A CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK HATÁSAI A GYERMEKEKRE

 

Az erőszak, különösen a családon belüli erőszak hatása a gyermekekre nagyon káros.

A gyermekeket mindig nagyon megviselik az anya ellen elkövetett bántalmazások és a maguk során ők is a bántalmazó áldozatává válhatnak, aki a legtöbb esetben éppen az apjuk vagy nevelő apjuk.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége által készített tanulmány eredményei arra mutatnak rá, hogy kapcsolat van a gyerekkorban elszenvedett erőszakos cselekedetek között és annak kockázata között, hogy valaki maga is áldozattá/bántalmazóvá váljon amikor felnőtté válik. Annak érdekben, hogy az erőszak ciklusát megszakítsák, alapvetően fontos, hogy segítsünk azoknak a gyermekeknek, akik családon belüli erőszakkal kell szembenézzenek vagy az anyjuk felett elkövetett valamely családon belüli erőszak tanúi. (A WAVE tanulmányból átvett információk “Away from Violence: Guidelines for Setting up and Running a Refuge” (2004), 10-14 oldal)

 

Sőt, a gyermekeket közvetlenül érintheti a családon belüli erőszak, azzal, hogy őt is hasonló erőszakos cselekedetnek vetik alá. A személyiségük alapvető változáson mehet keresztül a gyermekkorban átélt családon belüli erőszak nyomán: nagyobb az esély arra, hogy a fiúk bántalmazóvá váljanak, a lányok pedig áldozattá.

Lényeges, hogy a gyermekek segítséget kapjanak, hogy fel tudják dolgozni az erőszakkal kapcsolatos tapasztalataikat és, hogy megértsék, hogy nem normális a terror alatti és bántalmazásban való együttélés.

 

AZ ERŐSZAKNAK KITETT GYERMEKEK TÜNETEI:

  • Alvászavar és táplálkozási zavar
  • Éjszakai bevizelés
  • Beszédzavar
  • Viselkedési zavarok: agresszivitás a kollegákkal, barátokkal, tanárokkal szemben vagy a többiek agressziójával szembeni passzivitás
  • Depresszió, szorongás, befelé fordulás, elhagyástól való félelem, megsebesüléstől való félelem és halálfélelem
  • Tanulási és beilleszkedési nehézségek az iskolában
  • Öngyilkossági gondolatok vagy kísérletek.

 

Azok a gyerekek, akik olyan családban nevelkednek, ahol előfordul a verbális és a fizikai erőszak, azt tanulják meg, hogy erőszak révén el lehet érni mindazt, amit akarsz, megkövetelheted a saját nézeteidet és elérheted azt, hogy meghallgassanak. Azokra a férfiakra, akik megbüntetik a nőket úgy tekintenek, mint igazi férfiakra, akik megbízhatóak tudnak lenni, akik nem fejezik ki az érzelmeiket és akiket mindig meghallgatnak és tisztelnek.

Egy agresszív viselkedéssel érintett családban a gyerekek olyan hangulatban élnek, ahol a biztonság szükséglete, az érzelmi biztonság jelentős mértékben megváltozott. A szülői felelősség helyett egy ilyen otthonban beáll a terror, amely nem nevel, nem formál egy kiegyensúlyozott felnőttet és amely megfékezheti a gyermek normális szellemi és érzelmi fejlődését.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii