17 Noiembrie 2023Sursa: IGPR

CONFERINȚA „IMPACTUL CRIMINALITĂȚII ORGANIZATE ASUPRA SOCIETĂȚII - RISCURI, VULNERABILITĂȚI ȘI MODALITĂȚI DE PREVENIRE”

 

În perioada 15 – 16 noiembrie a.c., în municipiul Iași, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române și Inspectoratul de Poliție Județean Iași – Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității Iași au organizat un eveniment regional în cadrul ,,Campaniei de conștientizare cu privire la fenomenul criminalității organizate, a impactului acestui fenomen asupra societății și la drepturile victimelor fenomenului."

 

La data de 16 noiembrie a.c., la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” - Aula Magna ,,Mihai Eminescu”, din municipiul Iași, a fost organizată conferința „Impactul criminalității organizate asupra societății - Riscuri, vulnerabilități și modalități de prevenire”, în cadrul căreia au fost prezentate și dezbătute temele campaniei de conștientizare cu privire la fenomenul criminalității organizate, respectiv criminalitatea cibernetică, traficul și consumul de droguri și traficul de persoane, toate din sfera activităților de criminalitate organizată.

 

La conferința regională au fost prezenți peste 170 de participanți, reprezentanți ai societății civile, autorități publice locale, psihologi, consilieri școlari, studenți și cadre didactice.

 

Totodată, alături de persoanele din comunitatea locală, au participat și reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române, precum și ai structurilor de analiză și prevenire a criminalității, respectiv siguranță școlară, din județele Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Galați, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea și reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane din respectivele județe.

 

În cadrul conferinței, pe componenta de securitate cibernetică, au fost invitați parteneri din cadrul proiectelor preventive, implementate în prezent de Poliția Română, Siguranța On-line și Eroii Internetului, de la Asociația ADFABER (domnul Alin Chiriac), de la Team Extension România (doamna Eliza Negoi), precum și directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române (domnul comisar-șef de poliție Sorin Stănică), reprezentanți ai Facultăților de Drept, Informatică și Filozofie, care au susținut, într-o manieră interesantă și atractivă pentru public, prezentări de specialitate pe tema prevenirii criminalității informatice.

 

De asemenea, în domeniul prevenirii traficului și consumului de droguri, au fost invitați ca reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog (domnul Bogdan Gheorghe, medic), Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Judeţului Bacău (domnul Radu Năforniță), Universitatea ,,Alexandru Ioan Cauza” – Facultatea de Filosofie și Științe Social – Politice (doamna conf. univ. dr. Mihaela Rădoi).

 

Totodată, pe componenta traficului de persoane, au susținut prezentări reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (domnul comisar-șef de poliție Marius Burcea), precum și reprezentanți ai Asociației Alternative Sociale Iași (doamna Manuela Niță), reprezentanți ai Universitatea ,,Alexandru Ioan Cauza” - Facultatea de Drept (domnul lect. univ. dr.  Mihai Dunea),  prezentările temelor abordat fiind urmate, la final, de sesiuni de întrebări și discuții cu publicul.

 

Evenimentul a avut rolul de a promova consolidarea cooperării la nivel local și regional între reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniu, dar și rolul de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la fenomenul criminalității organizate.

 

Proiectul #SiguranțaOnline a fost lansat în anul 2021, de Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Română a Băncilor (ARB), pentru informarea cetățenilor în vederea protejării împotriva fraudelor online prin accesarea platformei sigurantaonline.ro.

 

Proiectul de educație digitală a cetățenilor este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca românii să devină victimele atacurilor cibernetice.

 

De asemenea, proiectul „Eroii Internetului”, implementat de Poliția Română în parteneriat cu Google România și Asociația ADFABER, începând cu anul 2022, are drept scop informarea și conștientizarea copiilor cu privire la regulile de siguranță pe internet, precum și beneficiile utilizării mediului virtual, ca sursă de cunoaștere și informare.

 

Polițiștii au participat la întâlniri cu copiii, utilizând programele deja dezvoltate în cadrul proiectului, le-au prezintat, într-un mod practic, și atractiv principalele riscuri cu care se pot confrunta în mediul online, dar și modalități de contracarare a acestora.

 

Pornind de la premisa că, pentru a profita de toate avantajele oferite de internet, copiii trebuie să fie pregătiți să ia decizii înțelepte, programul Eroii Internetului îi învață pe copii noțiuni fundamentale despre siguranța digitală, astfel încât ei să poată explora lumea online cu încredere.

 

https://www.politiaromana.ro/ro/prevenire/prevenirea-criminalitatii-informatice/campania-siguranta-online

 

https://www.politiaromana.ro/ro/prevenire/prevenirea-criminalitatii-informatice/proiectul-eroii-internetului

Galerie foto

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii