29 Decembrie 2024Sursa: IGPR

PESTE 3.100 DE ARME DE FOC, INDISPONIBILIZATE DE POLIȚIȘTI ÎN PRIMELE 11 LUNI ALE ANULUI 2024

În primele 11 luni ale anului 2024, polițiștii din cadrul structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase au efectuat 3.296 de acțiuni, dintre care 2.094 pe linie de arme și braconaj cinegetic, respectiv 1.202 acțiuni pe linie de explozivi și substanțe periculoase. 

Video - https://youtu.be/mA4JWTUiqRs

De asemenea, au fost efectuate 15.830 de controale pe linie de arme la persoane fizice și juridice și 3.085 de controale pe linie de explozivi și substanțe periculoase.

Activitățile operative întreprinse la nivel național au condus la indisponibilizarea a 3.145 de arme de foc (1.341 letale și 1.804 neletale), dintre care 1.226 deținute ilegal și a peste 277.000 de bucăți de muniție.

Totodată, în urma acțiunilor derulate pe linia nerespectării regimului vânătorii și protecției fondului cinegetic, au fost indisponibilizate 9.673 de kilograme de carne de vânat, 727 de trofee de vânat, precum și 45 de autovehicule folosite la comiterea infracțiunilor de braconaj cinegetic.

În urma acțiunilor derulate de polițiștii pentru protecția mediului, au fost indisponibilizate 22 de tone de articole pirotehnice, 2.210 kilograme și 380 de litri de precursori de explozivi, 634 de tone și 50.732 de litri de substanțe periculoase, 1.462 de tone și 10.242 de litri de produse de protecție a plantelor, 70.265 de tone și 443.656 litri substanțe periculoase devenite deșeuri, precum și 87 de kilograme de mercur.

*Menționăm că, până în prezent, în cadrul acțiunii naționale „PIROTEHNIC”, polițiștii au indisponibilizat aproape 80 de tone de articole pirotehnice.*

Exemple:

1. La data de 15 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Teleorman, împreună cu polițiștii din cadrul I.P.J. Giurgiu, Olt, Argeș și polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului de Ordine Publică, Serviciului Rutier, Serviciului Criminalistic, Poliției municipiului Alexandria, Turnu Măgurele, Roșiori de Vede, orașului Videle, Biroului pentru Protecția Animalelor, Secțiilor de Poliție rurală nr. 1 Alexandria, nr. 2 Nanov, nr. 3 Vitănești, nr. 4 Roșiori de Vede și nr. 5 Dobrotești, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetelor de pe lângă Judecătoriile Alexandria și Videle, au pus în executare 18 mandate de percheziție domiciliară.

Descinderile au avut loc în comunele Rădoiești, Vitănești, Măgura și Orbeasca, la persoane bănuite de comiterea infracțiunii de braconaj.

În urma activităților, au fost descoperite produse de vânat, 33 de câini din rasa ogar, două autoturisme de teren și alte bunuri, acestea fiind indisponibilizate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor.

În urma administrării probatoriului, a fost dispusă măsura reținerii față de 13 bărbați cu vârste între 18 și 57 de ani, toți din județul Teleorman.

Ulterior, a fost dispusă măsura controlului judiciar față de 6 persoane și măsura arestării preventive față de o persoană.

Tot în urma perchezițiilor, au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale în valoare de 41.500 de lei pentru nerespectarea Legii nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân și pentru nerespectarea H.G. nr. 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

 

2. La data de 13 noiembrie 2024, polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Timiș, împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, au pus în executare, în localitatea Cenei, 3 mandate de percheziție domiciliară, ce fac obiectul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de arma letală fără drept și braconaj cinegetic.

Perchezițiile s-au efectuat la două imobile din localitatea Cenei și la un canton situat în extravilanul localității Cenei.

 

În urma activităților la cele două imobile, au fost descoperite 62 de cartușe letale destinate armelor de vânătoare de diferite calibre, 12,5 kilograme de carne de vânat provenită de la specia căprior, precum și 2 animale vii din specia căprior, ținute în captivitate.

De asemenea, la cantonul mai sus menționat, au fost descoperite, ca fiind deținute fără drept, 1 pistol neletal, 2 cartușe și o cutie de diaboluri, calibru 4,5, destinate armelor neletale de tir sportiv.

În urma activităților desfășurate și a probatoriului administrat, a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 2 persoane sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și braconaj cinegetic, iar un bărbat de 56 de ani a fost reținut și introdus în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

 

3. La data de 22 octombrie 2024, în cadrul acțiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Neamț, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, în județul Neamț.

În urma acțiunilor, au fost descoperite și indisponibilizate aproximativ 50 de tone de deșeuri periculoase și nepericuloase, provenite din activitatea de dezmembrare ilegală a autovehiculelor.

Totodată, au fost ridicate probe și înscrisuri de interes în cauză.

Cercetările sunt continuate.

 

4. La data de 22 octombrie 2024, în cadrul operațiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, au pus în executare 17 mandate de percheziție domiciliară, în județele Bistrița-Năsăud și Maramureș.

Perchezițiile au vizat documentarea activității infracționale a unui grup de persoane, cercetate pentru comiterea infracțiunilor de contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, braconaj cinegetic, uz de armă fără drept și nerespectarea regimului materiilor explozive.

Totodată, au fost puse în aplicare 13 mandate de aducere.

Ulterior, a fost dispusă reținerea, pentru 24 de ore, a cinci bărbați, cu vârste între 31 și 60 de ani.

Cei cinci sunt cercetați pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, braconaj cinegetic, uz de armă fără drept și nerespectarea regimului materiilor explozive, ulterior, față de aceștia fiind dispusă măsura controlului judiciar.

Acțiunile au urmărit destructurarea unei grupări infracționale, specializată în comiterea unor infracțiuni de braconaj cinegetic prin utilizarea unor arme letale, aflate în circuitul ilegal, inclusiv care ar proveni din contrabandă.

Din probele administrate a mai reieșit faptul că grupul infracțional s-ar fi constituit în cursul anului 2024 și ar fi avut ca scop comiterea unor infracțiuni de braconaj.

La percheziții au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor 3 arme letale cu destinația vânătoare, provenite din contrabandă, o armă neletală supusă regimului autorizării aflată în circuitul ilegal, o arbaletă, 2 arcuri, o lunetă pentru armă de vânătoare, un dispozitiv de diminuare a sunetului, un dispozitiv de vedere pe timp de noapte și 2 camere video de vânătoare.

Totodată, au mai fost ridicate 2.337 de cartușe pentru arme letale, peste 100 de kilograme de carne de vânat, 64 de trofee de vânat, articole pirotehnice și telefoane mobile.

De asemenea, s-au ridicat 16.300 de euro și 171.100 de lei și a fost instituită măsura sechestrului asigurător, în vederea garantării recuperării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor. 

Concomitent, au fost instituite filtre în trafic, fiind verificate și legitimate zeci de persoane. 

                                                                                                                                          

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii