04 Octombrie 2014Sursa: IGPR

SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII, LA FINAL

Cea de-a noua ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” s-a încheiat. Șeful Poliției Române, chestorul general de poliție Petre Tobă, a declarat: ”Mulțumim copiilor, adolescenţilor, tinerilor, femeilor şi tuturor celor care au fost alături de poliţişti, în demersul de a promova mesajele preventive. Pentru Poliția Română principalul obiectiv rămâne, în continuare, siguranța cetățenilor și vă mulțumim că sunteți alături de noi.”

Campania, derulată la nivel naţional, de Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în perioada 29 septembrie – 3 octombrie a.c, s-a bucurat de prezenţa a mii de cetățeni - copii, tineri, femei sau persoane în vârstă.

În cea de-a noua ediţie a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” au fost abordate cinci paliere de interes instituţional: delincvenţa juvenilă, victimizarea minorilor, furturile, infracţiunile comise cu violenţă şi siguranţa rutieră.

În toată ţara, poliţiştii de la structurile de analiză şi prevenirea a criminalităţii şi-au planificat activităţi, în funcţie de grupurile ţintă vizate şi de tipul mesajelor preventive promovate, pentru conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

Au fost cooptaţi, în organizarea şi derularea acestor acţiuni, parteneri din diverse domenii: autorităţi locale, unităţi de învăţământ, societăţi comerciale, organizaţii neguvernamentale, instituţii guvernamentale şi mass-media.

Pe parcursul celor cinci zile, au fost distribuite aproape 52.000 de materiale preventive în spaţii publice (flyere, reviste, broşuri).

ZIUA I ~ PREVENIREA DELINCVENŢEI JUVENILE

Poliţiştii structurilor de prevenire din ţară au desfăşurată aproape 100 de activităţi şi s-au bucurat de prezenţa a peste 7.000 de elevi şi 1.260 de părinţi şi cadre didactice.

I.G.P.R. ~ În sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Matei Basarab” din Bucureşti, 150 de elevi din clasele IX-XI, alături de profesori şi directori, au primit vizita poliţiştilor de la prevenire din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Ziua dedicată liceenilor a fost împărţită în două momente principale. În prima parte,  a fost abordată problematica prevenirii delincvenţei juvenile, fiind prezentat filmul documentar „Cheia e la tine!” Cei 150 de elevi prezenţi au primit, cu interes, mesajul poliţiştilor, care i-au îndemnat să aibă o atitudine nonviolentă şi să evite asocierea cu persoane ce ar putea avea potenţial infracţional.

Cea de-a doua parte a întâlnirii s-a concretizat în jurul subiectului: utilizarea în siguranţă a calculatoarelor, a comunicaţiilor electronice şi comunităţilor sociale din lumea virtuală.

* * *

SIBIU ~ Poliţiştii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu au dezbătut tema ”Violenţa la vârsta adolescenţei”, împreună cu elevii de la Liceul de Arte şi de la Grupul Şcolar de Construcţii şi Arhitectură ”Carol I” Sibiu. A fost organizat un marş, la care au participat 150 de elevi, pe timpul căruia, tinerii au purtat tricouri desenate de ei. Fiecare tricou a transmis, prin desenul şi textul afişat, un mesaj-îndemn spre non-violenţă, cele mai multe conţinând mesajul-text ”STOP VIOLENŢEI”.

* * *

BIHOR ~ Peste 100 de elevi din clasele IX-XI, ai Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, împreună cu profesorii și poliţiştii de prevenire şi proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, au participat la dezbaterea „Adolescenţă fără delincvenţă”. Şi aici, activitatea a fost împărţită în două momente principale, respectiv o dezbatere despre răspunderea penală şi consecinţele în cazul săvârşirii de infracţiuni, iar în a doua parte a întâlnirii, două trupe de teatru şcolar au prezentat scenete cu mesaje preventive, realizate în cadrul proiectului ”Şcoala fără violenţă”, derulat de poliţiştii bihoreni.

Totodată, elevii şi-au prezentat eseurile, prin intermediul cărora au transmis mesaje împotriva violenţei şi care au fost cuprinse în broşura ”Alegerea mea - Eseuri antiviolenţă”, editată de I.P.J. Bihor.

* * *

ARAD ~ La Arad, lansarea evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” a avut loc în Piaţa Avram Iancu, din Municipiul Arad, unde, elevi din 10 unităţi de învăţământ preuniversitar şi 3 unităţi de învăţământ preşcolar au format un lanţ uman. Tinerii au transmis mesaje nonviolenţă şi împotriva delincvenţei, inscripţionate pe afişe şi banere.

* * *

ZIUA A II-A ~ PREVENIREA VICTIMIZĂRII MINORILOR

Şi de această dată, la cele 115 activităţi desfăşurate de poliţiştii de prevenire, la nivel naţional, au fost prezenţi peste 7.110 de elevi şi 1.080 de părinţi şi cadre didactice.

I.G.P.R. ~ Poliţiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au întâmpinat 150 de copii din clasele I şi a II-a, din cadrul Şcolii „Anastasia Popescu”, în sala de festivităţi „Nichita Stănescu” a Centrului Cultural al M.A.I..

Programul dedicat celor mici a cuprins „lecţii de prevenire”, transpuse în poveşti pentru copii. Au fost acordate premii copiilor care au adresat cele mai interesante întrebări şi au dat cele mai bune răspunsuri. Personajele de desene animate „PitiClic” şi „DubluClic” au reprezentant una dintre atracţiile zilei. Ele au creat un cadru stimulativ de învăţare a regulilor de circulaţie. Actorul Leon Magdan a încheiat spectacolul educativ, cu un program de divertisment.

* * *

TULCEA ~ Reprezentanţii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Tulcea au desfăşurat, în cadrul Şcolii Gimnaziale ”I.L. Caragiale” din Tulcea, o activitate dedicată elevilor clasei a VIII-a. Acţiunea a constant în organizarea unui joc de cunoştinţe cu privire la consumul de etnobotanice şi efectele acestora asupra organismului uman, dar şi asupra comportamentului social. Întrebările jocului au reprezentant punctul de plecare pentru discuţii.

* * *

SIBIULa Sibiu, activităţile s-au derulat în jurul temei ”Inocenţa minorului – avantajul infractorului” în incinta Centrului de Plasament Orlat şi au constat în realizarea unui dialog între poliţişti şi copii de 11 -16 ani. Activitatea a surprins aspecte ale vieţii în comun, reguli de conduită care să contureze un comportament etic şi moral şi dezavantaje ale adoptării unui comportament violent. La final, copiii au primit daruri din partea poliţiştilor (tricouri, şepci, orare, creioane şi dulciuri).

* * *

VRANCEA ~ Poliţiştii au organizat un marş în oraşul Panciu, sub sloganul “Adolescenţi în siguranţă”.

    * * *

ZIUA A III-A ~ PREVENIREA INFRACŢIUNILOR DE FURT

130 de activităţi au fost derulate de poliţiştii structurilor judeţene de prevenire în cea de-a treia zi, în ţară, dedicate celor 8.800 de elevi, 222 de părinţi şi cadre didactice şi 3.155 de persoane ajunse la vârsta a treia.

I.G.P.R. ~ Poliţiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi-au propus, oferirea de recomandări preventive persoanelor de vârsta a treia. Discuţiile purtate cu invitaţii, în Centrul Cultural al MAI (pe teme privind furturi din locuinţe, tâlhării în spaţii publice, înşelăciuni, furturi din buzunare), materialele video prezentate şi standurile cu pliante preventive au oferit participanţilor o trecere în revistă a sfaturilor utile despre cum să se ferească pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor. În cadrul întâlnirii, s-a lansat Campania de prevenire a înşelăciunilor prin metodele „Accidentul” şi „Concursul cu premii”.

* * *

SATU MARELa Satu Mare, a fost realizată o expoziţie tehnică cu sisteme de supraveghere şi protecţie a locuinţelor, în zona centrală a municipiului şi o caravană a prevenirii furturilor din auto, din locuinţe şi a tâlhăriilor, în principalele cartiere.

* * *

DÂMBOVIŢA -  La Centrul de Prevenire a Criminalităţii din Târgovişte a avut loc vernisarea Expoziţiei “Infracţiuni şi infractori”, realizată de specialiştii Muzeului Naţional al Poliţiei Române. Aceasta a cuprins obiecte folosite la spargerea de locuinţe  (şperacle, cleşte „gură de lup”, răngi etc.), obiecte „cu loc de ascundere” folosite de infractori pentru transportul unor substanţe interzise (centură cu loc de ascundere, pantof cu toc decupat, cărţi decupate etc.), fotografii de la cercetarea la faţa locului (pentru infracţiuni de furt de combustibil din conducte petroliere, furt de lemne din gospodăriile cetăţenilor, furt din auto, furt din locuinţe). De asemenea, cei prezenţi (reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari și persoane în vârstă) au  asistat  la prezentarea realizată de poliţişti, referitoare la unele metode de pătrundere în locuinţe.

Reprezentanţii unei firme de specialitate au prezentat diferite sisteme de securitate, cele mai potrivite măsuri antiefracţie, răspunzând totodată întrebărilor celor de faţă.

* * *

ZIUA A IV – A ~ PREVENIREA INFRACŢIUNILOR COMISE CU VIOLENŢĂ

Alte 140 de activităţi au fost organizate de poliţiştii de prevenire în cea de a patra zi, la care au participat peste 4.000 de elevi, 140 de părinţi şi cadre didactice şi 35 de vârstnici.

I.G.P.R. ~ Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.G.P.R. a continuat „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, cu o zi dedicată femeilor. Manifestarea organizată în centrul Capitalei a avut drept scop promovarea drepturilor femeilor şi de prevenire a victimizării acestora. Ofiţerii de poliţie şi reprezentanţii Asociaţiei „Necuvinte” au discutat cu 300 de femei şi le-au prezentat autorităţile şi organizaţiile care le pot acorda sprijin, în situaţia în care ar fi victime ale violenţei domestice.

* * *

ALBA - Activitatea de simulare a unei infracţiuni de tâlhărie a fost organizată în piaţa agroalimentară din municipiul Sebeş. Exerciţiul realizat de poliţişti a urmărit să testeze reacţia martorilor la săvârşirea unei astfel de infracţiuni şi măsura în care aceştia pot furniza poliţiştilor date legate de făptuitor, care să conducă la identificarea acestuia.

Ulterior, poliţiştii i-au informat pe cetăţeni că au fost martorii unui exerciţiu realizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba. Acţiunea poliţiştilor a fost apreciată de către cetăţenii prezenţi în piaţă. Poliţiştii au împărţit materiale informativ preventive şi i-au sfătuit ca în situaţii similare să reţină cât mai multe semnalmente ale autorului şi să apeleze numărul de urgenţă 112.

* * *

ZIUA A V-A ~ SIGURANŢĂ RUTIERĂ

Peste 70 de activităţi, la care au participat aproape 2.360 de elevi şi 350 de părinţi şi cadre didactice este bilanţul celei de-a cincea zi, organizate de poliţiştii de la prevenire, la nivel naţional.

I.G.P.R. ~ În Bucureşti, poliţiştii rutieri au primit vizita unui grup de preşcolari, cărora le-a oferit o lecţie de educaţie rutieră. Copiii au discutat cu poliţiştii, au observat indicatoarele rutiere, culorile semaforului și au primit recomandări, pe înţelesul lor, despre cum şi pe unde să circule.

* * *

VASLUI -  La Vaslui s-a desfăşurat concursul „Cupa Podul Înalt”, aflat la a XI-a ediţie, sub genericul „Educaţie rutieră, educaţie pentru viaţă”. La concursul pe teme de legislaţie rutieră și îndemânare la conducerea bicicletei au participat 65 de copii din 14 judeţe din ţară.

* * *

VALCEA - A fost organizată o acţiune în trafic, având ca scop conştientizarea conducătorilor auto cu privire la riscul la care se expun atunci când conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice  (s-au utilizat ochelarii care induc diferite nivele ale stării de alcoolemie, atât pe timp de zi, cât şi de noapte).

* * *

BISTRIŢA NĂSĂUD -  Poliţiştii rutieri, însoţiţi de ofiţerii de prevenire, au coordonat patrulele şcolare, care au dirijat circulaţia pietonilor la afluirea şi defluirea de la şcoală. În aceeaşi zi, a fost organizat şi un marş, la care au participat peste 350 de elevi, care au purtat un banner cu inscripţia ,,VITEZA DISTRUGE VIEŢI!”.  Tinerii s-au deplasat până la un punct de informare, organizat de poliţişti, unde a fost expusă o maşină distrusă într-un accident, provocat de viteza excesivă, în care un tânăr a murit. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerie foto

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii