19 Iulie 2024Sursa: IGPR

Comunicat de presă

 

Lansarea proiectului „Educație rutieră - modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră – etapa II”

 Inspectoratul General al Poliției Române, în calitate de Beneficiar, a încheiat cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Transport 2021-2027, Contractul de Finanțare nr. 41/2024 aferent proiectului „Educație Rutieră - modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră – etapa II” (proiect etapizat) cod MySmis2021 321119, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Durata proiectului este de 35 de luni, respectiv februarie 2022 – decembrie 2024, acesta fiind implementat la nivel național.

 

Proiectul are ca obiectiv general creșterea gradului de siguranță rutieră prin modelarea comportamentului cetățenilor și responsabilizarea lor, în calitate de utilizatori ai drumului, indiferent de categoria de participanți la trafic din care fac parte.

 

Bugetul proiectului este de 3.603.450,82 de lei (dintre care 1.083.336,61 de lei - valoare asigurată din FEDR, reprezentând 40% din valoarea totală eligibilă aprobată, 1.625.004,91 de lei - valoare asigurată din bugetul beneficiarului, reprezentând 60% din valoarea totală eligibilă aprobată și 895.109,30 lei - valoarea neeligibilă inclusiv TVA).

 

Scopul proiectului este ca România sa devină o țară sigură din punct de vedere al traficului rutier, pentru cetățenii ei și pentru cei care o tranzitează, prin prevenirea accidentelor de circulație, pentru a se putea înscrie în graficul comun stabilit de statele membre UE - de reducere a numărului de persoane decedate sau rănite grav în evenimente rutiere.

 

Obiectivele specifice ale proiectului sunt îmbunătățirea nivelului de cunoaștere și respectare a normelor rutiere, de către participanții la trafic, precum și conștientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă regulile de circulație.

 

Indiferent de vârstă, de nivelul socio-economic, cultural și de educație al participanților la trafic, regulile rutiere trebuie cunoscute și respectate întotdeauna, cu responsabilitate.

 

Grupul țintă, format din întreaga populație a României în calitatea sa de participant la trafic, a fost abordat în prima etapă a proiectului (cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020) prin două modalități distincte:

 

- Campanii naționale media de educație rutieră.

- Activități educativ-preventive interactive  („față în față”)

 

 

Campaniile naționale folosesc mijloacele de informare în masă. Astfel, mesajele preventive ajung la marea majoritate a populației, prin intermediul televiziunilor, radioului, presei scrise și internetului, precum și prin afișaj indoor/outdoor. În acest context, în perioada 2020-2023 s-au desfășurat, prin etapa I a proiectului, toate cele 6 campanii naționale propuse.

 

Activitățile educativ-preventive interactive („față în față”) se realizează prin interacțiunea directă a polițistului rutier cu grupul țintă.

 

La nivelul Inspectoratului General al Poliției Române a fost identificată nevoia de a se desfășura activități specifice de educație rutieră în unitățile de învățământ, precum și în alte locații, în cele mai diversificate medii (rural-urban, zone defavorizate, adulți-copii, tineri-bătrâni) și publicului care are acces limitat la mijloacele de informare în masă (TV, internet).

 

Astfel, prin etapa I a proiectului au fost achiziționate și dotate 45 de laboratoare mobile de educație rutieră, ce au fost distribuite structurilor teritoriale de poliție rutieră, cu ajutorul acestora fiind desfășurate toate activitățile educativ-preventive propuse.

 

De asemenea, a fost identificată necesitatea achiziției unei caravane educaționale prin intermediul căreia să se desfășoare activități preventive la diverse evenimente publice cu participare numeroasă, festivaluri, concerte etc.

 

Caravanele educative reprezintă un mod de comunicare dovedindu-și eficacitatea, de-a lungul timpului, prin transmiterea mesajului educativ-preventiv, prin interacțiunea directă cu grupul-țintă, acestea fiind folosite cu succes în realizarea activităților de educație rutieră în multe țări din Europa.

 

În acest context, în cadrul etapei a II-a a proiectului, realizată prin Programul Transport 2021-2027, va fi achiziționată o caravană educațională, prin intermediul căreia se va ajunge la atingerea obiectivului proiectului, de modelare a factorului uman, pentru responsabilizarea sa, în calitate de utilizator al drumului, indiferent de categoria de participant la trafic din care face parte, pentru creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice și reducerea victimizării populației în accidente rutiere.

 

 

  POLIȚIA ROMÂNĂ

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Transport 2021-2027. Pentru informații detaliate despre Programul Transport, accesați www.mt.ro

 

 


Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii

www.politiaromana.ro 

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Piaţa Revoluţiei, nr.1 A, sector 1, Bucureşti

Telefon / Fax: 021.264.86.17

Email: comunicare@mai.gov.ro

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii