PERCHEZIȚII ȘI DOSARE PENALE, PENTRU INVESTIGAREA INFRACȚIUNILOR ECONOMICE
Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au efectuat, în perioada 22 noiembrie – 5 decembrie 2024, 11 acțiuni de amploare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane cercetate pentru infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 13.000.000 de lei.
Astfel, în perioada 22 noiembrie – 5 decembrie 2024, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au pus în aplicare 72 de mandate de percheziție domiciliară și 44 de mandate de aducere, fiind dispuse măsuri preventive față de 25 de persoane.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 13.098.350 de lei.
Totodată, au fost indisponibilizate 27.900 de țigarete, 400 de kilograme de tutun vrac, 5.471.982 de lei, 102.160 de euro, 350 de lei în alte monede, 89.030 de grame de bijuterii și 168 de litri de combustibili.
Exemple:
1. La data de 4 decembrie 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București- Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 4 au pus în executare 15 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și județul Prahova și 11 mandate de aducere, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri oficiale și uz de fals.
În fapt, în perioada 2022-2024, mai multe persoane care doreau obținerea unor credite de nevoi personale de la instituții bancare, ar fi apelat la o firmă de consultanță financiară, care le-ar fi pus la dispoziție adrese emise în numele unor bănci, care ar fi atestat, în mod nereal, lichidarea unor credite obținute anterior și, cu sprijinul unor angajați bancari, ar fi indus în eroare instituțiile de credit privind eligibilitatea solicitanților.
Prejudiciul cauzat a fost estimat la 850.000 de lei.
De asemenea, din cercetările efectuate a rezultat presupunerea rezonabilă că, în urma acestor acte, respectiva firmă de consultanță financiară ar fi perceput un comision de până la 30% din valoarea creditului aprobat, din care o parte ar fi ajuns la angajații băncii care se ocupau de dosarul de creditare.
În vederea administrării materialului, la data 4 decembrie 2024, au fost puse în executare 15 mandate de percheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate mai multe bunuri de interes în cauză, precum adrese false emise în numele unor bănci care atestau lichidarea unor credite și sume, în lei și valută, respectiv 4.000 de euro și 40.000 de lei.
De asemenea, la angajata băncii au fost găsiți 50.000 de lei, iar la administratorul firmei de consultanță, 18.000 de lei, sume a căror proveniență nu a putut fi justificată.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 4, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri oficiale și uz de fals.
2. La data de 3 decembrie 2024, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice - Sector 6 au pus în executare 10 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județul Călărași, într-un dosar penal privind săvârșirea de infracțiuni economice.
Din datele și probele administrate în cauză, de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice - Sector 6 a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada iulie 2024 - prezent, nouă persoane, trei femei și șase bărbați, cu vârste cuprinse între 17 și 37 de ani, ar fi comercializat aproximativ 7 tone tutun de fumat, coletele fiind livrate către clienți prin intermediul firmelor de curierat.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în cuantum de peste 4.142.000 de lei, reprezentând accize și TVA.
De asemenea, din cercetări, s-a stabilit că unul dintre bănuiți ar avea și alte îndeletniciri, respectiv ar fi oferit unor persoane diverse sume, cu titlu de împrumut, pentru care ar fi solicitat și obținut dobândă.
În vederea administrării materialului probator, la data de 3 decembrie 2024, au fost puse în executare 10 mandate de percheziție domiciliară.
În acest context a fost identificată și ridicată, în vederea confiscării, cantitatea de aproximativ 400 de kilograme de tutun de fumat, cântare electronice, un dispozitiv artizanal destinat mărunțirii tutunului, precum și mai multe documente de interes în cauză.
În cauză, au fost dispuse măsuri asiguratorii de tipul sechestrului, în privința a 3 autoturisme și 2 imobile și măsura popririi asupra conturilor deținute de suspecți.
De asemenea, mai multe persoane, bănuiți și martori, au fost conduse la audieri. Față de șapte persoane a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând ca la data de 4 decembrie 2024, atât acestea, cât și ceilalți doi bănuiți să fie prezentați în fața magistraților cu propunere legală.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 6, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de deţinerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, cu excepţia celor deţinute în antrepozitul fiscal, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, ori cu marcaje false peste limita legală și camătă.
3. La data de 4 decembrie 2024, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Timiș, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, au pus în executare 10 de mandate de percheziție domiciliară, în județul Timiș, la imobilele unor persoane fizice și la sediul unor instituții publice.
Perchezițiile fac obiectul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, delapidare, spălarea banilor, constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals privind identitatea și tăiere ilegală de arbori.
Activitățile ilegale ar fi avut ca scop obținerea de venituri ilegale prin participarea la acțiuni de tăieri ilegale, respectiv exploatarea masei lemnoase fără a deține autorizațiile prevăzute de lege, de către persoanele fizice și juridice din cadrul unor instituții publice și private.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate înscrisuri referitoare la exploatarea și comercializarea materialului lemnos, 9 telefoane mobile, 1 dispozitiv de termoviziune, 7.560 de euro, 11.420 de lei, 1 permis de conducere fals, materiale pirotehnice categoria F3 - supuse autorizării, 1 porc mistreț împușcat, existând suspiciunea că ar proveni din braconaj.
Au fost puse în executare 3 mandate de aducere.
Polițiștii au beneficiat de sprijinul ANAF - Direcția Regională Antifraudă Fiscală 5 Deva, Gărzii Forestiere, precum și de cel al polițiștilor din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Serviciului Criminalistic și Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii