07 August 2016Sursa: IGPR

MISIUNI ALE POLIŢIŞTILOR ROMÂNI, ÎN STAŢIUNILE TURISTICE DIN BULGARIA ŞI UNGARIA

Poliţiştii români au terminat cu succes misiunea desfăşurată în patru staţiuni turistice din Bulgaria. Timp de o lună, aceştia au acordat sprijin şi au consiliat peste 2.300 de  români care au ales să-şi petreacă vacanţa pe litoralul Bulgariei.

De asemenea, acțiuni ale poliţiştilor români şi maghiari se desfășoară pentru prevenirea faptelor ilegale specifice sezonului, atât în România, cât şi în Ungaria.

La data de 31 iulie  a.c., prima serie de 8 poliţişti români şi-a încheiat misiunea desfăşurată în Bulgaria, unde s-a acţionat alături de poliţiştii din această țară, în staţiunile turistice Albena, Nisipurile de Aur, Balcic şi Nessebar.

Misiunile în aceste staţiuni se desfăşoară în două serii a câte 8 poliţişti, în perioada 1 – 31 iulie, fiind continuată în perioadă 1 – 31 august, în fiecare dintre cele patru staţiuni acţionând câte doi poliţişti români.

La data de 31 iulie a.c., în cadrul acestei misiuni, s-a realizat schimbul de serie, urmând ca, până la 31 august 2016, să acţioneze poliţişti din Giurgiu, Dolj, Teleorman, Sibiu şi Hunedoara.

Poliţiştii români selecţionaţi pentru a desfăşura activitatea în Bulgaria au fost atent instruiţi şi pregătiţi pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile încredinţate, un criteriu obligatoriu de selecţionare fiind acela de a fi un bun vorbitor de limbă bulgară.

Este al şaptelea an în care se organizează asemenea misiuni, activităţile anterioare bucurându-se de apreciere din partea turiştilor români care au avut astfel posibilitatea de a se adresa direct poliţiştilor români pentru soluţionarea unor probleme, deşi se aflau pe teritoriul altui stat.

În cadrul misiunilor, poliţiştii români au consiliat peste 2.300 de turişti români, în special cu privire la indicarea anumitor destinaţii şi furnizarea unor informaţii de ordin legislativ din Bulgaria. De asemenea, poliţiştii români au participat, alături de colegii bulgari la 74 intervenţii la diferite evenimente, cele mai multe vizând aplanarea unor stări conflictuale, ridicarea de autovehicule parcate ilegal şi soluţionarea unor neînţelegeri legate de asigurarea condiţiilor de cazare.

De asemenea, 70 de turişti români au fost implicaţi în evenimente pe raza staţiunilor respective, dintre care 58 în calitate de victimă ale unor evenimente neplăcute, furturi de autoturisme, tamponări auto, înşelăciuni, furturi sau distrugeri şi 12 bănuiți de comierea unor fapte antisociale, fără producerea unor consecinţe deosebite.

Reamintim că, aceste misiuni au demarat în anul 2010, iar în cadrul lor, poliţiştii români şi bulgari acţionează în patrule comune în scopul asigurării ordinii şi liniştii publice. De asemenea, cooperează şi acordă asistenţă în cadrul activităţilor specifice, relaţionând îndeosebi cu cetăţeni ai propriului stat. Activităţile de patrulare în comun au loc, îndeosebi, pe durata sezonului turistic (atât vara, cât şi iarna) în zonele în care se deplasează turişti români şi bulgari.

* * * *

Acțiuni comune ale poliţiştilor români şi maghiari, în judeţele din vestul ţării și în Ungaria.

Arad - În perioada 25 iulie - 21 august a.c., poliţiştii arădeni şi cei din judeţul Békés, Ungaria beneficiază de schimb de experienţă, în cadrul celei de-a opta ediţii a acţiunilor comune pentru prevenirea faptelor ilegale specifice sezonului, atât în România, cât şi în Ungaria.

Astfel, poliţiştii maghiari aflați în această perioadă în municipiul Arad participă, împreună cu 4 polițişti arădeni, la activităţi curente de menținerea ordinii și liniștii publice. Similar, în județul vecin din Ungaria, poliţiştii arădeni participă la acţiuni de patrulare în zonele des frecventate de turişti români.

Maramureş - Continuând o colaborare de aproape două decenii, în perioada 1-7 august a.c., delegaţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Maramureş şi Căpităniei de Poliţie a judeţului Jasz-Nagykun-Szolnok, Republica Ungară, desfăşoară misiuni comune pe teritoriul ţărilor de apartenenţă ale celor două instituţii.

Patrulele comune, româno -  ungare, la care participă doi poliţişti români, acţionează pe linie de poliţie rutieră şi ordine publică, pentru a acorda sprijin turiştilor români aflaţi în sejur sau în tranzit în Ungaria sau turiştilor maghiari aflaţi în România.

BihorDe asemenea, în perioada este 25 iulie - 22 august, patrule mixte formate din 2 poliţişti români şi doi  maghiari, acţionează concomitent în Ungaria, judeţul Hajdu Bihar (în special staţiunea turistica Hajduszoboszlo) şi Romania, judeţul Bihor (în special în zona turistică montana Boga - Padiş). Poliţiştii români delegaţi sunt vorbitori de limba maghiară.

Este a noua ediţie anual consecutivă organizată pentru siguranța cetățenilor români și maghiari.

Galerie foto

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii