20 Februarie 2024Sursa: IGPR

UPDATE: PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT, FALS ȘI DIVULGAREA INFORMAȚIILOR SECRETE DE SERVICIU SAU NEPUBLICE

 

În urma celor 12 percheziții domiciliare efectuate, ieri, 19 februarie 2024, de polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, au fost descoperite și ridicate sisteme informatice, medii digitale de stocare și înscrisuri, în vederea continuării cercetărilor. Față de 6 persoane, au fost luate măsuri preventive.

 

Astfel, a fost luată măsura reținerii față de 3 persoane, cu vârste cuprinse între 39 și 58 de ani și măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile, față de alte 3 persoane, cu vârste între de 24 și 58 de ani.

 

Astăzi, urmează a fi formulată propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile, față de cele 3 persoane reținute.

 

De asemenea, din cercetări a reieșit că alte două persoane, un bărbat și o femeie, ambii angajați ai unei instituții publice, ar fi divulgat reprezentanților școlii postliceale aspecte din ancheta penală, despre care ar fi avut cunoștință, în virtutea atribuțiilor de serviciu, în urma corespondenței purtate în cauză.

 

Activitățile continuă la sediul Inspectoratului de Poliției Județean Mureș, unde vor fi efectuate audieri de martori, inclusiv 6 cetățeni italieni, identificați în spațiile școlii postliceale, în urma perchezițiilor domiciliare.

 

Reamintim că, ieri, 19 februarie, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române au efectuat 12 percheziții domiciliare, în județele Ilfov și Mureș, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, față de mai multe persoane cercetate.

 

Din cercetările efectuate până în prezent a reieșit că, începând cu anul 2019 și până în prezent, la nivelul unei școli postliceale, ar fi fost dezvoltat un mecanism ilegal, constând în școlarizarea fictivă a unor cetățeni italieni (care nu cunosc limba română și care nu s-au prezentat la cursuri și stagii de practică), urmată de eliberarea de diplome pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist pe teritoriul Uniunii Europene.

 

În cauză, au fost puse în executare mandate de aducere emise pe numele a 8 persoane, în scopul depistării acestora și conducerii la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, pentru aducerea la cunoștință a calității procesuale, a drepturilor și obligațiilor aferente și audierii.

 

Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

 

La acțiune au participat polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice și Serviciul pentru Intervenţii și Acţiuni Speciale.

 

Totodată, aceștia au beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Criminalistic și Serviciului pentru Acțiuni Speciale - I.P.J. Mureș.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii