17 Decembrie 2011Sursa: IGPR
ACŢIUNE PENTRU PREVENIREA CONSUMULUI DE ALCOOL LA VOLAN
În seara de 16 spre 17 decembrie a.c., poliţiştii Serviciului Politiei Rutiere Ilfov au organizat o acţiune pentru prevenirea încălcării normelor legale privind conducerea autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice.
Astfel, cei 40 de poliţişti care au luat parte la acţiune au aplicat 129 de sancţiuni pentru abaterile constatate, 10 dintre acestea fiind pentru consum de băuturi alcoolice. Totodată, poliţiştii au depistat nouă infracţiuni, dintre care şapte au reprezentat fapte de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.
De asemenea, pentru neregulile constatate au fost reţinute 15 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 10 dintre situaţii vizând cazuri de consum de băuturi alcoolice la volan.
Acţiunea din seara trecută face parte din programul naţional iniţiat de Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R ce are drept scop depistarea şi sancționarea celor care conduc autovehicule sub influența băuturilor alcoolice.
Astfel, în perioada 2 decembrie 2011 – 8 ianuarie 2012, poliţiştii rutieri vor acorda o atenţie deosebită prevenirii evenimentelor rutiere care au drept cauză concurentă consumul de băuturi alcoolice, sens în care se va urmări ca toți conducătorii de autovehicule care vor fi opriţi în trafic să fie testaţi cu aparatul etilotest.
Intervalul de timp ales a avut la bază experienţa anilor anteriori, când s-a constat că în perioada sărbătorilor de iarnă tentația de a consuma băuturi alcoolice şi de a conduce apoi autovehicule este mai mare, numărul evenimentelor rutiere în care au fost implicaţi participanţi la trafic aflaţi sub influenţa alcoolului fiind mai mare.
Acest gen de acțiuni se desfășoară şi în contextul operațiunii "Alcohol&Drugs" organizată la nivel european, în intervalul 12-18 decembrie a.c, de Organizația profesională a polițiilor rutiere din Europa (TISPOL), la care România este parte.
Astfel de acţiuni ce au ca obiectiv prevenirea evenimentelor rutiere produse pe fondul consumul de băuturi alcoolice au loc astăzi în judeţele Bacău, Brăila, Iaşi şi Vâlcea, iar mâine sunt programate în judeţele Olt, Dolj, Gorj, Craş Severin precum şi pe autostrăzi.
•
Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice!
Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
Sub această limită fapta constituie contravenţie, iar sancţiunea este suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru trei luni, la care se adaugă nouă puncte de amendă.
Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, pe lângă faptul că este interzis de lege constuie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Pentru a conduce în siguranţă şoferul trebuie să se afle în plenitudinea aptitudinilor sale deoarece condiţiile de conducere se schimbă mereu. Acesta trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reactioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident creste.
Orice accident, rănire sau deces cauzate de consumul de alcool pot fi evitate în totalitate.
Conduceţi cu multă atenţie şi răbdare!
Respectaţi-i pe ceilalţi participanţi la trafic, indiferent dacă sunt pietoni sau conduc biciclete, mopede ori motociclete!
DRUM BUN!
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii