03 Noiembrie 2013Sursa: IGPR

SUTE DE INFRACŢIUNI DE BRACONAJ CINEGETIC, DESCOPERITE DE POLIŢIŞTI

Poliţia Română coordonează, în perioada 20 august – 31 decembrie a.c., prin Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R., la nivel naţional, o acţiune pentru prevenirea şi combaterea faptelor care aduc atingere fondului cinegetic naţional.

De la declanşarea acţiunii şi până în prezent, poliţiştii structurilor de arme, explozivi şi substanţe periculoase au constatat 651 de infracţiuni, dintre care 372 de infracţiuni în domeniul braconajului cinegetic, iar 279 de infracţiuni în concurs cu infracţiunea de braconaj cinegetic, prevăzute de alte acte normative, respectiv Codul penal sau Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată.

În 162 de cazuri, infracţiunile de braconaj cinegetic au fost comise cu arme letale, dintre care 152 deţinute legal şi 10 deţinute ilegal, iar în 8 alte cazuri, infracţiunile au fost comise cu laţuri sau capcane neautorizate, respectiv cu câini ogari.

Pentru comiterea infracţiunilor de braconaj cinegetic, se efectuează cercetări faţă de 219 persoane, dintre care 5 în stare de reţinere/arest preventiv.

De asemenea, au fost aplicate 240 de sancţiuni contravenţionale şi au fost ridicate, în vederea confiscării, 92 de arme letale, 10 arme neletale, 1.300 bucăţi de muniţie, 18 alte bunuri şi 432 de kg. de carne de vânat.


Exemplu:

La data de 25 octombrie a.c., poliţişti din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase – I.G.P.R. şi ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Ialomiţa au identificat un cetăţean italian care, în calitate de intermediar de partide de vânătoare, deţinea ilegal 5.392 ciocârlii moarte, 9 prepeliţe, 2 potârnichii, 3 iepuri şi un şoim.

Din verificări, s-a stabilit că păsările ucise proveneau de la vânătorile organizate de către acesta cu alţi cetăţeni italieni, în care nu au fost respectate autorizaţiile de vânătoare în ceea ce priveşte speciile sau numărul de păsări înscrise în acestea.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj la vânătoare, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 42 lit. a1 şi lit. d din Legea nr. 407/2006 privind legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii