04 Februarie 2023Sursa: IGPR

CERCETAȚI PENTRU CONSTITUIRE A UNUI GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT, ÎNȘELĂCIUNE, FALS INFORMATIC ȘI ALTERAREA INTEGRITĂȚII DATELOR INFORMATICE

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Brașov, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune în formă continuată (19 acte materiale), participație improprie la fals informatic în formă continuată (19 acte materiale) și alterarea integrității datelor informatice (33 de acte materiale).

 

Din cercetări a reieșit că, la începutul anului 2021, în municipiul Brașov, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunii de înșelăciune, prin atragerea unor clienți care își doreau să acceseze fonduri europene, dispuși să plătească diferite sume de bani pentru consultanță.

 

În acest scop, ar fi fost folosită o societate comercială administrată de o persoană bănuită, clienților fiindu-le prezentată ca având în portofoliu numeroși clienți, ale căror proiecte au fost admise în trecut, situație care nu corespundea adevărului.

 

În această modalitate, ar fi fost atrași mai mulți clienți, care ar fi semnat contracte de consultanță, în vederea întocmirii documentației necesare obținerii de fonduri europene, chiar dacă era evident că proiectele lor nu îndeplinesc condițiile minime de eligibilitate.

 

După respingerea proiectelor, membrii grupului infracțional organizat ar fi modificat scrisorile de respingere, creând impresia că acestea sunt de aprobare și le-ar fi trimis persoanelor vătămate pentru a le induce în eroare și a le determina să încheie în continuare noi contracte de consultanță sau să le recomande serviciile și altor cunoștințe/parteneri de afaceri.

 

Pe parcursul urmăririi penale, au fost identificate, până în prezent, 19 persoane vătămate, cărora le-a fost cauzat un prejudiciu în cuantum de peste un milion de lei.

 

Astfel, la data de 26 ianuarie 2023, procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a unei persoane cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune în formă continuată (19 acte materiale), participație improprie la fals informatic în formă continuată (19 acte materiale) și alterarea integrității datelor informatice (33 acte materiale).

 

Ulterior, la data de 27 ianuarie 2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov, care a dispus arestarea preventivă a persoanei reținute.

 

În cauză, se efectuează cercetări față de alte două persoane bănuite (față de una dintre acestea fiind anterior dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore) cu privire la care procurorii D.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Brașov au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru 60 de zile.

 

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

 

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii