15 Septembrie 2024Sursa: IGPR

PERCHEZIȚII ȘI DOSARE PENALE, PENTRU INVESTIGAREA INFRACȚIUNILOR ECONOMICE

Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au efectuat, în perioada 30 august – 12 septembrie 2024, 12 acțiuni de amploare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane cercetate pentru infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 6.600.000 de lei.

Astfel, în perioada 30 august – 12 septembrie 2024, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au pus în aplicare 66 de mandate de percheziție domiciliară și 10 mandate de aducere, fiind dispuse măsuri preventive față de 20 de persoane.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 6.671.863 de lei.

Totodată, au fost indisponibilizate 1.067.495 de țigarete,  sume de bani (63.369 de lei,  430.665 de euro, 3.300 de dolari), 1.100 de litri de alcool şi alte bunuri în valoare de 1.308.683 de lei.

Exemple:

1. La data de 5 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ilfov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au efectuat 21 de percheziții la adresele mai multor persoane, precum și la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale din municipiul București și din alte 6 județe, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și tăinuire. 

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada iunie 2023 și până în prezent, mai multe persoane și-ar fi atribuit identități și calități false de reprezentanți ai unor societăți comerciale, context în care, pe parcursul derulării unor relații de comerț, ar fi indus în eroare reprezentanții a trei societăți comerciale și ar fi obținut diverse cantități de marfă (anvelope, produse metalurgice și produse chimice agricole), pentru achitarea cărora ar fi emis instrumente de plată fără acoperire bancară.

Valoarea prejudiciului cauzat este de aproximativ 320.000 de lei.

La percheziții au fost identificate și indisponibilizate documente și bunuri ce ar fi fost obținute în urma comiterii infracțiunii de înșelăciune, precum și suma de 12.500  de lei.

În urma probatoriului administrat, 10 persoane au fost reținute pentru 24 de ore. Ulterior, șase dintre acestea au primit mandat de arestare preventivă, iar față de celelalte patru a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale - I.G.P.R

Activitățile s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul mai multor structuri ale Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, precum și polițiști din cadrul Serviciilor Acțiuni Speciale Ilfov, Iași, Giurgiu, Ialomița, Vrancea, Buzău, Bacău, Constanța și Muncipiul București.

 

2. La data de 7 septembrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economico-Financiare, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au efectuat 12 percheziţii domiciliare, în municipiul Constanța, în orașul Năvodari, dar și în localitatea Păulești, din județul Prahova, într-un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de contrafacere și concurență neloială.

Perchezițiile au avut loc la punctele de lucru ale unor societăți comerciale care produc și comercializează ambalaje din carton.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că opt societăți comerciale ar fi produs și comercializat, fără drept, ambalaje din carton, în formă de pălărie, acestea constituind un produs-model industrial, protejat prin certificat de înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, care acordă titularului societății respective un drept exclusiv de folosință.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate înscrisuri cu valoare probatorie și peste 67.000 de ambalaje din carton, care imită și pot crea confuzie cu modelul industrial protejat prin certificat de înregistrare, cu o valoare totală de vânzare de aproximativ 135.500 de lei.

Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova.

 

3. La data de 9 septembrie 2024, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 5 - au  pus în executare 5 mandate de percheziție domiciliară, în Municipiul București și în județele Ilfov și Mureș, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și producere și comercializare de produse contrafăcute.

În fapt, mai multe persoane sunt bănuite de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, producere și comercializare de produse contrafăcute, respectiv detergent și balsam de rufe, bunuri ambalate în recipiente de plastic.

În vederea administrării materialului probator, în dimineața de 9 septembrie a.c., au fost puse în executare 5 mandate de percheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate mai multe bunuri de interes în cauză.

Astfel,  în județul Mureș, a fost identificat un depozit în care se aflau 33 de containere, conținând detergent de diferite culori, 21.500  de recipiente goale, precum și o instalație artizanală utilizată pentru îmbutelierea acestora.

De asemenea, la un depozit situat în județul Ilfov, au fost identificate aproximativ 3.700 de bidoane, având aplicate inscripția unor denumiri de detergent.

Totodată, au fost identificate etichete cu diferite mărci, care urmau să fie aplicate pe alte recipiente de detergent și de balsam de rufe.

La domiciliul bănuiților și la punctul de lucru al societății administrate de către aceștia, au mai fost identificate aproximativ 800 de bidoane având aplicată inscripția unor detergenți,  precum și peste 100.000 de lei, sumă care ar fi provenit din vânzarea acestor bunuri contrafăcute.

Trei persoane, vizate în prezenta cauză, au fost conduse la audieri.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 5, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și producere sau comercializare de produse contrafăcute.

Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este un procedeu în cadrul procesului penal reglementat de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii