02 Octombrie 2010Sursa: IGPR
CONTROALE ALE POLIŢIŞTILOR DE LA ORDINE PUBLICĂ
În perioada 29.09 – 01.10.2010, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol, din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Ordine Publică au desfăşurat mai multe controale pentru combaterea braconajului piscicol în Delta Dunării.
Poliţiştii au constatat 13 infracţiuni, au depistat în flagrant 14 persoane suspecte, au aplicat 2 sancţiuni contravenţionale şi au ridicat în vederea confiscării bunuri în valoare de aproximativ 65.000 de lei.
Astfel, poliţiştii au confiscat peste 300 de kg. de peşte proaspăt (107 kg specia babuşcă, 60 kg specia caras, 50 kg specia plătică, 43 kg specia şalău, 35 kg specia somn, 14 kg alte specii).
De asemenea, au fost ridicate bunuri folosite la comiterea de infracţiuni, respectiv 32 de plase de pescuit monofilament, în lungime totală de 1.600 m, 12 plase de pescuit din fir textil, în lungime totală de 600 m, 1 prostovol, 1 dispozitiv electric, 1 acumulator electric, 5 ambarcaţiuni, 4 motoare de ambarcaţiuni, 3 rezervoare de ambarcaţiuni, 4 rame, dar şi 1 autoturism.
Exemple:
“Pescuitul electric”, (art. 65 lit. „a” din OUG 23/2008, aprobată prin Legea nr. 317/2009), reprezintă infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 1 la 3 ani şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadã cuprinsã între 1 şi 3 ani.
~ Au fost depistaţi M.C.T., de 36 de ani şi P.P., de 34 de ani, ambii din Localitatea Mila 23, Judeţul Tulcea, care pescuiau pe Dunărea Veche, cu un dispozitiv de pescuit electric, 30 kg. somn, cu ajutorul unei ambarcaţiuni din fibră de sticlă, dotată cu motor de 8 cai putere. Aparatul electric, un acumulator auto, ambarcaţiunea, motorul şi peştele au fost ridicate în vederea confiscării. Persoanelor în cauză, li s-a întocmit dosar penal.
“Deţinerea şi transportul fără documente legale a peştelui”, (art. 65 lit. „j” din OUG 23/2008, aprobată prin Legea nr. 317/2009), reprezintă infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 6.000 lei la 10.000 lei şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani.
~ Au fost depistaţi I.P., de 27 de ani şi I.A., de 25 de ani, ambii din Localitatea Jurilovca, Judeţul Tulcea, în timp ce transportau pe raza Localităţii Jurilovca, fără documente legale, cu un autoturism, 48 kg peşte proaspăt, din care 4 kg somn şi 43 kg şalău. Autoturismul a fost ridicat în vederea confiscării, iar cantitatea de peşte a fost predată la o societate de profil spre valorificare. Persoanelor în cauză, li s-a întocmit dosar penal.
• Au fost depistaţi B.O., de 54 de ani din Municipiul Vaslui, Judeţul Vaslui şi D.V., de 53 ani, din Localitatea Somova, Judeţul Tulcea, în timp ce transportau fără documente legale 30 kg peşte proaspăt specia caras. Peştele a fost ridicat în vederea confiscării şi a fost predat la o societate de profil spre valorificare. Persoanelor în cauză, li s-a întocmit dosar penal.
Deţinerea şi utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament”, (art. 64 lit. „m” din OUG 23/2008, aprobată prin Legea nr. 317/2009), reprezintă infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 6.000 lei la 10.000 lei şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani.
~ Au fost depistaţi pe lacul Nebunul, P.G., de 42 de ani şi Z.M., de 46 de ani, în timp ce pescuiau cu 3 setci monofilament, dintr-o barcă, propulsată de un motor de 15 c.p.,având capturată la momentul controlului cantitatea de 21 kg peşte proaspăt specia caras. Persoanelor în cauză li s-a întocmit dosar penal.
~ Au fost depistaţi P.P.D., de 38 de ani, din Municipiul Tulcea, Judeţul Tulcea şi C.F., de 32 ani din Comuna Murighiol, Judeţul Tulcea, care pescuiau cu 10 setci (5 monofilament şi 5 textile), în Golful Holbina, Lacul Razelm, dintr-o ambarcaţiune tip lotcă din fibră de sticlă, propulsată de un motor de 15 c.p., având capturată la momentul identificării cantitatea de 14 kg peşte proaspăt din speciile caras, lin şi babuşcă. Persoanelor în cauză, li s-a întocmit dosar penal.
Poliţişti din cadrul a trei inspectorate de poliţie au acţionat pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.
Astfel, în perioada 28 – 30 septembrie a.c., în Judeţele Mureş, Bacău şi Gorj au fost desfăşurate acţiuni pe linie silvică, fiind constatate două infracţiuni şi aplicate patru sancţiuni contravenţionale, în valoare de 13.000 de lei. Totodată, au fost confiscaţi peste 90 de metri cubi de material lemnos (din care 66 de metri cubi de cherestea răşinoase), în valoare de aproximativ 28.000 de lei.
- Exemple -
~ Joi, 30 septembrie a.c., poliţişti ai Postului de Poliţie Căpreni din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj l-au identificat pe S.F., de 24 de ani, din judeţ, care a tăiat şi sustras material lemnos din pădurea administrată de Ocolul Silvic Turceni. Materialul lemnos, în valoare de 680 de lei, a fost lăsat în custodia O.S. Turceni. În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunilor de tăiere ilegală şi sustragere de material lemnos, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea 46/2008 - Codul Silvic.
~ Cu două zile în urmă, pe timp de noapte, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău au depistat în trafic, în municipiul Bacău, un tractor cu semiremorcă, încarcată cu materiale lemnoase. În urma verificărilor, s-a constatat că documentul de însoţire prezentat de conducătorul auto, Ş.I. de 54 de ani din Judeţul Suceava, nu corespunde prevederilor legale. S-a stabilit că cel în cauză efectua un transport de 32 de metri cubi de cherestea răsinoase (rigle şi dulap) între două puncte de lucru ale unei societăţi comerciale, din Judeţul Suceava în Judeţul Bacău, pentru care nu a eliberat aviz de însoţire secundar conform HG. 996/2008 şi Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
Astfel, s-a dispus măsura sancţionării societăţii în cauză, cu amendă în valoare de 10.000 de lei şi confiscarea cantităţii de material lemnos în valoare de 12.800 lei, care a fost predată O.S. Bacău în vederea valorificarii.
~ În ziua de 28 septembrie a.c., poliţişti de la Compartimentul de prevenire şi combatere a delictelor silvice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş, în cooperare cu reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Mureş şi I.T.R.S.V. Braşov, au organizat şi executat o acţiune la care au fost cooptate şi posturile de poliţie din zona Văii Gurghiului. În urma activităţilor desfăşurate, în jurul orelor 16.30 a fost oprit în trafic un autotren condus de către M.I. din municipiul Tg. Mureş. În urma verificării documentelor care însoţeau transportul, respectiv avizul de însoţire primar emis de o societate comercială, s-a stabilit că încărcătura - 34 metri cubi de cherestea din răşinoase, avea ca destinaţie Oraşul Corabia Judeţul Olt. Materialul lemnos a fost achiziţionat de la diferite persoane fizice din Judeţul Mureş, iar avizul de însoţire a fost eliberat fictiv, de către administratorul societăţii.
În cauză s-a luat măsura sancţionării contravenţionale a conducătorului auto, cu suma de 3.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 171/2010. Totodată, a fost confiscat materialul lemnos, în valoare de 13.600 de lei. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a activităţii infrcaţionale.
CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii