SPECIALIȘTI AI POLIȚIEI ROMÂNE, REUNIȚI ÎNTR-O CONFERINȚĂ PRIVIND ÎNTĂRIREA CAPACITĂȚILOR NAȚIONALE
La data de 3 aprilie a.c., specialiști din mai multe structuri ale Poliției Române au participat la conferința privind realizările din cadrul proiectului PDP 2 - „Întărirea capacităților naționale în domeniul cooperării polițienești internaționale și combaterea infracționalității”.
Proiectul este finanțat prin Programul Afaceri Interne - Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 și vizează îmbunătăţirea cooperării dintre Poliţia Română şi Poliţia Naţională Norvegiană, pentru eficientizarea activităţilor de combatere a criminalităţii itinerante, a traficului de fiinţe umane, a spălării banilor şi a criminalității economico-financiare.
Dezvoltat pe mai multe paliere, proiectul a permis schimburi de experiență de mare valoare, achiziții importante pentru îmbunătățirea capabilităților Poliției Române, dar și consolidarea parteneriatului în vederea eficientizării sistemului de poliție.
Astfel, în domeniul combaterii criminalității itinerante și traficului de persoane, au fost realizate ateliere de lucru/seminarii, atât în Norvegia, cât și în România. Transferul de expertiză a fost realizat și prin schimburi de experiență în Franța, Italia, Cehia sau Danemarca. Acestea au fost efectuate de polițiști români, specializați în investigații criminale, dar și în combaterea criminalității organizate. Totodată, în baza parteneriatului, pentru suport operativ în activitățile investigate, ofițeri români au fost detașați în Norvegia, iar polițiști norvegieni au fost detașați în țara noastră.
Și în domeniul investigațiilor financiare și combaterii criminalității economice au fost desfășurate activități de pregătire profesională. Un curs realizat de Academia de Studii Economice București, partener în cadrul proiectului, a avut și o componentă de pregătire a formatorilor în domeniu. De altfel, pe teme de criminalitate economică, au fost realizate ateliere și seminarii, precum și vizite de schimb de experiență în Regatul Spaniei, Germania și Republica Moldova. Alături de partenerii norvegieni, au fost desfășurate activități pentru combaterea spălării banilor pe internet, atât în România cât și în Norvegia.
Cu scopul de a întări capacitățile de acțiune, în baza proiectului finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian, Poliția Română a realizat mai multe achiziții, printre care menționăm sisteme mobile (stații de lucru, laptopuri, tablete, software, soluții de securitate), vehicule, camere mobile cu vedere pe timp de noapte etc.
Proiectul sprijină domenii prioritare de combatere a criminalității definite de Europol și completează planul strategic multianual, precum și inițiativele platformei multidisciplinare europene EMPACT.
În ceea ce privește activitatea de prevenire a traficului de persoane desfăşurată de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.), demersurile au urmărit acoperirea unui spectru larg din punct de vedere al formelor de manifestare a acestui fenomen (exploatare sexuală, exploatare prin muncă, obligarea la cerşetorie, pornografie infantilă), elementul de unitate şi de coerenţă fiind reprezentat de concentrarea mesajului pe riscurile şi implicaţiile asociate traficului de persoane.
Printr-o amplă campanie online, cetățenii români au fost informați privind riscurile acceptării unor oferte care i-ar putea conduce în situație de exploatare. În cadrul campaniei A.N.I.T.P., mesajele antitrafic au fost transmise în colaborare cu trei persoane publice, cunoscute ca fiind creatori de conținut.
Totodată, cu ajutorul fondurilor puse la dispoziție, a fost modernizat sistemul AFIS (Automated Fingerprint Identification System). Actualizarea hardware și software a condus la o creștere semnificativă a potențialului sistemului de identificare prin examinarea datelor dactiloscopice. De asemenea, au fost eficientizate metodele de analiză balistică la nivelul central al Poliţiei Române.
Tot în cadrul proiectului, în perioada iunie-decembrie 2023, aproape 500 de polițiști români au participat la cursuri de specializare în combaterea criminalității economico-financiare, spălării banilor și traficului de persoane, efectuate la Centrul de Formare și Perfecționare a Polițiștilor ,,Nicolae Golescu” – Slatina.
Toate acțiunile întreprinse în cadrul proiectului au avut drept scop creşterea încrederii în autorităţile de aplicare a legii, precum și consolidarea cooperării polițienești internaționale. Această inițiativă se subscrie obiectivelor EEA Grants, reprezentând un model de muncă în cooperare pentru o Europă competitivă.
Proiectul „Întărirea capacităților naționale în domeniul cooperării polițienești internaționale și combaterea infracționalității – PDP 2” are un buget total de 8.941.177 de euro, din care 7,6 milioane de euro reprezintă finanțarea externă.
– PDP2 –
Strengthening national capacities in the area of international police cooperation and combating crime
Working together for a competitive Europe
Project funded through Norway Grants 2014-2021
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii