19 Octombrie 2005Sursa: IGPR
Măsurile intreprinse de POLIŢIA ROMÂNĂ pentru respectarea drepturilor omului
Politia Romana a raspuns si raspunde, cu promptitudine, tuturor solicitarilor organizatiilor si structurilor cu preocupari in domeniul apararii drepturilor omului, cu privire la cazurile in care au fost sesizate incalcari ale drepturilor omului de catre politistii romani.
Aceste cazuri au facut de fiecare data obiectul unor anchete penale sau administrative, iar in situatia in care au fost constatate si probate acte de abuz, de orice fel, comise de catre politisti, in cauza au fost luate masurile de natura penala, administrativa sau disciplinara, prevazute de legislatia in vigoare.
Aceste situatii reprezinta cazuri izolate, care nu caracterizeaza activitatea politistilor romani, numarul celor care comit astfel de fapte fiind nerelevant raportat la nivelul efectivelor Politiei Romane.
O statistica pe perioada 1.01 – 30.09.2005, releva ca au fost constatate 14 infractiuni de acest gen, respectiv 3 de arestare nelegala, 2 de supunere la rele tratamente, 9 de abuz în serviciu, masurile dispuse in urma acestor constatari fiind, pana in acest moment s-au dat solutii legale in trei cauze penale, iar alte 11 sunt în curs de cercetare.
La nivelul institutiei noastre exista o preocupare permanenta pentru prevenirea si eliminarea manifestarilor de violenta exercitate de catre unii politisti, fiind adoptata o atitudine proactiva fata de aceste aspecte.
In acest sens, a fost intensificata colaborarea cu organizatiile ce militeaza pentru drepturile omului, iar la nivel institutional au fost constituite Comisii pentru promovarea drepturilor omului. Aceste comisii actioneaza pentru cunoasterea si aplicarea unitara a reglementarilor internationale la care Romania este sau va fi parte, a Constitutiilor si legilor, a Hotararilor Guvernului si ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii referitoare la drepturile fundamentale ale omului si dreptul umanitar, sub indrumarea Comitetului din Ministerul Administratiei si Internelor.
Pentru realizarea si asigurarea garantarii efective a drepturilor si libertatilor, intre Politia Romana si organizatii neguvernamentale ce militeaza in acest domeniu, au fost incheiate protocoale de colaborare, din care exemplificam pe cele cu Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului, Societatea Independenta Romana a Drepturilor Omului, Liga Nationala si Internationala pentru Apararea Drepturilor Omului sau cu Organizatia „Parteneri pentru Schimbare”.
Protocolul cu Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului prevede cunoasterea, respectarea si apararea drepturilor omului de catre cadrele Politiei Romane precum si cercetarea unor eventuale abuzuri semnalate acestei organizatii, initierea si sustinerea unor programe pilot in judete, zone, localitati, pentru protectia unor categorii de persoane defavorizate.
Protocolul cu Asociatia ,,Liga Nationala si Internationala pentru Apararea Drepturilor Omului”, organizatie constituita în vederea apararii drepturilor si libertatilor persoanelor retinute sau arestate, statueaza colaborarea dintre Politie si aceasta asociatie, ai carei reprezentanti au acces în aresturile Politiei, pentru a verifica sesizarile în legatura cu încalcarea drepturilor omului.
Au fost incheiate protocoale de colaborare si cu institutii ale statului sau organizatii neguvernamentale, cum ar fi primariile, institutiile de invatamant, fundatii sau organizatii (Liga Nationala Habitat, Organizatia „Salvati Copiii”, Fundatia Sanse Egale pentru Femei, Asociatia Alternative Sociale, Coalitia Nationala a O.N.G.-urilor Impotriva Violentei, Asociatia Romana pentru Responsabilitate Civica, etc).
Totodată, s-au luat masuri concrete pentru crearea unui cadru legislativ in acord cu reglementarile europene si internationale in domeniu si constientizarea, de catre persoanele implicate in efectuarea actului de justitie a importantei si necesitatii respectarii drepturilor omului.
Au avut loc o serie de evolutii legislative relevante, concretizate în adoptarea unor acte normative, respectiv:
•Legea nr. 39 din 17 martie 2005 privind ratificarea Protocolului nr. 14 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, adoptata la Roma la 4 noiembrie 1950, cu privire la modificarea sistemului de control al Conventiei, adoptat la Strasbourg la 13 mai 2004 ;
•Ordinul M.M.S.S.F. nr. 121 din 9 mai 2005 privind aprobarea regulamentelor de organizare si functionare a Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, a Comisiei superioare de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti, a inspectiilor regionale si a Institutului National pentru Prevenirea si Combaterea Excluziunii Sociale a Persoanelor cu Handicap ;
•Hotarârea C.S.M. nr. 145 din 26 aprilie 2005 pentru aprobarea Codului deontologic al personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe lânga acestea;
•H.G. nr. 196 din 17 martie 2005 privind aprobarea Strategiei Ministerului Administratiei si Internelor de realizare a ordinii si sigurantei publice, pentru cresterea sigurantei cetateanului si prevenirea criminalitatii stradale;
•H.G. nr. 232 din 30 martie 2005 privind aprobarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar pe perioada 2005 - 2007 si a Planului de actiune pentru implementarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar pe perioada 2005 – 2007;
•Legea nr. 247 din 19 iulie 2005 privind reforma în domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente;
•H.G. nr. 412 din 5 mai 2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei
•Decizia Curtii Constitutionale nr. 418 din 18 iulie 2005 asupra sesizarii de neconstitutionalitate a Legii privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical
•H.G. nr. 523 din 9 iunie 2005 pentru aprobarea Strategiei Guvernului de comunicare interna si externa privind integrarea României în Uniunea Europeana;
•H.G. nr. 539 din 9 iunie 2005 pentru aprobarea Nomenclatorului institutiilor de asistenta sociala si a structurii orientative de personal, a Regulamentului-cadru de organizare si functionare a institutiilor de asistenta sociala, precum si a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 68/2003 privind serviciile sociale;
•H.G. nr. 541 din 9 iunie 2005 pentru aprobarea Strategiei nationale de dezvoltare a sistemului de asistenta sociala pentru persoanele vârstnice în perioada 2005 – 2008.
De asemenea, a fost adoptat ,,Codul de etica si deontologie al politistului”, prin H.G. 991 din 25 august 2005, publicata în M. O. din 7 septembrie 2005, care prevede ca in indeplinirea atributiilor profesionale politistul are obligatia sa respecte si sa protejeze drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului, consacrate prin Constitutie si prin alte legi, in conformitate cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Codul european al eticii politienesti si cu dispozitiile tratatelor la care România este parte.
Oficiul Juridic din cadrul I.G.P.R. a elaborat un ghid intitulat ,,Practici corecte în munca de politie cu privire la interzicerea torturii si a maltratarii”, care a transmis la toate unitatile teritoriale de politie, în vederea prelucrarii cu personalul si a punerii în aplicare a prevederilor acestuia.
În plan educational, Politia Romana, prin intermediul institutiilor de invatamant aflate in subordonarea sa, promoveaza si asigura predarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale la toate nivelurile de educatie ( liceal, postliceal, universitar sau postuniversitar).
În cadrul institutiilor de invatamânt ale Politiei Romane au fost introduse noi teme cu incidenta in domeniul eticii politienesti si a protectiei juridice a drepturilor omului, cum ar fi:
-Respectarea drepturilor omului în activitatea organelor de politie;
-Societatea romaneasca si diversitatea etnica confesionala si culturala;
-Politistul – functionar public cu statut special. Codul de etica si deontologie al politistului;
-Parteneriatul Politie –Comunitate. Politistul de proximitate – cerinta a societatii romanesti moderne;
-Activitatea politistului in cadrul comunitatilor multietnice si multiculturale;
-Respectarea drepturilor persoanelor private de libertate, încarcerate in locurile de retinere si arest preventiv ce functioneaza la nivelul unitatilor de politie;
-Limitele dreptului politistului de a folosi forta in realizarea atributiilor de serviciu.
O preocupare deosebita este acordata si furnizarii catre cetateni, in conditiile legii, a informatiilor despre modul in care sunt respectate drepturile omului in activitatea Politiei Romane.
Politia Romana raspunde, cu promptitudine, tuturor solicitarilor persoanelor, structurilor sau organizatiilor nationale si internationale cu preocupari in domeniul apararii drepturilor omului, prin prezentarea unor materiale si puncte de vedere referitoare la cazurile care au fost sesizate ca reprezentand incalcari ale drepturilor omului de catre politistii romani.
Furnizarea datelor si informatiilor catre persoanele fizice sau juridice interesate, precum si solutionarea petitiilor, se face in deplin acord cu reglementarile comunitare si internationale, conform unor reguli precise stabilite de legislatia in vigoare ( Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor aprobata cu modificari prin Legea nr. 233/2002 ).
Atat prin masurile preventive, materializate în evolutii legislative, cooperarea interinstitutionala, promovarea in randul politistilor a cerintelor europene privind respectarea drepturilor omului, cat si prin masurile luate impotriva celor care comit fapte ce aduc atingere drepturilor omului, Politia Romana doreste sa elimine orice manifestare de incalcare a drepturilor omului de catre personalul sau.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii