28 Ianuarie 2010Sursa: IGPR
Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul piscicol constituie o preocupare majoră a poliţiei având în vedere faptul că acest fenomen tinde să devină din ce în ce mai complex, având implicaţii deosebite atât asupra mediului înconjurător, ecosistemului, cât şi asupra economiei naţionale. Anul trecut poliţiştii au confiscat peste 15 tone de peşte.
Cauzele principale ale braconajului piscicol şi ale faptelor ilicite asociate sunt tendinţa de obţinere imediată de venituri ilegale sau necuvenite, nivelul scăzut al veniturilor locuitorilor din unele zone şi lipsa unor surse alternative de venit.
Serviciul de Poliţie „Delta Dunării” din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a desfăşurat, în anul 2009, 887 de acţiuni şi controale, în urma cărora au fost aplicate 149 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 59.730 lei şi constatate 232 de infracţiuni.
Totodată, au fost ridicate în vederea confiscării 15.530 kg. de peşte de diferite specii, din care 106 kg. sturion.
De asemenea, poliţiştii au confiscat mai multe bunuri folosite la comiterea de infracţiuni piscicole, respectiv 3.851 plase monofilament in lungime de aproximativ 192.000 m, 157 plase din material textil în lungime de aproximativ 15.000 m, 57 motoare de ambarcaţiune, 92 ambarcaţiuni, 26 autoturisme şi 8 dispozitive electrice de pescuit.
Câteva exemple:
*În urma unei acţiuni desfăşurate în luna martie 2009, polițiștii au ridicat în vedera confiscării peste 580 kg pește la care se adaugă plase de pescuit în lungime de aproape 1200m. Valoarea totală a bunurilor ridicate în vederea confiscării a fost de 50.000 lei.
Începând cu data de 2 martie 2009, în zona Deltei Dunării din Judeţul Tulcea, a avut loc o acțiune pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol. Polițiștii au acționat atât în planul prevenirii braconajului piscicol cât şi pentru combaterea cu fermitate a acestui tip de infracțiuni atunci când au loc.
Au fost constatate şase infractiuni și ridicate în vederea confiscării peste 580 kg peşte de diferite specii, 15 plase monofilament în lungime de aproximativ 1200 m, 2 ambarcaţiuni, 2 motoare, 4 rame şi 2 rezervoare de combustibil. Astfel, polițiștii i-au identificat pe lacul Razem, pe T. Victor, de 38 ani şi pe C. Ivan, de 30 ani, ambii din Sarichioi, Judeţul Tulcea, care transportau 166 kg de scrumbie cu ajutorul unei ambarcaţiuni cu motor tip lotcă din fibră de sticlă, fără a deţine licenţă pentru desfăşurarea activităţilor de pescuit.
De asemenea, pe canalul Lipoveni, a fost identificat G. Liviu, de 33 ani din Sarichioi, Judeţul Tulcea, în timp ce transporta 97 kg de scrumbie cu o amabrcatiune tip lotcă, dotată cu motor, fără a poseda documente legale. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că ambarcaţiunea şi motorul au fost sustrase de acesta în aceeaşi zi de pe malul Mării Negre - zona Perişor. Poliţiştii i-au întocmit dosar penal lui G. Liviu, peştele fiind ridicat în vederea confiscării şi predat la o unitate de profil.
Poliţiştii Postului de Poliţie Jurilovca au acţionat pe lacurile Razem, Goloviţa şi Zmeica unde au identificat opt setci abandonate tip monofilament în lungime de 400 m în care erau prinse 307 kg peşte speciile şalău, plătică, babuşcă şi avat. Plasele şi peştele au fost ridicate în vederea confiscării, peștele fiind predat unei unităţi în vederea valorificării.
În cadrul acțiunilor desfășurate polițiștii i-au depistat și pe C. VIOREL, de 48 ani, din Municipiul Tulcea, în timp ce pescuia pe Dunăre cu patru setci, fără a poseda autorizaţie de pescuit şi pe P. FLORINEL de 49 ani, pescar autorizat, din aceeași localitate, care a folosit la pescuit o barcă fără a poseda licenţă pentru aceasta. Setcile în valoare de 1600 lei au fost ridicate în vederea confiscării.
Un alt bărbat identificat de polițiști este P. GHEORGHE, de 43 ani din Municipiul Tulcea, care deţinea şi transporta fără documente legale de provenienţă 16 kg peşte speciile şalău şi crap. Peştele a fost ridicat în vederea confiscării şi a fost predat la o societate specializată.
Tot în cadrul acestei acțiuni, polițiștii l-au depistat și pe N. MARIAN, de 19 ani, din Smârdan, Județul Tulcea, în timp ce pescuia pe fluviul Dunărea cu o setcă tip monofilament în lungime de 38 m, fără a avea acest drept. Setca a fost ridicată în vederea confiscării.
*În noaptea de 12 spre 13.05.2009, ora 00.15, poliţiştii Serviciului Poliţiei Delta Dunării, aflându-se în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, pe DN 22 Tulcea-Bucureşti, între localităţile N. Bălcescu şi Ciucurova, au oprit pentru control o autoizotermă, la volanul căreia se afla N. Petrica de 39 ani, din comuna Gârbovi, Judeţul Ialomiţa.
La controlul efectuat în interiorul autoizotermei a fost identificată cantitatea de 1270 kg peşte proaspat din speciile somn (543 kg), crap (206 kg), caras (412 kg), ştiucă şi şalău (28 kg) respectiv scrumbie (81 kg). Conducatorul auto a prezentat o factura pe care era înscrisă cantitatea de 625 kg scrumbie, pentru celelalte cantităţi neputând prezenta vreun document justificativ.
Totodată, acesta a declarat faptul că întreaga cantitate de peşte urma să fie transportată în Bucureşti, pentru valorificare. Cantitatea de peşte a fost ridicată în vederea confiscării, fiind predată la o unitate de profil, iar autoutilitara a fost indisponibilizata, în vederea confiscării.
S-a întocmit dosar penal conducatorului auto, urmând a se continua cercetarile împreuna cu lucrători ai Garzii Financiare Tulcea cu privire la provenienţa peştelui cât şi întocmirea în fals a facturii prezentate.
*În perioada 22 – 24 mai a.c., în arealul Deltei Dunării s-au desfăşurat acţiuni coordonate de ofiţeri ai Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol.
Ca urmare a activităţilor organizate, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 200 kg de peşte, un dispozitiv electric de pescuit, 42 de plase monofilament în lungime de 2400 de metri, patru ambarcaţiuni şi două motoare, două rezervoare de combustibil. Valoarea bunurilor ridicate însumează 45.000 lei.
Totodată, au fost constatate cinci infracţiuni la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura.
Astfel, poliţiştii din Murighiol i-au depistat, pe Braţul Sfântu Gheorghe, pe C. Florin, de 29 de ani şi B. Radu, de 38 de ani, care pescuiau cu un aparat electric. La vederea poliţiştilor au aruncat în apă un sac cu 30 de kg de peşte din specia somn şi dispozitivul electric, dar acestea au fost recuperate de poliţişti. Ambarcaţiunea celor doi a fost ridicată pentru continuarea cercetărilor. În cauză s-a întocmit dosar penal în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2008.
*La data de 16.06.2009, în jurul orei 06,30, pe Dunăre în dreptul km 54, poliţiştii din cadrul Serviciului Poliţiei Delta Dunării i-au depistat pe S. NARCIS, de 23 de ani, din comuna Murighiol şi S. FLORIN, de 24 de ani, din Municipiul Tulcea, care se aflau într-o ambarcaţiune şi pescuiau cu ajutorul unui dispozitiv electric.
Cei doi au refuzat sa oprească la semnalul echipajului de poliţie, încercând să se sustragă controlului. La controlul efectuat asupra ambarcaţiunii, oamenii legii au găsit cantitatea de 210 kg peşte proaspăt, specia somn. În timpul urmăririi una dintre persoane a aruncat în Dunăre dispozitivul de pescuit electric.
Celor doi li s-a întocmit dosar penal conform prevederilor OUG 23/2008, ambarcaţiunea, motorul şi peştele fiind ridicate în vederea confiscării.
*La data de 14 noiembrie 2009, sub coordonarea unui colectiv de ofiţeri din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Ordine Publică şi a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost organizată o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, în localităţile Giurgeni, judeţul Ialomiţa şi Hârşova, judeţul Constanţa.
Peste 110 poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Buzău, Galaţi şi Teleorman şi din cadrul trupelor de intervenţie, sprijiniţi de 40 de lucrători din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură au desfăşurat 18 percheziţii domiciliare, nouă în judeţul Ialomiţa, în localitatea Giurgeni şi nouă în judeţul Constanţa, în localitatea Hârşova.
De la domiciliile persoanelor percheziţionate, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării, 573 kg. sturion (257 kg. de cegă, 304 kg. de morun, 12 kg. de nisetru). De asemenea, au fost găsite sute de kilograme de peşte din speciile şalău, crap, fitofag, somn, ştiucă, plătică şi babuşcă.
Au fost descoperite şi confiscate 40 kg. icre negre, 100 kg. icre de ştiucă şi 13 kg. icre de alte specii de peşte.
De asemenea au fost ridicate 97 de unelte de pescuit, din care: 60 plase monofilament, 25 setci, 3 aparate electrice, 3 ohane , 5 ave relon şi un prostovol.
Au fost indisponibilizate prin aplicarea sechestrului trei camere frigorifice, patru lăzi frigorifice de mare capacitate şi două bărci cu motor. Valoarea bunurilor confiscate se ridică la peste 400.000 de lei.
CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii