18 Martie 2023Sursa: IGPR

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA INFRACȚIUNILOR DIN DOMENIUL PISCICOL

În luna februarie a acestui an, pentru prevenirea și combaterea faptelor de braconaj piscicol, polițiștii au verificat peste 850 de obiective și au efectuat 421 de controale. În urma activităților, au fost indisponibilizate peste 1.400 de kilograme de pește.

Polițiștii au desfășurat 421 de controale, dintre care unul în apele maritime teritoriale, 151 în apele continentale (fluvii, râuri, Delta Dunării, lacuri, bălți, baraje), 28 în amenajări piscicole şi asociaţii de profil, 148 pe linia legalității transportului peștelui, produselor și subproduselor din pește, 64 pe linia provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării peștelui, produselor și subproduselor din pește și alte 28 de controale.

Au fost verificate 851 de obiective, dintre care 5 depozite, 29 de pescării, 3 puncte de debarcare, 8 centre de primă vânzare, 36 de amenajări piscicole, 16 ambarcațiuni, o navă, 672 de autovehicule și alte 81 de obiective.

În urma acțiunilor, polițiștii au constatat 49 de infracțiuni și au aplicat 93 de sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea normelor O.U.G. nr. 23 din 2008 privind pescuitul şi acvacultura, în valoare de 11.900 de lei.

Ca măsuri complementare, au fost confiscate sau ridicate în vederea confiscării ori a stabilirii provenienței 1.435 de kilograme de pește, dintre care 374 de kilograme de caras, 279 de unelte de pescuit, constând în plase monofilament, plase de pescuit din fir textil, vintire, prostovoale, năvoade, dispozitive electrice și alte unelte de pescuit și 3 ambarcațiuni.

Acțiunile pentru protejarea biodiversității acvatice vor continua și în perioada următoare.

Exemple:

1. La data de 1 februarie a.c., ora 16.30, pe drumul care face legătura între localitatea Sinoe, județul Constanța și Grindul Lupilor, polițiștii Serviciului de Poliție ,,Delta Dunării'' au oprit pentru control o autoutilitară în care se aflau doi bărbați, care se întorceau de la pescuit de pe lacul Sinoe.

În urma controlului autoutilitarei, au fost descoperiți 19 saci ce conțineau 30 de setci de tip monofilament, în care erau capturate 292 de kilograme de pește din diferite specii.

Autoutilitara și unelte de pescuit au fost ridicate în vederea confiscării, fiind introduse la Camera de Corpuri și Obiecte Delicte.

Cantitatea de pește a fost confiscată și predată unei societăți de profil spre valorificare.

În cauză se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor privind pescuitul comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit, pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție, deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui și altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit ori produselor din pește, producerea, importul, deținerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament, cu excepția setcilor folosite pentru pescuitul calcanului, cu mărimea ochiului de minimum 400 mm, prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.

2. La data de 3 februarie a.c., ora 10.40, pe drumul comunal 226A, între localitățile Nuntași și Tariverde, din județul Constanța, polițiștii din cadrul Serviciului de Poliție ,,Delta Dunării” au oprit un autoturism, în care se aflau doi bărbați.

În urma controlului, polițiștii au constatat faptul că, în portbagajul mașinii, se aflau opt saci din plastic cu plase tip setcă monofilament și pește capturat.

Totodată, în urma controlului corporal efectuat, a fost descoperit un aparat GPS, folosit la săvârșirea infracțiunilor de braconaj piscicol.

În urma descurcării celor 13 plase tip setcă monofilament găsite în interiorul autoturismului, au fost descoperite 67 de kilograme de pește din diferite specii.

Autoturismul, aparatul GPS și uneltele de pescuit au fost ridicate, în vederea confiscării, fiind expertizate și introduse în Camera de Corpuri și Obiecte Delicte.

Cantitatea de pește a fost confiscată și predată unei societăți de profil, spre valorificare.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de pescuitul comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit, pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție, deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui și altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit ori produselor din pește, producerea, importul, deținerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament, cu excepția setcilor folosite pentru pescuitul calcanului, cu mărimea ochiului de minimum 400 mm, prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.

3. La data de 16 februarie a.c., pe strada Isaccei, în municipiul Tulcea, județ Tulcea, polițiștii din cadrul Serviciului de Poliție ,,Delta Dunării” au depistat o femeie, în timp ce deținea într-o geantă și oferea spre comercializare icre.

În urma controlului efectuat asupra bagajelor, au fost descoperite 14 borcane din sticlă, ce conțineau peste 4 kilograme de icre din pește proaspăt procesate (sărate).

Icrele au fost confiscate, supuse analizei D.S.V.S.A. Tulcea și ulterior neutralizate.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui și altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit ori produselor din pește, prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.

Galerie foto

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii