BRIGHT SKY RO
Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii este partener al Fundației Vodafone în dezvoltarea aplicației gratuite ”Bright Sky RO”, alături de Asociația Necuvinte și Code for Romania. Conținutul acesteia poate fi accesat din orice rețea de telefonie și este destinat, în principal, victimelor violenței domestice dar și altor victime ale violenței de gen, cunoscuților lor care vor să îi ajute precum și specialiștilor în domeniu interesați de problematica diversă și evoluția formelor de manifestare a violenței de gen.
Acest instrument pune la dispoziția utilizatorilor o bază de date cu servicii de asistență, chestionare de evaluare a siguranței într-o relație, combate miturile legate de violența domestică, prezintă prevederile legale din țara noastră care protejează victimele (ordinul de protecție provizoriu și ordinul de protecție), precum și măsurile ce pot fi adoptate pentru creșterea siguranței online. Aplicația oferă, de asemenea, date și sfaturi utile legate de hărțuirea în spațiul public/privat și hărțuirea sexuală. O parte din aceste recomandări și informații preventive se găsesc detaliat pe site-ul www.politiaromana.ro/ro/prevenire/violenta-domestica care poate fi accesat ușor direct din aplicație.
Chestionarul „Sunt expus/ă la risc?” cuprinde o serie de 12 întrebări la care se poate răspunde cu „da” sau „nu”. Completarea acestuia nu necesită mai mult de câteva minute. Evaluarea va ajuta utilizatorul să identifice dacă este victimă a unei forme de violență de gen. Dacă la sfârșit se indică faptul că acea persoană ar putea fi expus/ă riscului, i se recomandă să contacteze cât mai curând un serviciu specializat (folosind instrumentul GĂSEȘTE AJUTOR) și să acceseze linkurile pentru a afla mai multe.
Chiar dacă răspunsurile nu indică prezența abuzului, utilizatorul este, totuși, sfătuit să contacteze un serviciu de asistență specializat dacă este îngrijorat(ă) pentru viitor. În aplicație, se regăsesc și resurse cu mai multe informații despre violența domestică.
Bright Sky RO oferă o funcție de jurnal privat unde un utilizator poate salva fișiere în format text, foto, video sau audio. Acestea sunt apoi trimise la o adresă de e-mail selectată de beneficiar. Instrumentul ”Jurnalul meu” este o parte esențială a aplicației Bright Sky Ro, deoarece fișierele înregistrate ar putea fi folosite ca probe în acțiuni și proceduri legale ulterioare. Toate intrările realizate sunt trimise în mod securizat către adresa e-mail selectată de utilizator și nu sunt stocate pe telefon.
În data de 7 mai 2020 a avut loc lansarea online a aplicației”Bright Sky RO” care este accesibilă în română, maghiară și engleză.
Până în luna octombrie 2020 aplicația a fost descărcată de 2.280 de persoane și a avut în permanență 1.000 de utilizatori activi. În perioada noiembrie-decembrie 2020 a fost derulată, de către structurile de prevenire a criminalității, o campanie de informare în urma căreia numărul accesărilor aplicației s-a dublat (4.200 downloads și 2.400 de utilizatori activi permanenți).
Campania de informare a avut ca materiale de suport afișe A4 și A5, un spot video și un spot audio. Structurile de analiză și prevenire au desfășurat sesiuni de instruire pentru 6.180 de polițiști de la ordine publică, în vederea familiarizării cu aplicația și au informat peste 470.000 de cetățeni în cadrul a 390 de activități organizate on-line și off-line. În regim de campanie socială, spotul audio a fost transmis la 50 posturi radio iar spotul video a fost prezentat, prin intermediul a 70 de parteneri publicitari, pe ecrane stradale, în gări, aeroporturi, la metrou, în stații și mijloace de transport în comun.
România este a IV-a țară dintr-o serie de șapte care utilizează aplicația: UK, Irlanda, Cehia, România, Italia, Portugalia, Africa de Sud și sunt în curs de pregătire: Germania, Ungaria și Spania.
În luna iunie 2021 erau contorizate 5.000 downloads și aplicația avea 2.700 de utilizatori activi permanenți, poziționându-ne, într-un clasament al utilizării, pe locul 3 după UK și Italia.
Premii obținute pentru realizarea aplicației:
- premiul 2 la Gala CSR Award 2021 dedicată companiilor – Categoria Parteneriat intersectorial;
- medalia de argint la cea de-a treia ediție a ranking-ului Community Index (un centralizator al celor mai bune proiecte de investiții în comunități din România) – Secțiunea Creșterea nivelului de conștientizare/Raising awareness.
Câteva sugestii utile pentru cei care își instalează aplicația Bright Sky RO:
*Dacă vă simțiți în pericol, nu ezitați să apelați numărul de urgență 112 !
* Pentru propria dvs. protecție, vă sfătuim să descărcați aplicația doar pe un dispozitiv de încredere la care agresorul nu are acces (telefon mobil, tabletă).
* Înainte de a utiliza funcția ”Jurnalul meu”, asigurați-vă că aveți o adresă de e-mail sigură (neștiută de agresor) și că nimeni altcineva nu are acces la ea. Dacă e nevoie, puteți face un cont de e-mail nou. Acolo se vor stoca toate fotografiile, filmele, înregistrările audio pe care le trimiteți dvs. și pe care le puteți folosi ulterior ca probe, la nevoie.
* Este de preferat să completați chestionarele online din aplicație într-un loc unde nu vă întrerupe și nu vă influențează nimeni, pentru ca rezultatul să reflecte cât mai bine adevărul.
* Chestionarele „Sunt expus/ă la risc?” și ”Membru al familiei sau prieten expus riscului” din aplicație sunt concepute pentru a oferi utilizatorilor indicii asupra semnelor de abuz potențial din relația lor sau a rudelor/cunoscuților. Totuși, aceste chestionare nu ar trebui să fie considerate drept singurul indiciu al stării de sănătate a relației. Dacă nu sunteți siguri și simțiți că pericolul este potențial, vă recomandăm întotdeauna să contactați cel mai apropiat serviciu de asistență sau să aflați mai multe despre cum puteți ajuta pe cineva cunoscut, folosind aplicația Bright Sky România.
* În scopuri de confidențialitate/siguranță, unele adrese din instrumentul ”Găsește ajutor” al aplicației nu sunt publicate/afișate. Puteți contacta aceste organizații care oferă servicii de consiliere/adăpost prin telefon și astfel veți afla și adresa exactă.
* Vă rugăm să rețineți că orice apeluri efectuate de pe telefonul dvs. vor apărea în istoricul apelurilor telefonului și în factură. Pentru a păstra aceste apeluri secrete, puteți folosi telefonul altei persoane de încredere.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii