17 Aprilie 2025Sursa: I.G.P.R.

SPRIJIN AL POLIȚIEI ROMÂNE ȘI EUROPOL, ÎNTR-O INVESTIGAȚIE DERULATĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA

La data de 15 aprilie,  Poliția Română, împreună cu specialiști din cadrul EUROPOL, au oferit sprijin ofițerilor de investigație ai Direcției Combaterea Criminalității Organizate din Republica Moldova, pentru destructurarea unei rețele internaționale, formată din cetățeni moldoveni și cetățeni ai altor state.

 

Gruparea ar fi fost specializată în infracțiuni de înșelăciune, prin crearea unor site-uri și reclame manipulatoare, prin intermediul cărora sunt promovate, în mod fraudulos, diverse suplimente alimentare, pentru anumite boli (diabetul, cancerul, psoriazis) sau suplimente pentru slăbit, prin care victimele erau convinse să renunțe la tratamente prescrise de medici și să le înlocuiască cu aceste suplimente.

 

În concret, prin accesarea anumitor link-uri și completarea formularelor cu datele de contact, potențialii cumpărători ar fi fost contactați de către membrii grupului infracțional care, prezentând fictiv funcțiile de reprezentanți/specialiști ai companiilor farmaceutice sau chiar de medici, organizați în așa zisele „call-center”, prin aplicarea unor tehnici/metode de manipulare și persuasiune, ar fi convins victimele să achiziționeze aceste suplimente neaprobate și netestate, care pot pune viața în pericol. 

 

În  cadrul investigațiilor pornite în vara anului 2024, de către ofițerii D.C.C.O. Moldova, de comun cu Procurorii P.C.C.O.C.S., polițiștii au identificat două direcții de activitate infracțională.

 

Prima se referă la funcționarea unor call-centere din Chișinău, unde, un grup de persoane, aflate sub coordonarea unor cetățeni străini, ar fi contactat telefonic persoane aflate pe teritoriul Europei și le-ar fi convins să achiziționeze anumite suplimente alimentare sau produse similare, utilizând tehnici de persuasiune bine structurate, în scopuri comerciale frauduloase.

 

Menționăm că în call-centere, în total, activau peste 80 de persoane.

 

Cea de-a doua direcție vizează implicarea unor persoane de pe teritoriul Republicii Moldova, care, prin intermediul unor companii de curierat, ar fi asigurat livrarea produselor către cetățenii moldoveni.

 

Investigațiile au scos la iveală faptul că unele dintre aceste produse ar fi fost expirate sau de proveniență incertă și ar fi fost introduse în Republica Moldova, din Ucraina, regiunea Odesa.

 

De asemenea, s-a stabilit că o parte dintre operatorii implicați în această schemă s-ar fi aflat pe teritoriul Federației Ruse, fapt ce indică existența unei rețele transfrontaliere bine organizate, cu ramificații în mai multe state.

 

Au fost efectuate 28 de percheziții și au fost reținuți trei bărbați și trei femei, cu vârste cuprinse între 24 și 49 de ani. 

 

Din oficiile din Chișinău, polițiștii au ridicat telefoane mobile, înscrisuri, acte contabile, contracte, copii la diferite acte, inclusiv acte de identitate, servere, registrator video,  blocuri de sistem, calculatoare, laptopuri, stick-uri, harduri, etc.

 

Totodată, la domiciliul persoanelor implicate, au fost descoperite și ridicate acte, laptopuri, telefoane mobile, stick-uri USB, carnete cu notițe relevante activității infracționale, 195.500 de lei moldovenești, 15.109 dolari, 2.311 hrivne, listele comenzilor livrate, cutii cu suplimente naturiste contrafăcute, pachete și sigilii, destinate ambalării comenzilor.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii