Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității a fost creat la 1 iunie 1998 şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, având, totodată, şi structuri corespondente în teritoriu, la nivelul inspectoratelor judeţene de poliţie.

Institutul are rang de direcţie în cadrul Poliţiei Române, personalul încadrat având pregătire profesională în diverse domenii, cum ar fi: juridic, sociologie, psihologie. ICPC coordonează, monitorizează, şi controlează întreaga activitate de prevenire a criminalităţii desfăşurată de Poliţia Română, la nivel central şi teritorial.

Începând cu 2007 România ca membru cu drepturi depline al European Crime Prevention Network (EUCPN) este reprezentată de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității. Reţeaua europeană de prevenire a criminalităţii a fost înfiinţată în anul 2001 prin decizia Consiliului European pentru promovarea activităţii de prevenire a criminalităţii în statele membre UE şi informarea asupra bunelor practici.

 

Atribuții:

  • Analizează etiologia criminalităţii şi a formelor sale de manifestare.

  • Efectuează studii şi analize periodice asupra tendinţelor criminalităţii, acţiunilor şi eficienţei măsurilor preventive.

  • Elaborează și implementează programe/proiecte/campanii de prevenire a criminalităţii care abordează diverse genuri de infracțiuni.

  • Realizează, în colaborare cu direcţiile de profil din poliţie, instituții guvernamentale și organizații nonguvernamentale proiecte secvențiale de prevenire pe diverse domenii de interes.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii