05 Noiembrie 2023Sursa: IGPR

DECLARAȚIE DE PRESĂ

,,Bună ziua și bine ați venit!

 

Tema declarației de astăzi o reprezintă acțiunile desfășurate de către Poliția Română, la nivel național, pentru prevenirea evenimentelor rutiere și creșterea gradului de disciplină rutieră.

 

Poliția Română desfășoară permanent acțiuni pentru depistarea celor care pun în pericol siguranța rutieră, prin încălcarea legislației. Aceste activități abordează tematici diverse, în funcție de evoluția situației operative și a analizării indicatorilor specifici.

 

Astfel, la data de 31 octombrie a.c., la nivel național, Poliția Română, prin Direcția Rutieră, împreună cu inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, a desfășurat, la nivel național, o acțiune pentru verificarea legalității transporturilor rutiere de mărfuri generale și mărfuri  periculoase, pentru prevenirea și combaterea oricăror abateri de la respectarea normelor legale privind siguranța și legalitatea acestor tipuri de transport.

 

Polițiștii rutieri au verificat 7.693 de autovehicule destinate transportului de mărfuri, fiind aplicate 3.061 de sancțiuni contravenționale.

 

Dintre acestea, 256 au fost pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora și 53 pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 69/2012.

 

De asemenea, 4 dintre acestea au fost pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 1175/2007 privind aprobarea normelor de efectuare a activităţii de transport rutier de mărfuri periculoase în România, 139 pentru nerespectarea prevederilor altor acte normative privind transporturile rutiere și 2.552 pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

 

Totodată, au fost aplicate 57 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor altor acte normative.

 

Polițiștii au efectuat 3.887 de testări cu aparatele din dotare, pentru depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule aflați sub sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, fiind reținute 76 de permise de conducere, dintre care 6 pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența alcoolului, 9 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 18 pentru nerespectarea regulilor privind depășirea și 43 pentru alte abateri.

 

De asemenea, au fost retrase 217 certificate de înmatriculare și au fost dispuse 40 de măsuri de imobilizare a autovehiculelor și 6 măsuri de suspendare a exercitării dreptului de utilizare a autovehiculului.

 

În cadrul acțiunii, au fost constatate 17 infracțiuni, dintre care 2 pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, 4 pentru conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive și 11 pentru alte fapte.

 

Totodată, în cadrul acțiunii, inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier au verificat 649 de autovehicule destinate transportului de mărfuri, fiind aplicate 191 de sancțiuni contravenționale, 125 pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora și 34 pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 69/2012.

 

De asemenea, au fost aplicate două sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 1175/2007 privind aprobarea normelor de efectuare a activităţii de transport rutier de mărfuri periculoase în România, 30 pentru nerespectarea prevederilor altor acte normative, fiind dispuse 23 de măsuri de imobilizare a autovehiculelor.

 

Un exemplu relevant este cel din data de 31 octombrie a.c., când un bărbat a fost depistat de polițiști în timp ce conducea o autoutilitară și efectua transport de mărfuri pe DN 6, localitatea Remetea Mare, iar, în urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

 

Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

 

Totodată, asupra conducătorului auto a fost descoperit un recipient din sticlă, în interiorul căruia se aflau substanțe susceptibile de a fi droguri.

 

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

Substanțele descoperite au fost ridicate și înaintate către Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, în vederea continuării cercetărilor.

 

De asemenea, în perioada 23 – 29 octombrie 2023, polițiștii rutieri au acționat, la nivel național, pentru asigurarea unui grad corespunzător al disciplinei rutiere.

 

Astfel, în perioada de referință, au fost constatate peste 800 de infracțiuni și aplicate peste 23.500 de sancțiuni contravenționale, fiind testați, pentru consumul de alcool, 32.728 de conducători de vehicule și alți 1.811 conducători de autovehicule pentru consumul de droguri. În urma testărilor, au fost constatate 179 de infracțiuni pentru conducerea de autovehicule sub influența alcoolului și alte 115 pentru conducerea sub influența substanțelor interzise.

 

Un exemplu al acestei acțiuni este cel din data de 29 octombrie a.c., atunci când polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Baia Mare au efectuat semnal de oprire unui autoturism care circula pe strada Gării, din Municipiul Baia Mare, conducătorul auto neconformându-se semnalului de oprire.

 

Astfel, s-a procedat la urmărirea acestuia, fiind oprit pe bulevardul Traian și identificat în persoana unui bărbat, de 32 de ani, din municipiul Baia Mare.

 

De asemenea, polițiștii au constatat faptul că, pentru autoturismul condus nu figurează cu asigurare RCA valabilă, motiv pentru care bărbatul a fost sancționat contravențional conform prevederilor în vigoare, fiindu-i reținute plăcuțele de înmatriculare.

 

Acesta a fost testat cu aparatul din dotare, reieșind indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise, aceasta refuzând recoltarea.

 

Totodată, bărbatul avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce, iar, față de acesta, a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, ulterior, acesta fiind arestat preventiv, pentru 30 de zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

 

De asemenea, în perioada 9 – 15 octombrie 2023, la nivel național, Poliția Română, prin Direcția Rutieră, a desfășurat acțiunea „Focus on the road”, în cadrul căreia au fost verificate peste 67.000 de vehicule, aplicate peste 14.500 de sancțiuni contravenționale și constatate 436 de infracțiuni la regimul rutier.

 

Dintre acestea 11.773 au fost pentru neportul centurii de siguranță, 2.421 pentru folosirea telefonului mobil și 367 pentru alte activități de natură a distrage atenția.

 

Deși statistica ne arată că numărul și consecințele accidentelor rutiere sunt în scădere, dramele care se întâmplă pe drumurile din țară au un impact deosebit de fiecare dată.

 

Conform celei mai recente analize realizate la nivelul Direcției Rutiere, comparativ cu perioada similară a anului 2022, anul acesta au fost înregistrate cu 4% mai puține accidente, cu 9% mai puține persoane decedate și cu 5% mai puține persoane rănite grav.

 

De asemenea, valorile celor 3 indicatori, înregistrate, sunt cele mai mici din ultimii 10 ani.

 

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost nerespectarea regimului legal de viteză, indisciplina pietonilor, indisciplina bicicliștilor și neacordarea priorității de trecere.

 

În final, vreau sa vă reamintesc faptul că, începând cu luna iulie a acestui an, a fost modificată legislația în domeniul rutier.

 

Astfel, persoana care conduce un autovehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără permis și comite un accident de circulație, soldat cu decesul victimei, va fi condamnată la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea condamnării cu suspendarea executării pedepsei în astfel de cazuri, ca urmare a modificării Codului penal.

 

Această modificare legislativă a fost adusă la cunoștința participanților la trafic în mod direct de către polițiștii rutieri, de la prevenire și specialiști ai Agenției Naționale Antidrog, urmând ca acțiunile de informare să continue în cadrul Campaniei organizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

 

Vă mulțumesc pentru atenție și vă doresc o zi bună!”

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii