PARTENERIAT ÎNTRE POLIȚIA ROMÂNĂ ȘI HUMANE SOCIETY INTERNATIONAL, PENTRU COMBATEREA CRUZIMII FAȚĂ DE ANIMALE
Poliția Română și Corpul Național al Polițiștilor au demarat un proiect de colaborare cu Humane Society International-Europa în domeniul bunăstării animalelor. Parteneriatul a debutat cu organizarea de instruiri în domeniul combaterii cruzimii față de animale, desfășurate în trei sesiuni, în perioada 22 - 29 octombrie, în București, Sibiu și Slănic Moldova.
Aproximativ 150 de polițiști din cadrul birourilor de protecție a animalelor din întreaga țară au beneficiat de expertiza specialiștilor HSI din SUA: Adam Parascandola, vicepreședinte al echipei de salvare a animalelor din cadrul Humane Society International și Janette Reever, manager de programe, investigații și infracțiuni împotriva animalelor în cadrul Humane Society International.
În acest context, Direcția pentru Protecția Animalelor a putut valorifica potențialul cooperării cu parteneri externi, pentru dezvoltarea sistemului de formare a polițiștilor, sistem susținut de către organizația profesională, în vederea sporirii eficienței activităților polițienești.
Sesiunile de formare au abordat mai multe teme, cum ar fi pericolul social reprezentat de fenomenul violenței împotriva animalelor, atât din perspectiva imediată – cruzimea asupra animalelor, dar și din perspectiva mai îndepărtată: actele de cruzime împotriva animalelor sunt adesea precursoare ale violenței împotriva oamenilor.
Astfel, cursanților le-au fost furnizate informații detaliate privind cruzimea față de animale, legătura dintre maltratarea animalelor și alte infracțiuni, precum și modele de investigații.
Pe lângă analiza legislației în vigoare, au fost prezentate numeroase studii de caz privind cruzimea față de animale, precum și etapele aplicate în anchete și în documentarea cazurilor până la finalizarea lor.
În cadrul cursurilor, polițiștii au putut dobândi cunoștințe în ceea ce privește factorii care determină cruzimea asupra animalelor, dar și în ceea ce privește rolul instituțiilor statului în combaterea acestui fenomen.
,,Acest parteneriat aduce beneficii în formarea profesională a polițiștilor din perspectiva misiunilor profesionale în domeniul protecției animalelor.”, a declarat domnul comisar-șef de poliție, Marian Gabriel Crețu, directorul Direcției pentru Protecția Animalelor.
„Prin acest parteneriat și prin organizarea sesiunilor de formare ne dorim să contribuim la întărirea competențelor celor care protejează animalele aflate în situații de pericol. Oamenii care comit abuzuri asupra animalelor trebuie să fie conștienți că vor răspunde pentru faptele lor.”, a declarat Andreea Roseti, director de țară pentru Humane Society International/Europe în România.
Astfel de parteneriate vor fi valorificate și în viitor, reprezentând una dintre constantele dezvoltării instituționale în cadrul Poliției Române, dar și un deziderat al organizației profesionale - Corpul Național al Polițiștilor.
Direcția pentru Protecția Animalelor este structura de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, cu competență teritorială generală în domeniul coordonării activităților privind prevenirea și combaterea faptelor de natură contravențională penală care au ca obiect animalele aflate într-o situație de pericol.
Corpul Naţional al Poliţiştilor este o organizaţie profesională, creată în scopul promovării intereselor profesionale, sociale, culturale şi sportive, precum şi al apărării drepturilor legitime ale poliţiştilor, ce activează sub deviza „UNITAS PER VERITATEM - UNIŢI PENTRU ADEVĂR”.
Prin promovarea bunăstării animalelor în peste 50 de țări, Humane Society International își desfășoară activitatea în întreaga lume, pentru a încuraja relația om-animal, salvarea și protejarea câinilor și pisicilor, ameliorarea condițiilor legate de bunăstarea animalelor de fermă, protejarea faunei sălbatice, susținerea practicilor de testare și cercetare fără experimente pe animale, dar și pentru a răspunde în caz de dezastre și a combate orice tip de cruzime față de animale.
Mai multe despre activitatea Humane Society International: hsi.org, Twitter, Facebook, Instagram și LinkedIn.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii