PESTE 890 DE PERCHEZIȚII DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII DE INVESTIGARE A CRIMINALITĂȚII ECONOMICE, ÎN PRIMELE 3 LUNI ALE ANULUI
Poliția Română, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, a efectuat controale, verificări și investigații ample pentru combaterea ilegalităților economico-financiare, în perioada ianuarie – martie 2025.
Poliţiștii de investigare a criminalităţii economice acționează pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor de natură economico-financiară şi a celorlalte fapte de încălcare a legii care afectează climatul economic din România şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor.
Obiectivul principal al structurilor de investigare a criminalităţii economice îl reprezintă asigurarea climatului de legalitate al mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.
În primele 3 luni ale anului, structurile de investigare a criminalității economice din țară au desfășurat 78 de acțiuni de amploare pentru destructurarea grupărilor infracționale și probarea activității infracționale, în dosare penale complexe. În cadrul acestor dosare, au fost efectuate 893 de percheziții domiciliare și au fost puse în aplicare 244 de mandate de aducere.
De asemenea, au fost sesizate 10.986 de infracțiuni și cercetate 2.298 de persoane, pentru infracțiuni de natură economico – financiară, pentru 104 dintre acestea fiind dispuse măsuri preventive (9 de arestare preventivă, 4 de arest la domiciliu, 58 de control judiciar, 33 de rețineri).
Pentru alte nereguli, polițiștii au aplicat 1.465 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6.786.890 de lei.
În domeniul combaterii EVAZIUNII FISCALE:
Au fost efectuate cercetări în 11.724 de dosare de urmărire penală aflate în instrumentare proprie și în baza a 448 de ordonanțe de delegare din partea unităților de parchet. În cadrul acestor activități, au fost dispuse măsuri preventive față de 20 de persoane, iar prejudiciul asigurat a fost de peste 262.200.000 de lei.
În domeniul combaterii ÎNŞELĂCIUNILOR:
Au fost efectuate cercetări în 8.362 de dosare de urmărire penală aflate în instrumentare proprie și în baza a 312 ordonanțe de delegare din partea unităților de parchet. În cadrul acestor activități, au fost dispuse măsuri preventive față de 24 de persoane, iar valoarea prejudiciului asigurat a fost de peste 34.252.000 de lei.
În domeniul combaterii CONTRABANDEI:
Au fost efectuate cercetări în 917 dosare de urmărire penală aflate în instrumentare proprie și în baza a 105 ordonanțe de delegare din partea unităților de parchet. În cadrul acestor activități, au fost dispuse măsuri preventive față de 27 de persoane, iar valoarea prejudiciului asigurat a fost de peste 34.915.000 lei.
În acest domeniu, în perioada ianuarie - martie 2025, au fost înregistrate, la nivelul Poliției Române, 122 de dosare penale, în care sunt cercetate 171 de persoane.
Ca urmare a activităților efectuate, au fost capturate 16.754.028 de țigarete și 492 de kilogram de tutun, fiind aplicate 261 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.471.822 de lei.
În domeniul combaterii SPĂLĂRII BANILOR:
Au fost efectuate cercetări în 936 de dosare de urmărire penală aflate în instrumentare proprie și în baza a 61 de ordonanțe de delegare din partea unităților de parchet. În cadrul acestor activități, valoarea prejudiciului asigurat a fost de 45.168.000 de lei.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii