13 August 2016Sursa: IGPR

PROTEJAREA MEDIULUI DE AFACERI, PRIORITATE A POLIŢIEI ROMÂNE

În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au cercetat 84 de persoane și au constatat comiterea a 77 de infracțiuni economice.

În perioada  5 – 11 august a.c., în urma activităţilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 77 de infracţiuni economice.

De comiterea acestor fapte sunt bănuite 84 de persoane, dintre care 11 au fost reţinute, 3 arestate, iar 6 sunt cercetate sub control judiciar.

Poliţiştii au constatat 24 de fapte de evaziune fiscală, câte 8 infracțiuni prevăzute de Codul Vamal și abuz în serviciu, precum și câte 7 fapte prevăzute de legea privind mărcile și indicațiile geografice, delapidari și înșelăciuni.

Au mai fost constatate 5 infracțiuni de uz de fals, câte 3 fapte de de fals material în înscrisuri sub semnătură privată și spălarea banilor, câte 2 infracțiuni de corupție și fals material în înscrisuri oficiale și o faptă prevăzută de Codul Fiscal.

                                                     *   *   *

La data de 11 august a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti, la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de spălarea banilor şi delapidare.

Din cercetări a reieşit că, două dintre persoanele bănuite, având funcţii de conducere în cadrul unei societăţi de asigurări, ar fi avizat şi aprobat, în interesul lor, dar şi pentru persoane apropiate acestora, plata unei despăgubiri de aproximativ 915.000 de lei, pentru un eveniment asigurat în baza unei poliţe de asigurare complexă a locuinţei, eveniment care, în realitate, nu s-ar fi produs.

De asemenea, o parte din suma încasată în urma acestei despăgubiri ar fi fost folosită de persoanele în cauză pentru achiziţia imobilului, obiect al asigurării.

Persoanele bănuite au fost conduse la sediul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente de interes pentru cauză, iar față de 2 persoane, beneficiare ale despăgubirii, s-a dispus măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

*   *   *

La data de 10 august a.c., poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul  Inspectoratului de Poliție Județean Harghita au efectuat 11 percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Harghita, la sedii sociale și la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală.

În fapt, în perioada 2012 - 2016, 4 persoane, reprezentanţi legali a 8 firme, ar fi constituit un circuit infracţional evazionist pentru eludarea obligaţiilor fiscale. Acest sistem ar fi avut la bază un sistem financiar – bancar fraudulos, în care ar fi fost angrenate societăţile controlate de cei în cauză, direct sau prin persoane interpuse.

Astfel, ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor controlate achiziții fictive (materiale de construcţii, piese şi componente auto, etc.), în valoare de peste 240.000 de euro, pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Prin aceste operaţiuni fictive, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu peste 100.000 de euro.

În urma perchezițiilor, au fost ridicați 1.050 de dolari, 652 de euro, 74.147 de lei și 75.000 de forinți, precum și ștampile și acte contabile, medii de stocare (laptopuri, calculatoare, hard-discuri externe și memory-stick-uri) și telefoane mobile.

De asemenea, a fost constatată o infracțiune de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, context în care polițiștii au indisponibilizat o armă de tip sportiv cu aer comprimat și o arbaletă cu lunetă.

Au fost reținute 3 persoane, față de care instanța de judecată a dispus arestarea preventivă.

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii