PESTE 400 DE ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR LA REGIMUL MATERIILOR EXPLOZIVE ŞI SUBSTANŢELOR PERICULOASE
În primele 6 luni ale anului 2021, la nivel național, polițiștii Serviciului Substanțe Periculoase din cadrul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat activități pentru combaterea infracțiunilor contra persoanei, a patrimoniului, precum şi la regimul materiilor explozive și substanțelor periculoase.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=SMtYFlq5tvw
Astfel, polițiștii au efectuat 1.322 de controale (la persoane juridice și la persoane fizice), în cadrul a 443 de acțiuni (128 pe linie de materii explozive și 315 pe linie de substanțe periculoase), ce au condus la constatarea a 579 de infracțiuni.
Dintre acestea, 349 au privit nerespectarea regimului materiilor explozive și C.B.R.N., iar 230 nerespectarea regimului substanțelor periculoase. De asemenea, au fost efectuate 53 de percheziții.
Tot în această perioadă, au fost scoase din circuitul ilegal: 12.219 kg. de articole pirotehnice din toate categoriile de pericol, 139.058 kg. și 873 litri substanțe periculoase, 671.558 kg. și 2.750 de litri produse de protecție a plantelor, 61.401 kg. și 11.519 litri de substanțe periculoase devenite deșeuri, 96 kg. de mercur, 10 kg. de explozivi de uz civil, 120 de proiectile și grenade și 2.469 de capse de ințiere.
Dosarele penale instrumentate în primele 6 luni ale anului 2021 au avut ca obiect săvârşirea infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice (art. 359 Cod penal), nerespectarea regimului articolelor pirotehnice (art. 37 din Legea nr. 126/1995), nerespectarea regimului vamal (art. 38 din Legea nr. 86/2006), nerespectarea legislației protecției mediului (art. 98 din O.U.G. nr.195/2005 și nerespectarea regimului armelor și munițiilor (art. 342 Cod penal).
Totodată, au fost efectuate cercetări, în ordonanțele de delegare, ale D.I.I.C.O.T., privind nerespectarea regimului materialelor nucleare (art. 345 Cod penal), constituire a unui grup organizat (art. 367 Cod penal), fraude informatice (art. 249 Cod penal), înșelăciune (art.244 Cod penal), fals privind identitatea (art.327 Cod penal) și spălare de bani (art. 29 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor).
Exemple:
La începutul anului 2021, au fost efectuate investigații, în mai multe dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de produse sau substanțe toxice.
Ulterior, au fost desfășurate și 10 controale la mai multe societăți comerciale, situate în județul Ilfov, care ar fi efectuat importuri ilegale de produse tip raticide neomologate, cu potențial toxic (folosite pentru combaterea rozătoarelor). Au fost indisponibilizate peste 10.000 kg. de produse raticide, în valoare de aproximativ 25.000 de euro.
Polițiștii Serviciului Substanțe Periculoase, în cadrul acestei operațiuni, au reușit eliminarea de pe piața neagră, a cantității de produse menționată, care ar fi putut pune în pericol siguranța și sănătatea oamenilor și animalelor, destructurând întreaga grupare infracțională constituită din 8 persoane.
* * *
La data de 13 mai a.c., poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R., sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, cu sprijinul poliţiştilor de la arme, explozivi și substanțe periculoase din cadrul D.G.P.M.B. și inspectoratelor de poliţie judeţene Brașov, Constanța, Prahova și Bihor, au pus în aplicare 9 mandate de percheziţie domiciliară, în cele 4 judeţe și în București.
Activitatea a vizat sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăţi comerciale de tip SEX SHOP, care ar comercializa ilegal, către publicul larg, produse ce au conținut de substanțe toxice (nitrit izopropilic – nr. CAS 541-42-4). În cauză, au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de produse sau substanțe toxice.
Din cercetări a rezultat faptul că produsele ar fi comercializate în magazine tip SEX SHOP sau prin intermediul internetului, fiind etichetate ca produse de uz casnic, cum ar fi „odorizante de cameră”. Întrucât conțin substanțe toxice periculoase, este interzis ca aceste produse să fie vândute pentru consum uman.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii