluare a candidaților astfel încât să se respecte termenele stabilite și care va fi constituită prin ordin/dispoziţie la nivelul unităţii, cu următoarea componență:
- șeful structurii de resurse umane / ofițerul desemnat la conducerea serviciului – Președinte;
- ofițerul cu atribuții pe linie de pregătire a personalului – membru;
- instructorul sportiv desemnat prin Dispoziția șefului unității de deschidere a anului de pregătire – membru examinator;
- lucrătorul de resurse umane responsabil cu recrutarea – secretar.
În cazul candidaţilor declaraţi „promovat”, o copie a borderoului, conformă cu originalul, se transmite structurii de recrutare şi se introduce în dosarul candidatului.
Dosarele candidaţilor la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă se transmit de către structurile care realizează recrutarea candidaţilor la Academia de Poliție, până la data de 01 iulie 2015 și cuprind următoarele documente:
- cererea-tip de participare la concursul de admitere, cu opţiunea pentru specialitate şi specializare (stabilită prin Dispoziţia Directorului General al DGMRU nr. II/804 din 07.04.2015);
- diploma de bacalaureat şi foaia matricolă a studiilor liceale, în copii legalizate;
- copie după cartea de identitate (pentru cei care şi-au schimbat numele - copie legalizată după hotărârea judecătorească sau alte documente privind schimbarea numelui);
- certificatul de naştere şi certificatul de căsătorie (dacă este cazul), în copii legalizate;
- 2 fotografii color 3/4 cm pe suport de hârtie (în ţinută civilă). Pe verso se înscriu cu majuscule de către cel care a efectuat recrutarea: numele, prenumele tatălui, prenumele candidatului, precum şi codul numeric personal al acestuia;
- fişa medicală tip de încadrare în M.A.I., în original, concluzionată de medic, cu avizul „Apt pentru Academia de Poliţie”;
- avizul psihologic;
- adeverinţa privind îndeplinirea criteriilor specifice de recrutare şi selecţie, eliberată de structurile de resurse umane ale unităţilor unde sunt încadraţi candidaţii;
Candidaţii pentru locurile la forma cu frecvenţă redusă susţin examinarea medicală şi evaluarea psihologică la structurile teritoriale, iar proba de verificare a cunoştinţelor, la instituţia de învăţământ, în aceleaşi condiţii, la aceleaşi date şi potrivit aceloraşi criterii aplicate candidaţilor înscrişi la forma cu frecvenţă a programului de studii universitare de licenţă „Ordine şi siguranţă publică”.
Pentru personalul din structura centrală a Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi pentru personalul încadrat în structurile aparatului central şi subordonate Ministerului Afacerilor Interne (inclusiv structurile de informaţii şi protecţie internă, anticorupţie, regim permise şi înmatricularea vehiculelor, paşapoarte, evidenţa populaţiei, imigrări etc.), recrutarea se realizează de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi inspectoratele de poliţie judeţene în condiţiile precizate la alin. (4) și alin. (5) ale prezentului articol (EXEMPLE: personalul B.A.I. Maramureș se adresează Serviciului de Resurse Umane din cadrul I.P.J. Maramureș, personalul S.C.C.O. Giurgiu se adresează Serviciului de Resurse Umane din cadrul I.P.J. Giurgiu, personalul S.O.S. Sibiu se adresează Serviciului de Resurse Umane din cadrul I.P.J. Sibiu și solicită aprobarea prin raportul pesonal specificat la alin. (5) și adeverința prevăzută la alin. (2) la D.M.R.U. - I.G.P.R.).
În vederea înscrierii la concursul de admitere, la sediul Academiei de Poliție, candidaţii prezintă următoarele documente:
a) cartea de identitate sau paşaportul, în termen de valabilitate;
b) contravaloarea taxei de înscriere.
Candidaţii pentru învăţământul cu frecvenţă redusă nu beneficiază de scutire de plată a taxelor, conform Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere la studii universitare de licenţă în facultăţile Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” în anul 2015.