BIZTONSÁGI TERV

 

Egy bántalmazó kapcsolatból való kilépés nem könnyű. A bántalmazó vagy nem ismeri el, hogy mennyire súlyos az ő viselkedése vagy pedig megígéri, hogy megváltozik abban az esetben, ha őt megbocsátják és ha őt támogatja a család. A legtöbb esetben érzelmi zsaroláshoz fordul és másokat hibáztat azért a helyzetért, amelybe a család került.

Függetlenül attól, hogy a bántalmazó milyen uralkodó stratégiát alkalmaz, az áldozatnak tudnia kell azt, hogy joga van egy méltóságteljes élethez, hogy léteznek nemkormányzati intézmények és szervezetek, akik segíteni tudnak neki abban, hogy megoldja a krízishelyzetet. A bántalmazott nők számára léteznek rendelkezésre álló források, a menhelyeket, különböző szakmai képesítő központokat, bírósági szolgálatokat és gyermekgondozó szolgálatokat is ideértve.

Fontos!

 1. A bántalmazó partner nem tud megváltozni egyedül, szakemberek segítsége nélkül. Neki magára kell vállalnia teljes mértékben a felelősséget a saját viselkedése vonatkozásában, szakkezelést kell keressen és nem szabad többé az áldozatot hibáztassa vagy a boldogtalan gyermekkorát, a munkahelyi stresszt, az alkoholt vagy a szülőktől örökölt lobbanékony temperamentumot hozza fel magyarázatként.
 2. Az áldozatnak nincsen ereje arra, hogy megváltoztassa a bántalmazót. Az áldozat, azzal, hogy marad és továbbra is elfogadja az ismételt bántalmazásokat azt remélve, hogy végül a bántalmazó rájön arra, hogy tévedett és megváltozik, megerősíti a bántalmazónak azt a meggyőződését, hogy még többet megengedhet magának. Az áldozat türelme hozzájárul tulajdonképpen a probléma elmélyüléséhez.
 3. A megváltozási ígéretek semmit sem érnek, ha azokat nem tartják be. Akkor sem, ha a bántalmazó pszichológiai tanácsadáson vesz részt, akkor sincs garancia arra, hogy az illető megváltozik. A bántalmazók közül a legtöbben, miután az áldozat vagy a bíró által megkövetelt terápiát befejezik, továbbra is bántalmaznak.
 4. Ha a bántalmazások befejeződtek és a bántalmazó bocsánatot kér, az egy jó jel. Az áldozatnak attól függően kell döntenie, hogy ki és milyen a bántalmazó az adott pillanatban, nem pedig attól függően, hogy az áldozat milyenné reméli, hogy a bántalmazó válni fog.

 

BIZTONSÁGI TERV

Függetlenül attól, hogy az áldozat úgy döntött, hogy a bántalmazó partnere mellett marad vagy elhagyja azt, több olyan intézkedés létezik, amely nagyobb mértékben biztosítja számára a személyes biztonságot. Íme néhány javaslat, amelyet a „Necuvinte” Egyesület képviselőivel együtt fogalmaztunk meg:

Készülj fel a sürgősségi esetekre!

 • Ismerd meg a bántalmazás kitörésének jeleit és mielőtt egy újabb erőszakos krízis elkezdődne, használj ki bármilyen okot arra, hogy eltávolodj a bántalmazótól és elhagyd a lakást.
 • Azonosítsd a lakás biztos zónáit, ahova el tudsz menekülni abban az esetben, ha egy veszekedés vagy egy esetleges támadás elkerülhetetlen. Kerüld a kis és kijárat nélküli térségeket vagy azokat a szobákat, ahol fegyverek lehetnek (mint amilyen a konyha). Ha lehetséges, válassz egy olyan szobát, ahol van egy telefon és egy kijárati ajtó vagy egy ablak.
 • Határozz meg egy kódot (egy szót, egy mondatot, egy jelet), amellyel figyelmezteted a gyermekeidet, barátaidat vagy szomszédjaidat, ha veszélyben vagy, hogy az illetők tudjanak betelefonálni segítségért a rendőrségre.

Gondolj ki egy szökéstervet!

 • Állj készen arra, hogy elmenjél otthonról szükség esetén. Ha van autód, figyelj arra, hogy abba mindig legyen üzemanyag és egy olyan helyre legyen leparkolva, ahonnan azonnal ki tudsz menni. Őrizd meg magad számára az autó egy pótkulcsát, tegyél félre egy minimális pénzösszeget, ruhát, a fontos telefonszámokat és a saját, illetve a gyermekeid személyazonossági okiratait, amelyeket rejts el egy biztos helyre (például egy barátod otthonában).
 • Ismételd meg néhányszor a gyors eltávozást biztonságos feltételek között. Ha gyermekeid vannak, mutasd meg nekik is, játékszerűen, hogy mit kell tenniük. Az ismétlés segíteni fog abban, hogy könnyebb legyen az eltávozás abban az esetben, ha megtámad a bántalmazód.
 • Próbálj meg észben tartani egy jegyzéket a sürgős elérhetőségekkel. Kérdezz meg több megbízható személyt arról, hogy felkérheted-e szükség esetén, hogy egy éjszakára nála maradhass.

Vásárolj más mobil telefont!

Lehetséges, hogy félsz elmenni vagy segítséget kérni mivel a bántalmazód bosszút áll, ha tudomást szerez róla. Amikor a bántalmazás ellen keresel segítséget, fontos, hogy eltakard ennek a nyomát, főként akkor, ha a telefonkészüléket vagy a számítógépet használod ilyen céllal.

 • Vedd figyelembe azt a lehetőséget is, hogy egy előre fizetett kártyát vagy egy más mobiltelefonkészüléket vásárolj, amelyről a bántalmazónak nincsen tudomása.
 • Használj egy előre fizetett kártyás telefont. Jusson eszedbe az, hogy ha az otthoni vezetékes telefonkészüléket használod, a tárcsázott telefonszámokat kérésre feljegyzik a havi számlára, amely az otthoni címre érkezik. Akkor is, ha már elmentél, abban a pillanatban, amikor a részletes számla hazaérkezik, a bántalmazó követni tud, használva azokat a telefonszámokat, amelyeken segítséget kértél.
 • Ellenőrizd a mobiltelefon beállításait. Léteznek olyan mobiltelefonos technológiák, amelyeket a bántalmazó felhasználhat arra, hogy lehallgassa az általad folytatott beszélgetéseket vagy arra, hogy nyomon kövesse a helyszínt, ahol éppen tartózkodsz. Tehát, zárd le a telefont akkor amikor nem használod vagy ne vedd magadhoz, ha el szeretnél szaladni a bántalmazó elől.

 

Kommunikálj biztonságosan az interneten!

A bántalmazók sok esetben nyomon követik a partnerük tevékenységeit, a számítógép használatát is ideértve. Mivel létezik mód arra, hogy letöröld az Internethasználati előzményeket, ez figyelmeztető lehet a partnered számára azzal kapcsolatosan, hogy valamit el szeretnél rejteni előle, ezért légy nagyon óvatos. Emellett, majdnem lehetetlen az, hogy törölj a számítógépről minden egyes bizonyítékot, a látogatott weboldalak előzményeit stb., ha nem értesz eléggé a számítógépekhez.

 • Ha online segítséget keresel, a legbiztosabb az, hogy egy olyan számítógépet használj, amely a lakásodon kívül található. Használhatod a számítógépet a munkahelyeden, egy barátod lakásán vagy a könyvtárban stb.
 • Légy elővigyázatos az e-mail és üzenet küldéssel. Lehetséges, hogy a bántalmazó be tud lépni a fiókodba, lehetséges, hogy már ismeri a fiókod hozzáférési jelszavát. Vedd számításba egy új e-mail létrehozását, amelyről a bántalmazónak nincsen tudomása.
 • Készíts magadnak új e-mail címeket új felhasználóneveket és új jelszavakat használva, cseréld le az online bankszolgáltatások, valamint egyéb fiókjaid jelszavait. Akkor is, ha nem hiszed, hogy a bántalmazó rendelkezik a jelszóval, lehet, hogy ő mégis kitalálta azt (a ti születésnapotok vagy a gyerekek születésnapja, közös nevek és adatok) vagy spyware vagy keylogging programot használt arra, hogy azokat megszerezze. Válassz olyan jelszót, amelyet a bántalmazó nem tud kitalálni (kerüld a születésnapokat, beceneveket vagy egyéb személyes információkat).

 

Védekezz a GPS felügyelettől és a felvételrögzítő eszközöktől!

A bántalmazónak nincsen szüksége technológiai szakértőre annak érdekében, hogy használja a felügyelő technológiát és nyomon kövesse minden mozdulatodat és lehallgassa a beszélgetéseidet. Legyél tudatában annak, hogy a bántalmazó használhat rejtett kamerákat, mint a “Nanny Cam”, vagy akár egy gyerekőrzőt annak érdekében, hogy téged ellenőrizzen. A GPS típusú rendszerek, a globális helymeghatározó rendszerek hasonlóképpen olcsók és könnyen használhatók. A GPS eszközöket el lehet rejteni az autóban, a táskában, vagy egyéb olyan tárgyakon, amelyeket magaddal hordasz. A bántalmazó használhatja, hasonlóképpen az autó GPS rendszerét, hogy megnézze, hogy merre jártál.

Ha felfedezel valamilyen nyomon követő vagy rögzítő eszközt, hagyd ott, ahol találtad mindaddig, amíg készen állsz arra, hogy elmenjél. Habár szeretnéd eltávolítani vagy lezárni azokat, ha ezt teszed, a bántalmazót figyelmezteted arra, hogy tudomást szereztél róluk és ez még gyanakvóbbá tenné őt a szándékoddal kapcsolatosan.

 

Mit teszel miután elmész?

Az, hogy védjed magad a bántalmazóval szemben, most, miután elmentél ugyanolyan fontos, mint amikor együtt laktatok. Lehetséges, hogy egy olyan helyre kell költözz, ahol a volt partnered nem tud megtalálni. Ha gyerekeid vannak, lehetséges, hogy át kell őket helyezd egy másik iskolába.

Annak érdekében, hogy az új helyszínt titokban tartsd:

 • Ne jelenítsd meg a telefonszámodat - hívd fel a vezetékes vagy a mobil telefon szolgáltatódat annak érdekében, hogy ezt igényeld tőlük.
 • A számlák és a levelezés átvételére használj inkább egy postafiókot egy postai hivatalnál, mint a saját otthoni címedet.
 • Semlegesítsd a régi bankszámláidat és hitelkártyáidat, főként, ha azokat a bántalmazóval közösen használtad. Amikor új számlát nyitsz, használj egy más bankot.

Ha a bántalmazóval egy zónában maradtál, változtasd meg a napi rutinodat. Menj egy másik úton a munkahelyedre, kerüld azokat a helyeket, ahova együtt jártatok, ahol a bántalmazó megtalálhat téged, a bevásárlást végezd el más üzletekben, piacokon. Mindig legyen nálad egy feltöltött mobiltelefon arra az esetre, ha hívnod kell az 112 számot.

 

KÉRJ SEGÍTSÉGET

HÍVD AZ 112 SZÁMOT!

 

Mit kell tegyen egy családon belüli erőszakot elszenvedett áldozat, ha fizikai bántalmazás érte:

 1. hívnia kell az 112 számot és segítséget kell kérjen, ha az élete és az egészsége veszélyeztetve van!
 2. sürgősen kell gondoskodjon az egészségi állapotáról mivel az elszenvedett sérülések váratlanul alakulhatnak és gyorsan súlyosbodhatnak.
 3. kérjen tanácsot egy törvényszéki orvostól és kérje a megállapító tanúsítvány kibocsátását. Ez illetékkel jár, viszont ennek ellenértékét utólag, a per megnyerése után visszakapja.
 4. nemi erőszak esetén ne cserélje le a ruháit és ne mosakodjon meg, hogy ne törölje a törvényszéki orvosok számára szükséges bizonyítékokat.
 5. ha a rendőrséget a színhelyre hívják az erőszak megállapítása céljából, és a tárgyak összevissza vannak dobálva vagy azokon vérfoltok vannak, ne tegyenek rendet, mivel a rendőrügynököknek úgy kell látniuk a tett helyét, ahogyan azt hagyták.

 

Hogyan segíthetsz egy nőnek, akiről tudod vagy sejted, hogy bántalmazza a partnere?

 • Ne ítélkezz felette, ne kritizáld a viselkedését, nyújts segítséget, de ne követelj meg tőle, hogy bármilyen lépést tegyen;
 • Akkor beszélj vele amikor a bántalmazó nem látja azt, azért, hogy ne keltsél még nagyobb feszültséget a kapcsolatukban;
 • Hallgasd meg és támogasd a döntéseiben;
 • Figyelj arra, hogy elkísérd őt, amikor úgy dönt, hogy elmondja a bántalmazónak, hogy el akar válni tőle, mivel ez a pillanat a legveszélyesebb. Egy esetleges per esetében szükség van tanúkra és konkrét adatokra az átélt bántalmazó cselekedetekkel kapcsolatosan. Ilyen célból az áldozat le kell jegyzeteljen bármilyen kis részletet vagy személyt, aki igazolni tudja a bántalmazások előfordulását, hogy feljelentse azokat a rendőrségen, hogy törvényszéki orvosi tanúsítványt váltson ki.
 • Ha kiskorú bántalmazásról is szó van - értesítsd a Rendőrséget.
 • Hívd az 112 számot amikor a (felnőttkorú vagy kiskorú) áldozat élete és testi épsége veszélyben van! Nem számít, ha nem ismered az áldozatot vagy ez az első alkalom amikor őt láttad!

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii