ZIUA POLIȚIEI, DEDICATĂ ROMÂNILOR. BUCURIA DE A ÎMPĂRTĂȘI DIN EXPERIENȚA MISIUNILOR NOASTRE
25 martie 2023. Ziua în care Poliția Română a împlinit 201 ani de atestare documentară. O zi cu emoție pentru polițiști, cu entuziasm și bucurie pentru mii de oameni care au fost alături de noi, la activitățile desfășurate în întreaga țară.
Momentul aniversar a fost marcat de fiecare unitate de poliție. Ne-am pregătit intens pentru această zi specială. Trăim sentimentul misiunii îndeplinite atunci când avem aproape comunitățile, iar la aceste evenimente cu însemnătate istorică am avut parte de confirmarea că sunteți alături de noi.
Am dorit să vă împărtășim din experiența de pe teren, să facem cunoscute poveștile noastre. Să aflați nu doar cine suntem, ci și cum suntem, să vă prezentăm tehnica pe care o folosim în activități, să oferim sfaturi și informații noi, în același timp, să vă cunoaștem mai bine așteptările, pentru a putea oferi sprijinul de care aveți nevoie.
Cel mai mare eveniment, cu ocazia Zilei Poliției Române, a fost organizat în Parcul Herăstrău din București. Invitații noștri speciali au avut parte de mai multe surprize.
Polițiștii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, din cadrul I.G.P.R., au prezentat „roboţelul pirotehnic”, un dispozitiv performant de detectare a explozivilor şi de dezamorsare a bombelor. Aparatul ajunge la coletele suspecte, ghidat de la distanţă. Luptătorii S.I.A.S. au venit și cu acel costum special pentru protecție la intervenții și au răspuns la toate întrebările cetățenilor despre ceea ce înseamnă munca lor.
Copiii au fost încântați să ne cunoască și au explorat toate standurile expoziționale. De exemplu, alături de polițiștii criminaliști, au ridicat amprente și alte urme de la locul săvârșirii unei presupuse infracțiuni, au realizat portrete-robot și, cu ajutorul probelor strânse, au pornit pe urma autorului.
Alături de polițiștii rutieri, cei mici au aflat, într-un mod interactiv, reguli de circulație. De altfel, Direcția Rutieră din cadrul I.G.P.R. a expus laboratorul mobil de educație rutieră, dar și noile autospeciale recent intrate în dotarea Poliției Române. La acest eveniment, au fost prezentate și cele mai moderne aparate de măsurare a vitezei în trafic. Pistoalele radar, recent intrate în dotarea polițiștilor, efectuează măsurători chiar și de la 1.200 de metri distanță. În doar 0,33 secunde, viteza maximă pe care o poate înregistra este de 320 de km/h. Adulții au putut testa și ochelarii cu efecte speciale - simulează starea de ebrietate, iar șoferul conștientizează lipsa reacțiilor.
Polițiștii Direcției Pregătire Profesională au avut o zi plină alături de sute de copii pe care i-au inițiat în tehnici de autoapărare.
Echipe mixte, formate din poliţist-conductor şi câine, au realizat diferite demonstraţii. A fost o zi specială și pentru partenerii noștri. Au fost premiați câinii-polițiști care s-au remarcat excepțional în ultimele misiuni.
De altfel, la această ediție, au fost prezenți și polițiștii Direcției pentru Protecția Animalelor. Cu fiecare misiune, polițiștii din această structură le transmit oamenilor că nu pot dispune de viața și de integritatea animalelor ca de un obiect, iar deținerea unui animal de companie implică și obligații, nu doar drepturi. Polițiștii au adus la cunoștința oamenilor și noile prevederi legislative din acest domeniu.
Polițiștii Direcției Siguranța Școalară și ai Institutului pentru Prevenirea și Cercetarea Criminalității au organizat ateliere pentru copii, dar și pentru părinții lor, pentru a-i implica activ în tot ceea ce înseamnă cunoașterea și prevenirea pericolelor. Concursurile organizate special pentru cei mici au fost primite cu entuziasm. Au adus distracție, dar și informație utilă.
Pasionații de mașini de epocă au putut vedea exemplare expuse cu sprijinul ROCOP (Romanian Collectors of Police) și Retromobil. De altfel, atât mașinile vechi, cât și noile autospeciale, precum și motocicletele de poliție au atras publicul, iar cei mai mulți dintre spectatori n-au plecat de lângă ele fără o fotografie.
Vă mulțumim că ați fost alături de noi! Vă asigurăm de tot devotamentul nostru!
Câteva date din ,,cartea noastră de istorie”
Primele referiri cu privire la Poliţia Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu (crearea instituţiei Agiei).
În anul 1822, domnitorul Țării Românești, Grigore Dimitrie, înmânează agăi Mihăiţă Filipescu, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bucureşti, primul drapel al Agiei. Înmânarea acestui steag al Agiei legalizează funcţionarea instituţiei Poliţiei Române.
Prin Regulamentele Organice din anul 1831, Agia a devenit Poliţie şi s-a creat Poliţia din Capitală, atribuţiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza oraşului în timpul nopţii şi păstrarea liniştii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraş).
Începând cu Legea de organizare a poliţiei emisă în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, urmată de Legea lui Vasile Lascăr şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului, competenţele Poliţiei au fost extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului, mult mai bine reglementate.
În prezent, organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române sunt legiferate de Legea nr. 218 din 23.04.2002. Astfel, Poliţia Română este în prezent „instituţia specializată a statului, care exercită atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii”.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii