01 Februarie 2015Sursa: IGPR

,,DISASTER VICTIMS IDENTIFICATION MOBILE FORENSIC UNIT”- UNITATE MOBILĂ CRIMINALISTICĂ

       Pentru intervenția și efectuarea cercetării la locul faptei în cazul dezastrelor, Poliția Română, prin Institutul Național de Criminalistică, va folosi o unitate mobilă criminalistică ,,Disaster Victims Identification Mobile Forensic Unit”. Autospeciala a fost achiziționată, prin finanțare nerambursabilă, în cadrul unui proiect aprobat de Guvernul Elvețian.

La nivelul Inspectoratului General al Poliției Române se află în derulare un proiect aprobat de Guvernul Elvețian cu finanțare nerambursabilă, care se va încheia la finele lunii aprilie a acestui an.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă întărirea capacităţii operaţionale a Institutului Național de Criminalistică în ceea ce priveşte schimbul automat de date dactiloscopice și identificarea victimelor provenind din dezastre.

În lista aprobată de partea elvețiană a fost inclusă și o unitate mobilă criminalistică sub titulatura ,,DVI Mobile Forensic Unit.”

Autoturismul de teren are motorizare, transmisie și ansamblu de capabilități tehnice de rulare adaptate pentru teren accidentat și condiții meteo nefavorabile, precum și echipamente, accesorii necesare pentru condițiile specifice impuse pentru deplasarea echipei de cercetare la fața locului și identificarea victimelor în cazul dezastrelor (DVI - disaster victims identification).

Activitatea de cercetare la fața locului în cazul dezastrelor, se desfășoară în cele mai neprevăzute condiții atmosferice și de teren, ziua sau noaptea.

Capacitatea tehnică de intervenție la evenimnete ține cont de poziționarea geografică a țării noastre, ce determină existența a patru anotimpuri consecutive, două dintre ele contrastând puternic climateric (vara și iarna), precum și de prezența unei game variate de forme de relief, de la nivelul mării până a altitudini de 2.500 de metri în zona muntoasă.

Pantele abrupte, drumurile accidentate sau neamenajate, vegetația și obstacolele naturale (acumulările de apă, naturale sau spontane, râurile, zonele mlăștinoase, nisipoase, gheața, zone înzăpezite) sunt impedimente des întâlnite în practică, existând situații în care accesul echipei de cercetare la fața locului a fost îngreunat sau întârziat.

Pentru intervenția la astfel de evenimente caroseria, ansamblul de transmisie și motorizarea trebuie să fie robuste și durabile pentru ca autoturismul să fie capabil să ruleze în condițiile climaterice deosebite, în condiții de siguranță atât pentru echipa de cercetare la fața locului, cât și pentru probele ridicate.

Autoturismul a fost achiziționat cu 65.000 de euro. De asemenea, pentru asigurarea transportului securizat al probelor relevante de la locul evenimentului/incidentului a fost achiziționată o cutie din material rezistent, ce a fost montată pe plafonul exterior, iar pentru transportul probelor de natură biologică (țesut uman, fire de păr, fluide ale organismului, sânge), autoturismul a fost dotat cu un sistem frigorific auto special destinat transportului și conservării în condiții optime (-18*C) a probelor biologice provenite de la locul unde a avut loc incidentul/evenimentul.

Autospeciala este prevăzută cu sisteme de autotractare față și spate (cabestan/troliu) și este echipată cu lanțuri pentru toate roțile. Pentru utilizarea completă a capabilităților tehnice ,,off-road”, 5 criminaliști au urmat curs de pregătire cu un șofer profesionist, acest aspect fiind prevăzut expres prin contractul de achiziție. Antrenamentele în teren accidentat urmând să continue pe parcursul acestui an.

 Întregul demers rezultat din această activitate a Poliției Române se înscrie în tendința europeană de creare a unor echipe de DVI (Disaster Victim Identification) ce utilizează autospeciale echipate aparte de cele clasice pentru cercetarea la fața locului, orientate cu precădere pe activitățile de identificare a victimelor în cazul dezastrelor, indiferent de condițiile climaterice.

De asemenea, un interes major în acest gen de intervenție (D.V.I.) este manifestat și de Secretariatul General al O.I.P.C.- Interpol care, în perioada 13-15 mai 2014 a făcut apel la toate țările membre să participe la un workshop având ca obiectiv definirea capacității fiecărei țări de a participa la o intervenție comună în cazul unei situații de risc major, precum și acela de a armoniza procedurile de lucru ale fiecărei țări, în astfel de cazuri.  

Galerie foto

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii