20 Iulie 2022Sursa: IGPR

COMBATEREA TRAFICULUI DE PERSOANE, PRIORITATE A POLIȚIEI ROMÂNE ȘI D.I.I.C.O.T.

În primele 6 luni ale anului 2022, polițiștii structurilor de combatere a criminalității organizate au efectuat 83 de acțiuni operative pe linia combaterii traficului de persoane,  dintre care 34 de amploare, 18 vizând grupări infracționale organizate.

Astfel, s-a urmărit probarea activității infracționale a 396 de persoane cercetate, dintre care 149 au fost reținute și 102 arestate preventiv.

Video: https://youtu.be/UTb8k8x6baA

Față de 78 de persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, 4 au fost arestate la domiciliu și 12 arestate în lipsă. Au fost efectuate 290 de percheziții domiciliare și 75 de percheziții ale vehiculelor.

Au fost puse în executare 73 de sechestre asiguratorii, fiind indisponibilizați 519.965 de lei, 367.500 de euro, 30.771 de dolari, alți 43.649 de euro (transformați din alte valute), 35 de imobile și 33 de autoturisme.

În vederea documentării activității infracționale a persoanelor bănuite, activitatea de cooperare internațională, indispensabilă pentru eficiența investigațiilor de trafic de persoane cu componentă transfrontalieră, a presupus trimiterea, de către structurile de combatere a traficului de persoane, a 579 de solicitări de asistență polițienească internațională. Totodată, au fost primite, de la partenerii străini, 936 de solicitări de informații și verificări.

De asemenea, au fost înregistrate 16 ordine europene de anchetă și cereri de comisie rogatorie active, respectiv 22 pasive, fiind încheiate 2 acorduri de constituire a unor echipe comune de anchetă, având ca obiect combaterea traficului de persoane, fiind realizate 3 acțiuni coordonate cu autoritățile judiciare din Europa în astfel cauze.

În cursul primelor 6 luni ale anului 2022, procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. au emis 50 de rechizitorii, prin care au trimis în judecată 174  de persoane fizice și juridice (108 persoane fiind arestate),  pentru săvârșirea a 556 de infracțiuni.

De asemenea, D.I.I.C.O.T. a încheiat 6 acorduri de recunoaștere a vinovăției față de persoane bănuite.

Prin rechizitoriile emise de D.I.I.C.O.T., au fost destructurate 10 grupări infracționale organizate, alcătuite din 130 de persoane (printre care un cetățean străin), dintre care 85 au fost arestate preventiv.

Exemple:

1. Activitate a S.C.C.O. Covasna – J.I.T. (JOINT INVESTIGATION TEAM) România – Germania - Ungaria și cooperare cu Austria, privind traficul de persoane și constituirea unui grup infracțional organizat

Grupul era format din 9 persoane din județul Covasna, care, începând cu anul 2015, ar fi exploatat alte persoane, prin obligarea la practicarea cerșetoriei și muncă pe teritoriul Germaniei și Austriei, profitând de situația lor vulnerabilă.

Victimele erau persoane cu un nivel minim de educație, cu o situație materială precară, nu cunoșteau limba și țara de destinație și nu dispuneau de mijloace financiare pentru a scăpa de situația lor dificilă.

De asemenea, nu se puteau adresa instituțiilor, nu puteau călători în mod independent sau să exercite o altă activitate în afara cerșetoriei.

La data de 6 aprilie 2022, autoritățile din statele semnatare, împreună cu cele din Austria, au organizat o acțiune comună, constând în efectuarea mai multor percheziții domiciliare simultane, în locații de interes (3 percheziții în România, 2 percheziții domiciliare în Germania și o percheziție în Ungaria).

Până în prezent, au fost identificate 11 victime traficate de membrii grupului infracțional, dintre care două au decedat în cursul anului 2017, în timp ce ar fi fost exploatate.

2. Activitate a B.C.C.O. Pitești – J.I.T. România – Marea Britanie, privind traficul de persoane, proxenetism și constituirea unui grup infracțional organizat

Grupul infracțional organizat, compus din 38 de persoane, era structurat pe sistem familial, specializat în exploatarea sexuală a mai multor tinere (folosind preponderent ca modalitate de recrutare metoda „loverboy”), pe care le-ar fi determinat sau obligat și constrâns să practice prostituția, îndeosebi în Marea Britanie, sumele de bani obținute din practicarea prostituției fiind reținute integral de către membrii grupării.

Membrii grupării, sub pretextul unor promisiuni de iubire, ar fi recrutat tinere cu posibilități materiale precare sau din familii destrămate, pe care le-ar fi determinat și obligat să practice prostituția pe teritoriul Marii Britanii.

De asemenea, din cercetările efectuate, a reieșit că membrii grupării gestionează cel puțin șapte bordeluri în Marea Britanie, unde practică prostituția și alte tinere, aceștia reținând un procent de 50% din încasările obținute în urma acestei activități.

La 29 martie 2022, a avut loc acțiunea operativă comună de destructurare a grupului infracțional organizat.

Astfel, în România, au fost efectuate 11 percheziţii domiciliare, fiind depistate 4 persoane bănuite. Au fost ridicați și indisponibilizați 41.300 de lei, 19.450 de euro, 500 de lire, 6 telefoane mobile, 3 pistoale letale, un pistol neletal tip airsoft,  73 de cartușe,  articole pirotehnice, 4 săbii și diferite înscrisuri.

În Marea Britanie, au fost efectuate 7 percheziții domiciliare, în orașul Luton, la care au participat 4 polițiști din cadrul B.C.C.O. Pitești, 2 procurori D.I.I.C.O.T. – S.T. Pitești și 140 de polițiști din cadrul Poliției orașului Luton - Marea Britanie.

Au fost depistate și audiate 10 persoane bănuite și 4 victime, fiind indisponibilizate 30.000 de lire, din care 550 de lire în cupiură de 50 de lire false, un plic ce conținea o substanță susceptibilă a fi drog de mare risc, 20 de carduri bancare, 15 telefoane mobile, documente bancare și înscrisuri.

3. Activitate a B.C.C.O. Iași – J.I.T. România – Marea Britanie, privind constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi spălare de bani

Începând cu anul 2018, persoanele bănuite, membrii unui grup infracţional organizat, structurat, bazat pe relaţii de rudenie şi interese comune, ar fi exploatat, în Marea Britanie, peste 60 de persoane, prin obligarea la muncă forţată.

La data de 27 aprilie 2022, au fost efectuate 13 percheziţii în România şi 12 percheziţii în Marea Britanie, 15 persoane fiind aduse la audieri, la sediul D.I.I.C.O.T. - S.T. Iaşi şi B.C.C.O. Iaşi.

În Marea Britanie, au fost reţinute 4 persoane bănuite, iar 20 victime au fost eliberate de sub controlul traficanţilor, fiind procesate în vederea acordării de asistenţă.

4 ofiţeri de poliţie din cadrul B.C.C.O. Iaşi s-au deplasat în Marea Britanie, în vederea acordării de sprijin pentru realizarea acţiunii.

În urma percheziţiilor, în România,  au fost ridicați, în vederea cercetărilor, 170.000 de euro, 220.000 de lei, 70.000 de coroane daneze, 13.000 de dolari, 4.000 de lire sterline, bijuterii din aur, în cantitatea de aproximativ un kilogram, 13 telefoane mobile, mai multe medii de stocare a datelor, diferite înscrisuri şi un autoturism de lux, în valoare de aproximativ 40.000 de euro.

10 persoane bănuite au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. - S.T. Iaşi, în vederea audierii şi dispunerii unor măsuri procedurale.

4. Activitate a S.C.C.O. Buzău – J.I.T. România – Marea Britanie, privind constituirea unui grup infracțional organizat și proxenetism

Grup infracțional organizat era format din 5  persoane, care ar fi recrutat, prin metoda „LOVER BOY”, mai multe tinere pe care le-ar fi transportat în Marea Britanie, unde ar fi fost determinate să se prostitueze, banii astfel obținuți fiind însușiți de membrii grupului infracțional organizat.

La data de 7 mai 2022, au fost efectuate 7 percheziții domiciliare, în locații frecventate de persoanele bănuite, fiind ridicate mai multe documente care constituie probe în dosarul penal, 4 telefoane mobile și 1.800 de lei.

Au fost depistate 4 din cele 5 persoane bănuite, fiind puse în executare mandatele de aducere emise de D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Buzău.

După efectuarea audierilor, a fost dispusă măsura reținerii fața de o persoană bănuită și  măsura controlului judiciar față de alte 2.

5. Activitate a S.C.C.O. Dâmbovița - cooperare Germania – Marea Britanie, privind constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism, camătă și șantaj

Grupul infracțional organizat ar fi fost compus din 45 de persoane, cu o structură piramidală, pe mai multe paliere, membrii acestuia având roluri bine definite. Astfel, primul palier, constituit din lider și apropiații săi, s-ar fi ocupat de coordonarea activității de proxenetism în Germania, impunerea şi colectarea „taxelor” de la ceilalţi proxeneţi, cămătărie și recuperarea banilor de la datornici.

Un alt palier al grupării era constituit de cei care, sub protecția liderului rețelei, desfășurau efectiv activități de proxenetism, racolare și exploatare a peste 40 de tinere, prin practicarea prostituției în Germania, Marea Britanie și Regatul Țărilor de Jos.

Cu sprijinul EUROJUST și EUROPOL, s-a realizat cooperare cu autoritățile judiciare din Germania și Marea Britanie, prin emiterea unor ordine europene de anchetă și cereri de comisii rogatorii.

Acțiunea operativă a avut loc la 10 martie 2022, fiind efectuate 33 de percheziţii domiciliare în județul Dâmbovița și emise 45 de mandate de aducere, față de persoanele bănuite.

Simultan, în Germania, au fost efectuate 5 percheziții domiciliare, de către partenerii germani, la care a participat un polițist din cadrul S.C.C.O. Dâmbovița, iar în Marea Britanie au fost efectuate 4 percheziții domiciliare, fiind depistate și audiate 4 persoane bănuite de către autoritățile germane și britanice pentru proxenetism și apartenență la un grup infracțional organizat.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 13 autoturisme, 128.300 de lei, 26.500 de euro, 2.300 de lire, bijuterii din aur, ceasuri de lux, 32 de telefoane mobile, 6 laptop-uri, o pușcă cu aer comprimat, un pistol cu gaze, 2 arme airsoft, o sabie ninja și un cuțit de vânătoare, precum și diferite înscrisuri.

În urma probatoriului administrat, procurorul din cadrul D.I.I.C.O.T. – B.T. Dâmbovița a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 17 persoane bănuite și măsura reținerii, pentru 24 de ore, a 16 persoane. Față de o persoană bănuită a fost luată măsura controlului judiciar.

6. Activitate a B.C.C.O. Ploiești – JIT România - Franța, cu componentă de cooperare cu Spania, privind constituirea unui grup infracțional organizat, proxenetism, pe teritoriul Franței și Spaniei, precum și spălare a banilor

Au fost desfășurate activități de cooperare judiciară internațională cu autoritățile franceze, prin intermediul EUROJUST, fiind semnat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă.

Totodată, în cursul anului 2021, urmare a cooperării polițienești cu sprijinul EUROPOL, între autoritățile române, franceze și spaniole a fost finalizată procedura de încheiere a unui Operational Task Force on High Value Target(s) (HVT).

Acțiunea operativă a avut loc la 22 martie 2022, fiind efectuate percheziții în România și Franța, simultan.

La acțiune a participat un analist din cadrul EUROPOL, o delegație formată din 2 polițiști din cadrul OCRTEH/Franța, ofițerul de legătură francez acreditat în România, 2 polițiști din cadrul Policia National/Spania și ofițerul de legătură spaniol acreditat în România.

 

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii