04 Aprilie 2025Sursa: IGPR

DECLARAȚIE DE PRESĂ

Bună ziua! Vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre!

 

Întâlnirea de astăzi are ca temă rezultatele acțiunilor efectuate pe linie de arme, explozivi și substanțe periculoase, în ultima perioadă.

 

Astfel, anul acesta, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și ai structurilor teritoriale de profil au desfășurat activităţi circumscrise competențelor materiale ale structurii, având drept scop creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, prin eficientizarea activității de combatere a infracţiunilor la regimul armelor, munițiilor, braconajului cinegetic, explozivilor și substanțelor periculoase fiind materializate în desfășurarea de acţiuni la nivel naţional şi regional pentru prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor din aceste domenii.

 

La nivel național, structurile arme, explozivi și substanțe periculoase au efectuat 345 de acțiuni pe linie de arme și braconaj cinegetic și 91 de acțiuni pe linie de explozivi și substanțe periculoase. 

 

De asemenea, au fost efectuate 2.224 de controale pe linie de arme la persoane fizice și juridice și 286 de controale pe linie de explozivi și substanțe periculoase, totodată fiind puse în aplicare și 158 de mandate de percheziție domiciliară.

 

Astfel, polițiștii structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase au scos din circuitul ilegal 120 de arme de foc (52 letale și 68 neletale supuse autorizării) și au indisponibilizat 17.191 de bucăți de cartușe de diferite calibre, 2,7 tone carne de vânat, aproximativ 5 kg explozivi de uz civil, peste 5 tone de articole pirotehnice, 19 tone de substanțe periculoase și peste 11 tone și 1.700 de litri de deșeuri periculoase.

 

Totodată, au fost constatate 231 de infracțiuni privind nerespectarea regimului armelor, munițiilor, materialelor nucleare si al materiilor explozive, 247 de infracțiuni la Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, 93 de infracțiuni la Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea și protecția fondului cinegetic și 30 de infracțiuni privind protecția mediului și regimul deșeurilor, fiind cercetate în calitate de suspect 423 de persoane, iar împotriva a 19 persoane au fost dispuse măsuri preventive.

           

 

**

 

De asemenea, în anul 2024, polițiștii au urmărit scoaterea din circuitul civil a armelor letale şi neletale deţinute ilegal, stabilirea trasabilităţii şi a modului de procurare şi introducere pe teritoriul naţional a armelor și indisponibilizarea armelor și munițiilor folosite la săvârșirea infracțiunilor de braconaj cinegetic.

 

Astfel, poliţiştii specializați în arme au scos din circuitul ilegal 3.390 de arme de foc și au indisponibilizat 288.695 de bucăți de cartușe de diferite calibre, 10 tone de carne de vânat, aproximativ 37 de kilograme de explozivi de uz civil, precum și peste 110 tone de articole pirotehnice.

 

Au fost constatate 1.244 de infracțiuni la Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive și 486 la Legea nr. 407/2006 privind fondul cinegetic și protecția vânatului.

 

**

 

În continuare, voi prezenta câteva exemple de acțiuni operative:

 

1.  La data de 21 martie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Ialomița au efectuat două percheziții domiciliare, în orașul Țăndărei, într-un dosar penal ce a vizat nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

 

Mandatele de percheziție emise de instanță au vizat locuințele a două persoane care nu figurau ca deținători legali de arme și muniții.

 

În urma activităților desfășurate, polițiștii au ridicat, pentru continuarea cercetărilor, de la locuința unui bărbat, de 38 de ani, 3 arme deținute fără drept: un pistol mitralieră (letal), două arme de vânătoare (letale, supuse autorizării) și peste 800 de cartușe de muniție letală.

 

2. La data de 13 martie 2025, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Timiș, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, au pus în aplicare 18 mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal în care au fost efectuate cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

 

În urma activităților specifice de cercetare și documentare, polițiștii au realizat o prindere în flagrant delict, în județul Arad, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac, vizând un transport ilegal de armament.

 

Potrivit informațiilor obținute, un curier, de 36 de ani, ar fi preluat un colet în care s-ar fi aflat o armă letală de la un bărbat, de 45 de ani, deținător ilegal de arme.

 

În urma verificărilor efectuate, în interiorul vehiculului, polițiștii au descoperit un pistol letal de proveniență belgiană, calibru 9 mm, alături de două încărcătoare încărcate cu 6, respectiv 7 cartușe, precum și o cutie conținând 50 de cartușe de același calibru.

 

În urma celor 18 percheziții domiciliare, polițiștii au ridicat 3 arme letale cu țeavă lungă, un pistol letal tip revolver, 2 dispozitive cu termoviziune cu sistem de prindere aferent, 5.857 de cartușe de diferite calibre, 23 de arme albe, printre care cuțite și macete, 6 lunete destinate armelor de vânătoare, 4 încărcătoare de pistol cu muniția aferentă, 3 dispozitive tip binoclu, 3 arme tip airsoft, 2 recipiente cu spray iritant-lacrimogen, precum și diverse componente esențiale de armament letal.

 

2 bărbați, de 36 și 45 de ani, au fost reținuți, pentru 24 de ore.

 

În continuarea cercetările, în cadrul acestui dosar penal, la data de 19 martie 2025, polițiștii din Timiș, în colaborare cu cei din Austria, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, într-un oraș din Austria.

 

În urma percheziției, au fost ridicate 14 arme deținute legal, dar păstrate în condiții improprii conform legislației austriece, 23 de arme de vânătoare deținute ilegal, 5 amortizoare artizanale, 4 pistoale de diferite calibre deținute ilegal, 12 lunete pentru arme de vânătoare, 2 arbalete cu săgeți aferente, o arma automată de asalt, împreună cu 18 încărcătoare și muniție aferentă și 20.000 de cartușe de diferite calibre.

 

Polițiștii din Timiș au beneficiat de sprijinul autorităților austriece cooptate în anchetă prin mecanismele de cooperare polițienească internațională.

 

**

 

La data de 27 decembrie 2024, polițiști din cadrul Direcției Arme, Explozivi si Substanțe Periculoase, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S. T. Ploiești, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat în vârstă de 36 de ani (cetățean turc), cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor şi munițiilor în formă continuată, precum și contrabandă calificată.

 

Din cercetări, s-a stabilit că bărbatul a fost instigat de o altă persoană (tot cetățean turc), pentru a adera la grupul infracțional organizat, pe care acesta din urmă l-ar fi constituit, cu scopul de a introduce ilegal, în România, arme și muniții, procurate și deținute fără drept.

 

În noaptea de 25/26 decembrie 2024, cetățeanul turc în vârstă de 36 de ani a fost prins în flagrant delict, având asupra sa două arme letale (pistoale) cu două amortizoare de sunet.

 

Din investigații a rezultat faptul că, anterior datei de 10 decembrie 2024, aceeași persoană, tot la cererea liderului grupului infracțional organizat, ar fi introdus, în România, o armă de foc cu glonț, automată, calibru 9 mm și un încărcător cu 28 cartușe calibru 9x19 mm, pe care le-ar fi vândut cu suma de 750 de euro. Arma și muniția au fost indisponibilizate.

 

La data de 27 decembrie 2024, procurorii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a persoanei de 36 de ani, ulterior a fost dispusă arestarea preventivă, pentru 30 de zile.

 

Acțiunea s-a realizat în continuare operațiunii ,,Ghost Guns”, declanșată la data de 4 noiembrie 2024, de către polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploiești. La acea dată, au fost efectuate 131 de percheziții în București și șase județe, zeci de persoane (printre care și cetățeanul turc care a instigat la aderarea la grupul infracțional organizat) fiind cercetate penal.

 

Aceste tipuri de arme, cunoscute drept ,,Ghost Guns”, au avut ca destinație mediul infracțional, având în vedere că nu pot fi deținute legal în niciun stat european.

 

Probatoriul administrat până în prezent a reliefat faptul că armele ar fi fost introduse pe teritoriul României, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind ulterior vândute, de către diverși intermediari, membrilor unor grupuri infracționale sau unor persoane cunoscute cu un comportament violent.

 

Acțiunile ca cele prezentate mai sus vor continua și în perioada următoare.

 

În calitate de reprezentant al Direcției Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliției Române, subliniez importanța acțiunilor împotriva ilegalităților din domeniul armelor.

 

Siguranța cetățenilor depinde de aplicarea strictă a legislației și de prevenirea accesului necontrolat la arme.

 

Orice armă deținută ilegal reprezintă un pericol semnificativ nu doar pentru ordinea publică, dar și pentru viața și siguranța fiecăruia dintre noi.

 

Prin identificarea și destructurarea rețelelor de trafic ilegal de arme, autoritățile polițienești contribuie activ la menținerea unui climat de securitate în societate.

 

Este esențial ca fiecare cetățean să înțeleagă responsabilitatea și riscurile asociate cu deținerea și folosirea armelor într-un cadru ilegal.

 

Mulțumesc pe această cale tuturor partenerilor instituționali și cetățenilor de bună credință, fără de care rezultatele prezentate anterior nu ar fi fost posibile.

 

Vă mulțumesc pentru atenție! O zi bună!

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii