ACȚIUNI ALE POLIȚIEI ROMÂNE, ÎN UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT ȘI ÎN ZONA ACESTORA
Pentru organizarea și coordonarea activităților desfășurate de structurile cu atribuții și responsabilități în creșterea gradului de siguranță școlară, în anul școlar 2024 – 2025, au fost derulate activitățile circumscrise consolidării climatului de siguranță în mediul preuniversitar, în conformitate cu prevederile Planul național de combatere a violenței școlare.
În perioada 29 noiembrie – 5 decembrie 2024, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a cadrelor didactice, la nivelul structurilor Poliției Române, polițiștii au acționat în dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice, prin includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii și plecării, la și de la cursuri, a elevilor.
Au fost derulate 2.332 de activități de prevenire și de informare, în cadrul a 2.316 unități de învățământ preuniversitar, la care au participat 67.846 de beneficiari.
Dintre acestea, la 946 de ore de curs au fost abordate tematici pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență, având ca scop creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying și a celui de violență școlară.
Totodată, pentru conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește consumul și traficul ilicit de droguri/substanțe interzise, au fost derulate 315 activități, precum și 386 de activități pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenție în diferite situații.
De asemenea, au fost controlate 292 de unități de învățământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază.
În urma verificărilor efectuate, au fost adresate 6 informări și solicitări autorităților și instituțiilor publice cu atribuții specifice privind siguranța în unitățile de învățământ.
Au fost realizate 12 întâlniri ale Grupului de acțiune constituit la nivelul unităților de învățământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, la care au participat polițiști.
Au fost organizate și desfășurate 133 de activități pentru verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare, la nivelul trecerilor pentru pietoni, din zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, precum și a 235 de mijloace de transport școlar.
De asemenea, a fost asigurată intervenția la 98 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, 56 dintre acestea fiind sesizate de cetățeni prin S.N.U.A.U. – 112.
În cadrul Campaniei ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, a fost demarat Concursul național de creație virtuală ,,Vocea ta e soluția”, ce are ca scop stimularea și dezvoltarea gândirii critice, stimularea creativității, cultivarea și dezvoltarea spiritului de competiție și fair-play, precum și a comunicării interpersonale.
Concursul se adresează elevilor din clasele a VI-a și a VII-a , respectiv elevilor din clasele IX-XI. Competiția se desfășoară între echipe mixte, formate din minimum 3 și maximum 6 elevi pe nivel de clasă și constă în realizarea:
• de către elevii de gimnaziu a unui un short/reel având ca temă ,,Prevenirea și combaterea violenței școlare”;
• de către elevii de liceu a unui short/reel având ca temă ,,Prevenirea și combaterea traficului și a consumului de substanțe interzise”.
Mesajele transmise prin intermediul short-urilor/reel-urilor, trebuie să încurajeze copiii, părinții și comunitățile să acționeze, să se implice și să ia atitudine împotriva violenței școlare, precum și a traficului și consumului de substanțe interzise.
Concursul presupune o singură probă ce constă în realizarea unui short/reel, iar pentru stabilirea echipei câștigătoare se vor organiza trei etape de jurizare:
Faza locală (16 - 20.12.2024) – la nivelul fiecărei unități de învățământ;
Faza județeană (13 - 15.01.2025) – la nivelul Biroului pentru siguranța școlară;
Faza națională (20 - 23.01.2025) – la nivelul Direcției Siguranța Școlară.
La etapa națională a concursului se acordă un Premiu I, un Premiu II și un Premiu III echipei/echipelor în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute pentru fiecare ciclu educațional, iar premiile vor fi asigurate de către Corpul Național al Polițiștilor și asociațiile/fundațiile partenere.
Săptămâna aceasta, activități de informare și de prevenție destinate elevilor desfășurate sub sloganul ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția” s-au desfășurat și la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” din București.
Evenimentul a fost structurat pe două paliere, prima secțiune constând în realizarea unei dezbateri în care elevii au fost încurajați să pună întrebări și să vorbească deschis despre problemele cu care se confruntă sau despre situațiile negative de care au luat la cunoștință, în cea de-a doua parte elevii au avut posibilitatea să participe la o activitate la clasă unde au aflat mai multe informații cu privire la violența școlară sau traficul și consumul de droguri.
Activitatea a fost realizată de către Direcția Siguranța Școlară, alături de Serviciul de Siguranță Școlară din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, cu sprijinul Teen Challenge România, și a avut un efect pozitiv în rândul elevilor, aceștia participând cu interes la discuții, implicându-se activ prin adresarea de întrebări în vederea asimilării noțiunilor și pentru înțelegerea efectelor negative ale fenomenelor prezentate.
Pentru identificarea și implementarea celor mai bune soluții, necesare asigurării unui climat optim pentru elevi și cadrele didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, în scopul creșterii gradului de siguranță în mediul școlar, polițiștii vor continua derularea acțiunilor și activităților specifice pe tot parcursul anului școlar 2024 – 2025.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii