VIZITĂ DE STUDIU, ÎN ROMÂNIA, ÎN VEDEREA CONSOLIDĂRII COOPERĂRII REGIONALE ÎMPOTRIVA TRAFICULUI ILICIT DE ARME DE FOC, ÎN ASIA CENTRALĂ

În perioada 25 – 26 martie 2025, I.G.P.R. a organizat, la București, o vizită de studiu sub egida UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) pe tema combaterii traficului ilicit de arme ușoare și de calibru mic (SALW), destinată unor reprezentanți ai forțelor de aplicare a legii din Kazahstan, Republica Kârgâză, Turkmenistan și Uzbekistan, cu participarea UNODC.
Activitatea a prilejuit prezentarea experienței I.G.P.R. în domeniul combaterii traficului ilicit cu arme ușoare și de calibru mic, inclusiv prin prezentarea modului de organizare și funcționare a Punctului Național Focal pe linie de Arme din România (PNFla), în scopul furnizării expertizei necesare operaționalizării de structuri similare în statele mai sus menționate. Evenimentul găzduit de I.G.P.R. a facilitat consolidarea rolului M.A.I. pe plan internațional în domeniul de referință.
Vizita de studiu a debutat la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, din intervențiile participanților rezultând interesul pentru consolidarea cooperării pe acest segment. UNODC a evidențiat interesul acestei organizații pentru sprijinirea țărilor din Asia Centrală în scopul operaționalizării de puncte naționale focale pe linie de arme de foc.
Reprezentanții I.G.P.R. au prezentat, în intervențiile lor, cadrul legal (intern și internațional) aplicabil în domeniu, conceptul și organizarea PNFla, fluxul de date și procedurile de lucru precum și alte detalii relevante pentru desfășurarea activității, lecții învățate și bune practici, conceptul de trasabilitate al armelor de foc, cooperarea polițienească internațională în domeniul traficului ilicit cu arme de foc, precum și exemple practice de stabilire a trasabilității armelor de foc.
Participanții străini au beneficiat de lectori și din partea Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, care au prezentat experiența națională referitoare la mijloacele și metodele criminalistice utilizate în investigarea traficului ilicit cu arme ușoare și de calibru mic, la modul de colectare și de schimb de date balistice. Delegația străină s-a deplasat și la sediul Institutului Național de Criminalistică, unde au fost prezentate situații practice referitoare la modul de abordare criminalistică a armelor artizanale, a armelor modificate, de recuperare prin mijloace specifice a marcajelor șterse, prin diferite metode.
La rândul lor, reprezentanții D.I.I.C.O.T. au oferit detalii legate de asistența judiciară mutuală în investigarea infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism, fiind prezentate și cazuri practice de punere în aplicare a mecanismelor de cooperare judiciară internațională.
La data de 26 martie a.c. vizita de studiu a continuat la sediul SELEC, unde reprezentanții acestei instituții au oferit o imagine de ansamblu cu privire la rolul și activitatea derulată de SELEC, lecții învățate și bune practici.
Întreaga activitate a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Generale Afaceri Europene, Schengen şi Relaţii Internaţionale din cadrul MAI și a fost finanțată de către UNODC, cu sprijinul Republicii Federale Germania.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii