A CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK KÖVETKEZMÉNYEI

 

Családon belüli erőszak befolyásolja:

  1. az áldozatok fizikai és mentális egészségi állapotát
  2. a hivatást
  3. a gazdasági státust
  4. a társadalmi kapcsolatokat.

 

A fizikai egészség szempontjából az áldozat több olyan testi sérülést szenvedhet, amely több vagy kevesebb orvosi ellátást, egyes esetekben hosszú távú komplex kezelést igényel, a testi sérülések súlyosságától függően.

 

A mentális egészség szempontjából az áldozatok átmeneti vagy végleges kimenetelű érzelmi zavarokban szenvedhetnek (akut vagy krónikus depresszió, fóbiák, poszttraumás stressz, pánikroham, szorongás, álmatlanság), személyiségzavarokban és néha viselkedési, táplálkozási zavarokban szenvedhetnek, sőt öngyilkosságot is megkísérelnek.

A családon belüli erőszak a fő oka annak, hogy egy fiatalkorú bűnös viselkedésbe kezd (elmegy otthonról, elhagyja az iskolát, csavarog), ez pedig az első lépés abba az irányba, hogy egy bűnöző karriert kezdjen el, amely majd lopáshoz, rabláshoz, drogfogyasztáshoz és -kereskedéshez stb. vezet. A szexuálisan zaklatott kiskorúak - a legtöbb esetben - bántalmazókká válnak, folytatva az erőszakok ciklusát.

 

A szakmai és a gazdasági státusra vonatkozóan az áldozatoknak megtilthatja a bántalmazó, hogy valamely szakmát gyakoroljon vagy, ha már van egy munkahelyük azt nehéz megtartaniuk, mivel, bár igazoltan, sokat hiányoznak az elszenvedett bántalmazások utáni betegszabadságok miatt. Az áldozatok hiányos vagy teljesen hiányzó jövedelme nagyon erős anyagi függőséget okoz a bántalmazóval szemben.

 

Szociális szempontból az áldozatokat radikálisan vagy fokozatosan elzárják a származási családtól, a baráti körtől, kollegáktól, szociális támogató szolgáltoktól. A bántalmazó megtiltja az áldozatnak, hogy tartsa a kapcsoltot az otthonán kívüli világgal, fenyegeti, féltékenységi rohamai vannak és megveri az áldozatot, ha az nem tesz eleget az általa kitalált tilalmaknak. Az áldozat szociális elzárása az egyik legszigorúbb kockázati tényezője a nőnek arra a próbálkozására, hogy kilépjen ebből a függőségből.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii