POLIȚIA ROMÂNĂ – ACȚIUNE PENTRU COMBATEREA CRIMINALITĂȚII ORGANIZATE
Astăzi, 2 aprilie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, au pus în aplicare 11 mandate de percheziție domiciliară, în județele Olt, Teleorman și în municipiul București, într-un dosar penal având ca obiect constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj.
Video- https://youtu.be/zripCXYqljk
Din probatoriul administrat a rezultat că, în cursul anului 2022, 5 persoane cercetate ar fi inițiat și constituit, pe criterii familiale, o grupare de criminalitate organizată, în scopul obținerii unor beneficii materiale substanțiale din acordarea de sume de bani cu împrumut, pentru care ar fi pretins dobânzi lunare, cuprinse între 10 și 40% din valoarea împrumuturilor acordate, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitatea entitățile financiare nebancare.
În cadrul grupului infracțional organizat, de tip piramidal, deciziile legate de operațiunile de cămătărie referitoare la selectare persoanelor și stabilirea condițiilor în care li se acordă împrumuturi, ar fi revenit liderului, ceilalți membrii ar fi avut sarcina recuperării creanțelor de la debitori, cărora în mod constant le-ar fi fost majorate dobânzile și li s-ar fi impus penalizări pentru neplata sumelor datorate la termenele stabilite.
De asemenea, în situația în care persoanele împrumutate nu și-ar mai fi putut onora obligațiile asumate, membrii grupării de criminalitate organizată ar fi recurs la amenințări, acte de intimidare sau violențe fizice, în vederea recuperării debitelor.
Sumele obținute din activitatea infracțională ar fi fost folosite de persoanele cercetate pentru achiziționarea de bunuri mobile sau imobile (autoturisme de lux, case, apartamente, terenuri).
Audierile se desfășoară la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova.
Activitățile sunt realizate cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii