19 Martie 2011Sursa: IGPR
ACŢIUNI ÎN SISTEM INTEGRAT PENTRU PROTEJAREA FONDULUI FORESTIER ŞI PISCICOL
Poliţişti ai Compartimentelor pentru Combaterea Delictelor Silvice şi a Braconajului Piscicol din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Bistriţa Năsăud, Harghita şi Vâlcea, sub coordonarea ofiţerilor I.G.P.R. – Direcţia de Ordine Publică – Biroul pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol, împreună cu specialişti silvici din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj, Vâlcea şi Direcţiile Silvice Judeţene, au acţionat, pe raza de competenţă, în perioada 14 – 17 martie a.c., pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice şi a braconajului piscicol.
Astfel, au fost organizate nouă filtre pe drumurile publice, verificate opt societăţi comerciale şi controlate 79 mijloace auto şi hipo.
În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate şapte infracţiuni, din care patru la Legea nr. 46/2008 - Codul Silvic, una la O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura şi două la Codul Penal (abuz în serviciu şi fals intelectual) şi aplicate 47 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 137.340 de lei, dintre care 24 la Legea nr.171/2010 - privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, 15 la O.U.G. nr.195/2002 - privind circulaţia pe drumurile publice şi 8 la alte acte normative.
De asemenea, a fost ridicat în vederea confiscării 447 m.c. de material lemnos, în valoare totală de peste 40.000 de lei şi 122 kg. de peşte din specia fitofag, în valoare de 1.100 de lei.
Exemple:
* La data de 14 martie a.c., poliţişti ai Biroului Combaterea Delictelor Silvice Harghita au depistat un pădurar din localitatea Lunca de Jos care a instigat trei persoane să sustragă arbori de esenţă răşinoase cu diametrele la cioată cuprinse între 80 şi 90 cm, din suprafeţele împădurite aparţinând Primăriei comunei Lunca de Jos.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate s-a mai stabilit faptul că pădurarul în cauză a mai întocmit două avize primare de însoţire cu date nereale, materialul lemnos provenind din altă zonă. În continuare, se efectuează cercetări faţă de suspecţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere fără drept, furt de material lemnos, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals intelectual, fapte prevăzute şi pedepsite de art.108 şi 110 din Legea nr. 46/2008 şi art. 246 şi 289 Cod penal.
* La data de 15 martie a.c., echipele de control au verificat o societate comercială din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind constatat faptul că societatea în cauză a comercializat, fără documente de provenienţă legală, 53 m.c. de lemn foc răşinos. Materialul lemnos, în valoare de 2.524 de lei, a fost confiscat, iar administratorul firmei a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 20.000 de lei, conform Legii nr. 171/2010.
* La data de 16 martie a.c., echipele mixte au verificat o altă firmă din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud, constatându-se faptul că societatea în cauză a comercializat fără documente de provenienţă legală, 68 m.c. de lemn foc răşinos. S-a procedat la confiscarea valorică a materialului lemnos, în valoare de 3.205 de lei şi sancţionarea contravenţională a administratorul firmei, cu amendă în valoare de 20.000 de lei, conform Legii nr. 171/2010.
* În aceeaşi zi, echipele de control au verificat o societate comercială din comuna Prundu Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, constatând faptul că societatea în cauză a comercializat fără documente de provenienţă legală, 73 m.c. de lemn foc răşinos. Materialul lemnos, în valoare de aproximativ 3.000 de lei a fost confiscat, iar administratorul firmei a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 15.000 de lei, conform Legii nr. 171/2010.
* În urma unui control efectuat la o altă societate comercială din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud, echipele de control au constatat că societatea în cauză a comercializat fără documente de provenienţă legală 33 m.c. de lemn foc răşinos, iar prin compararea stocurilor faptice cu cele scriptice s-a stabilit că societatea în cauză a cumpărat fără documente de provenienţă legală 26 m.c. de lemn de lucru de esenţă răşinos şi 26 m.c. de lemn de foc de esenţă răşinos.
S-a procedat la confiscarea valorică şi faptică a materialului lemnos, în valoare de 5.550 de lei şi sancţionarea contravenţională a administratorul firmei, cu amendă în valoare de 15.000 lei conform Legii nr. 171/2010.
De asemenea, de la această societate au fost ridicate în fotocopie 47 de avize primare de însoţire a materialului lemnos, cu un volum de 2.823 m.c. lemn rotund de esenţă răşinos, în vederea stabilirii provenienţei înscrise pe acestea, verificările fiind continuate de poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor şi Serviciului de Ordine Publică.
* Echipele de control au verificat o altă firmă din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud, ocazie cu care s-a constatat faptul că societatea în cauză a comercializat fără documente de provenienţă legală 38 m.c. de lemn foc răşinos. S-a procedat la confiscarea valorică a materialului lemnos în valoare de peste 1.700 de lei şi sancţionarea contravenţională a administratorul firmei, cu amendă în valoare de 20.000 de lei, conform Legii nr. 171/2010.
* Poliţiştii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita au organizat o acţiune pe linie silvică pe raza localităţii Vlăhiţa, în timpul căreia, pe drumul forestier Harghita – Mădăraş, au fost găsite abandonate patru tasoane de arbori de esenţă răşinoase pe care nu se vedeau urme de marcă silvică sau de punere în valoare. S-a procedat la ridicarea materialului lemnos de la faţa locului, în volum de 42 m.c. şi predarea în custodie Ocolului Silvic de Regim Ciuc. În continuare, au fost efectuate verificări privind provenienţa materialului lemnos identificat rezultând faptul că o parte din acesta a fost sustras din suprafeţele împădurite, administrate de Ocolul Silvic de Regim Ciuc.
* La data de 17 martie a.c., poliţişti de la Postul de Poliţie Corbu au organizat o acţiune pe linie silvică pe raza localităţii, ocazie cu care au identificat volumul de 43 m.c. de lemn lucru răşinoase, depozitat la drum auto, şi care nu avea urme de punere în valoare.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că arborii în cauză au fost tăiaţi, fără drept, de către un bărbat de 33 de ani, din comuna Corbu, din proprietatea sa. Materialul lemnos a fost predat în custodie unei firme din localitate, suspectul fiind cercetat în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere fără drept de arbori, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 108 din Legea nr. 46/2008.
* Pe raza comunei Drăgoeşti, judeţul Vâlcea, pe D.J. 678 a fost identificat un bărbat din municipiul Drăgăşani, judeţul Vâlcea, care transporta cu autoturismul, 122 kg. de peşte, specia fitofag, fără a peseda documente legale de transport.
În cauză, a fost întocmit dosar penal, urmând a se efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj piscicol, iar peştele a fost confiscat şi predat reprezentantului A.N.P.A. - Filiala Oltenia.
* Poliţiştii Compartimentului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul I.P.J. Vâlcea, împreună cu reprezentanţi ai I.T.R.S.V. Râmnicu Vâlcea, au efectuat un control la o societate comercială cu punct de lucru la Brezoi. Urmare a neregulilor constatate, s-a dispus sancţionarea contravenţională a administratorului societăţii, conform prevederilor Legii nr.171/2010, cu amendă în cuantum de 10.000 de lei, dispunându-se, totodată, confiscarea a 26 m.c. de lemn rotund răşinoase, ce a fost predată Ocolului Silvic Valea Lotrului, în vederea valorificării.
CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii