27 Decembrie 2023Sursa: IGPR

PROIECTUL „DEZVOLTAREA UNUI SISTEM MIXT MOBIL DE MONITORIZARE A TRAFICULUI RUTIER PRIVIND ÎNCĂLCAREA REGULILOR DE CIRCULAȚIE” A FOST IMPLEMENTAT

Poliția Română a finalizat implementarea proiectului „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”.

Prin intermediul proiectului, Poliția Română a fost dotată cu 300 de autospeciale de poliţie, 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor, 44 de sisteme electronice mobile de depistare a substanțelor stupefiante în salivă, 4.000 de dispozitive mobile, 1.400 de imprimante mobile termice și un sistem de colectare a datelor pentru siguranţa în trafic.

Autospecialele achiziționate prin proiect contribuie substanțial la creşterea mobilităţii Poliției Rutiere, prin sporirea capacităţii parcului auto pentru răspuns la cerinţele sociale actuale, respectiv o reacţie promptă, sigură şi eficientă.

 

De asemenea, crește capabilitatea de urmărire şi de oprire fortaţă a celor care se sustrag de la controlul poliţiei, aceste fapte fiind de cele mai multe ori elemente asociate infracţiunilor de drept penal.

 

Având în vedere că viteza excesivă rămâne principala cauză de producere a accidentelor de circulație, prin achiziționarea celor 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor se contribuie la creşterea gradului de siguranţă în trafic şi protecţia cetăţenilor.

 

De asemenea, acest proiect a contribuit la îmbunătățirea activităților de supraveghere și control al traficului rutier, de prevenire și combatere a infracțiunilor la regimul rutier.

 

Prin prezentul proiect, s-a continuat abordarea multicauzalitate a accidentelor rutiere. Astfel, achiziţionarea aparatelor de depistare a consumului de substanţe stupefiante creşte capacitatea de constatare reală a consumului de astfel de substanţe de către conducătorii de autovehicule.

 

Totodată, la nivelul Poliţiei Rutiere, este îmbunătățit fluxul de lucru în domeniul informaţiilor stocate electronic în bazele de date, prin furnizarea şi preluarea acestora din trafic. La acest aspect contribuie cele 4.000 de dispozitive mobile pe care va rula cu preponderenţă aplicaţia/sistemul de colectare a datelor pentru siguranţa în trafic, dar şi alte aplicaţii de necesitate ale Poliţiei Române.

 

Sistemul de colectare are și posibilitatea de a genera diverse rapoarte referitoare la deficienţele de sistematizare colectate de către poliţistul rutier. Pentru printarea acestor rapoarte vor fi utilizate imprimante mobile, care asigură mobilitatea necesară poliţistului prin conectarea directă (wireless) la dispozitivele mobile.

 

La data de 5 iulie 2021, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport și Inspectoratul General al Poliției Române, în calitate de Beneficiar al finanțării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, au încheiat Contractul de Finanțare nr. 106 pentru proiectul „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”.

 

Proiectul a avut un buget de 106.599.765,20 lei, din care 81.010.995,87 lei, valoare asigurată din FEDR, reprezentând 85% din valoarea totală eligibilă aprobată, 14.296.058,11 lei, valoare asigurată din bugetul beneficiarului, reprezentând 15% din valoarea totală eligibilă aprobată și 11.292.711,22 lei, valoarea neeligibilă fără TVA.

 

Având ca obiectiv general creşterea gradului de siguranţă rutieră și scăderea numărului persoanelor decedate în accidente de circulaţie, proiectul s-a desfășurat în perioada 1 iulie 2021 – 31 decembrie 2023.

 

Obiectivele specifice ale proiectului au constat, în principal, în dotarea unităţilor de poliţie rutieră cu autospeciale şi cu echipament hardware/aplicații software adecvate, precum și în îmbunătățirea proceselor decizionale în domeniul managementului resurselor financiare, logistice și umane, în vederea creșterii prezenței în trafic a forțelor de poliție rutieră, precum și a mobilității acesteia.

 

 

Prin îndeplinirea indicatorilor asumați prin cererea de finanțare se contribuie substanțial la atingerea obiectivelor propuse, de creștere a gradului de siguranță și securitate pe infrastructura rutieră, prin întărirea capabilității și capacității de acțiune a Poliției Române, fapt ce conduce la creșterea calității serviciilor oferite comunității.

Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020.

POLIȚIA ROMÂNĂ

Fişiere ataşate

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii