07 August 2021Sursa: IGPR

PREVENIREA INFRACȚIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI DEȚINĂTORILOR DE VALORI, ÎN ATENȚIA POLIȚIEI ROMÂNE

  • În perioada ianuarie - iunie 2021, poliţiştii structurilor de ordine publică au continuat acțiunile pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului agenţilor economici, pentru verificarea legalităţii funcţionării prestatorilor de servicii de securitate, precum și pentru îmbunătăţirea modului de executare a serviciului de personalul de pază şi protecţie.
  • Activitatea desfăşurată de poliţişti şi aplicarea măsurilor legale de protecţie a valorilor au contribuit la prevenirea sustragerilor de bunuri şi valori şi la protejarea proprietăţii publice şi private, determinând atât consumatorii, cât şi furnizorii de servicii de securitate să dea o importanţă mai mare respectării cadrului legal.

Sub coordonarea Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, polițiștii structurilor teritoriale de ordine publică au efectuat, la nivel național, în perioada ianuarie - iunie 2021, acțiuni pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor care aduc atingere patrimoniului deţinătorilor de valori şi cu privire la legalitatea funcţionării prestatorilor de servicii în domeniul securităţii fizice.

Activitățile au vizat obiectivele care operează cu valori, respectiv unităţi şi instituţii de interes public, unităţi bancare, instituţii de creditare din categoria organizaţiilor cooperatiste şi I.F.N., societăţi care au ca obiect de activitate schimbul valutar, case de amanet/unităţi profilate pe activităţi cu bijuterii din metale preţioase, unităţi poştale, staţii de comercializare a carburanţilor/combustibililor, spaţii comerciale cu suprafeţe mai mari de 500 mp, săli şi incinte de exploatare a jocurilor de noroc, prestatori de servicii de pază şi de sisteme tehnice, dar și alte categorii de unităţi.

În cele 6 luni, au fost evaluate măsurile de securitate fizică la 37.014 agenţi economici și instituții publice (sau de interes public) și la 2.911 automate destinate tranzacțiilor cu numerar, fiind efectuate 710 controale privind respectarea legislației incidente în domeniul sistemelor de securitate private de către prestatorii de servicii de securitate și de transportatorii de valori.

Din verificări a reieșit că majoritatea entităţilor cu cerinţe speciale (peste 78%) au implementat cerinţele minimale de securitate fizică în termenul de conformare, îmbunătăţindu-şi astfel nivelul de securitate, fapt care a dus la evitarea producerii unor evenimente negative majore în acest domeniu.

În celelalte cazuri, au fost stabilite măsuri şi termene de remediere a neajunsurilor constatate, fiind aplicate 2.913 sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare de 3.590.750 de lei.

* * *

Astfel, din totalul celor 16.352 de unităţi şi instituţii de interes public controlate, polițiștii au constatat că peste 73% au implementat cerinţele minimale prevăzute de lege, fiind identificate 553 de unități cu sisteme electronice nefuncţionale. Pentru deficienţele constatate, au fost aplicate 941 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 494.700 de lei.

De asemenea, polițiștii au efectuat 1.119 controale la unități bancare, constatând că, în majoritatea cazurilor, au fost implementate cerinţele minimale prevăzute de lege, însă, în  7 cazuri, sistemele electronice ale obiectivelor nu erau funcţionale. Pentru deficienţele constatate, au fost aplicate 40 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 130.700 de lei.

În urma controalelor efectuate la 782 de societăţi ce au ca obiect de activitate schimbul valutar, polițiștii au constatat că majoritatea au implementat cerinţele minimale, în 4 cazuri,  sistemele electronice ale obiectivelor nu erau funcţionale, fiind dispuse măsuri pentru remedierea defecţiunilor. Urmare a deficienţelor constatate, au fost aplicate 53 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 88.600 de lei.

Controale au fost efectuate și la 1.122 de case de amanet și unități profilate pe activități cu bijuterii din metale prețioase, constatându-se că majoritatea au implementat cerinţele minimale. Au fost identificate 15 cazuri în care sistemele de alarmare la efracție ale obiectivelor nu erau funcţionale. Pentru aspectele constatate au fost aplicate 72 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 59.800 de lei.

La unităţile de distribuire a carburanţilor şi a produselor petroliere, au fost efectuate    controale la 1.289 de staţii de comercializare, rezultând că 94,72% dintre unități au implementat cerinţele minimale. Au fost constatate 19 cazuri în care sistemele electronice ale obiectivelor nu erau funcţionale. În urma deficienţelor constatate, au fost aplicate unităţilor și prestatorilor 91 de sancțiuni contravenţionale, în valoare totală de 152.700 de lei.

În domeniul operatorilor care exploatează şi organizează jocuri de noroc, au fost verificate 2.163 de unităţi, stabilindu-se că 89,55% au implementat cerinţele minimale, fiind identificate și 21 de unități la care sistemele electronice de securitate nu erau funcționale. În urma deficienţelor constatate, au fost aplicate 245 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 496.400 de lei.

Poliţiştii vor continua acţiunile de acest fel, cu accent pe legalitatea funcţionării societăţilor de pază şi evaluarea eficienţei serviciilor prestate de acestea.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii