ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR RUTIERI PENTRU VERIFICAREA TRANSPORTULUI PUBLIC DE PERSOANE ȘI DE MARFĂ
În conformitate cu Planul de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), în perioada 10 – 16 mai a.c., polițiștii rutieri au acționat pentru reducerea accidentelor cauzate de încălcarea normelor legale privind circulația pe drumurile publice de conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de marfă.
În cadrul acțiunii, au fost verificate 7.982 de autovehicule destinate transportului public de persoane, fiind aplicate 1.974 de sancțiuni contravenționale, dintre care 334 pentru nerespectarea regimului legal de viteză și 3 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului.
Au fost constate și sancționate 307 de fapte de neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 23 de abateri constatate la funcționarea aparatului tahograf, 11 de nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, o sancțiune a fost aplicată pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf și 104 pentru deficiențe tehnice.
Au mai fost aplicate 2 sancțiuni pentru depășirea masei totale maxime autorizate a vehiculului, 119 sancțiuni pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 101 sancțiuni referitoare la lipsa unor documente ale vehiculului, 15 referitoare la lipsa unor documente ale operatorilor de transport, precum și 763 de sancțiuni pentru alte abateri de la normele rutiere.
Au fost dispuse 4 imobilizări pentru defecțiuni tehnice și aplicate 187 de sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
De asemenea, în cadrul acțiunii, au fost verificate 14.122 de autovehicule destinate transportului public de marfă, pentru neregulile constatate fiind aplicate 5.351 de sancțiuni contravenționale.
Dintre acestea, 1.007 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 20 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 1.054 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 173 pentru abateri constatate la funcționarea aparatului tahograf, 145 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 78 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf, 486 pentru deficiențe tehnice, 134 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată < 12,5 tone și 87 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată > 12,5 tone.
Totodată, au mai fost aplicate 51 de sancțiuni pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor, 219 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 259 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 59 referitoare la lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 4 pentru nerespectarea normelor privind transportul deșeurilor periculoase și 1.535 de sancțiuni pentru alte abateri de la normele rutiere.
Au mai fost dispuse 40 de imobilizări pentru deficiențe tehnice.
Exemple:
- La data de 10 mai a.c., un bărbat, de 40 de ani, a fost depistat în timp ce efectua transport rutier de persoane, contra cost, cu un autovehicul, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. Fiind testat cu aparatul alcooltest, acesta a indicat 0,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. Persoana a fost sancționată contravențional, cu amendă de 1.305 lei, fiind dispusă și sancțiunea contravențională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
- La data de 10 mai a.c., un bărbat, de 35 de ani, a fost depistat în timp ce efectua transport rutier de persoane, contra cost, cu un autovehicul, constatându-se că acesta nu deține autorizație sau copie conformă valabilă, specifică acestui gen de activitate, eliberată de autoritatea competentă. Persoana a fost sancționată contravențional și a fost dispusă suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului, prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.
- La data de 16 mai a.c., polițiștii Biroului Rutier Onești au oprit în trafic un ansamblu de vehicule, format din cap tractor și semiremorcă, condus de un bărbat. Acesta a fost verificat în bazele de date și a reieșit că are permisul de conducere suspendat. De asemenea, a fost testat cu aparatul analizator de droguri, rezultatul fiind pozitiv, fiind recomandate analize de laborator. În cauză, a fost întocmit dosar penal, pentru conducerea unui autovehicul cu permisul de conducere suspendat și conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.
- La data de 15 mai a.c., a fost depistat un bărbat, pe Drumul Național 65, în afara municipiului Craiova, în timp ce conducea un ansamblu auto format din cap tractor și semiremorcă, acesta intervenind cu un dispozitiv tip magnet asupra mecanismului cutiei de viteze, fapt ce a condus la alterarea datelor înregistrate de aparatul tahograf. Conducătorul auto a fost sancționat pentru încălcarea prevederilor O.G. nr. 37/2007, privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii