ROMÂNIA, UNA DINTRE CELE MAI SIGURE ȚĂRI DIN LUME
Analizele Poliției Române privind siguranța cetățenilor, confirmate de rapoarte ale unor instituții internaționale de înalt prestigiu, arată că țara noastră rămâne una dintre cele mai sigure din lume.
Criminalitatea scăzută înregistrată în România, comparativ cu alte state, inclusiv cele din Vestul Europei, se află printre principalii indicatori ai gradului de siguranță publică.
Raportul de activitate al Poliției Române arată că, la nivelul anului 2023, infracționalitatea sesizată a scăzut cu 4% față de media ultimilor 10 ani, iar numărul infracțiunilor grave, comise cu violență, este de trei ori mai mic față de cel înregistrat acum 10 ani și reprezintă sub 1% din totalul infracțiunilor sesizate.
Într-o hartă interactivă, realizată de Departamentul de Stat al SUA, România se menține ca pol de stabilitate în regiune.
În timp ce numeroase țări din centrul și din Vestul Europei sunt marcate de culoarea galben, care semnifică ,,precauție sporită”, România și state - precum Elveția, Austria, Luxemburg, Ungaria sau Bulgaria - sunt asociate culorii albastru, care reprezintă un nivel precaut cu privire la riscurile asociate călătoriilor.
Rapoartele Departamentului de Stat au în vedere și nivelul scăzut de amenințare teroristă în țara noastră, precum și stabilitatea din mai multe domenii, inclusiv capacitatea autorităților de a oferi asistență și condiții sigure turiștilor.
Dincolo de eforturile ample de combatere a infracționalității de orice fel, în cursul anului 2023, polițiștii români au desfășurat 24.250 de activități de prevenire a criminalității, care au avut peste 1.660.000 de beneficiari.
De altfel, și datele Eurostat, organism al Comisiei Europene, confirmă faptul că România se află printre cele mai sigure țări de pe continent. Numărul de furturi sau tâlhării este semnificativ mai redus în țara noastră decât în multe alte state. Conform ultimei analize Eurostat, România se află printre națiunile cu cele mai puține furturi/spargeri/jafuri întregistrate (sub 500 la 100.000 de locuitori).
Totodată, un sondaj realizat de site-ul Numbeo, arată că în România, față de alte state europene, se înregistrează un nivel scăzut al criminalității generale.
Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, pe teritoriul țării noastre, activitățile se desfășoară prin efortul tuturor instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.
Siguranța rutieră, siguranța școlară, precum și combaterea traficului și consumului de droguri, alături de combaterea criminalității economice rămân domenii prioritare de acțiune ale Poliției Române, fiind întreprinse demersuri ample pentru întărirea capacităților tactice și operative.
În fiecare zi, mii de polițiști acționează pentru menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică. Rezultatele dovedesc faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să intervină în orice moment pentru a preveni și a combate evenimente care pot afecta liniștea comunității.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii